Zonnebanken: Gezond of niet?

De zonnebank is verschrikkelijk ongezond. Zelfs het minste gebruik is schadelijk en kan tot huidkanker lijden. Wie voor zijn 35ste onder de zonnebank ligt, verhoogt het risico op kanker zelfs met 75 procent.

Dat staat in een advies van de Europese Commissie gebaseerd op nieuw wetenschappelijk onderzoek. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland en het aantal gevallen neemt snel toe. Wie regelmatig onder de zonnebank ligt, verhoogt het risico op kanker enorm. Vooral bij jonge blanke mensen zijn de gevolgen groot.

Er is geen verschil tussen oude en nieuwe zonnebanken, zegt Brigitte Boonen, expert huidkankerpreventie van de Belgische Stichting tegen Kanker in De Morgen. “De minimumstraling ligt volgens de huidige normen lager dan vroeger, maar die komt nog steeds overeen met een UV-index van 12. Dat soort straling komt in België niet eens voor. Terwijl wij mensen aanraden om je tegen de zon te beschermen met kleding en zonnebrandcrème, gaan mensen zich in zo’n toestel onbeschermd blootstellen aan zo’n hoge dosis straling. Dat is enorm slecht.”

Voordelen van een zonnebank

Hierbij de voordelen van een zonnebank:

1. Gezond en mooi uiterlijk

In de westerse cultuur zie je er gezond en mooi uit als je een kleurtje hebt. Een mooie, gebruinde huid is dan ook de meest voorkomende reden waarom mensen regelmatig een zonnestudio of zonnecentrum bezoeken om onder de zonnebank te gaan liggen.

2. Je beter voelen

Je kunt je beter voelen door regelmatig onder de zonnebank te gaan. Ik merk het aan mezelf: ik voel me beter, voornamelijk omdat mijn huid egaler lijkt en de warmte een heerlijk ontspannend moment oplevert. Ook helpt het enigszins tegen acne.

3. Regelbaarheid

UV-licht uit een zonnebank is niet schadelijker voor je dan UV-licht van de zon. Het voordeel van een zonnebank is echter dat de exacte hoeveelheid straling zelf kan bepalen. Je kunt een zonnebank immers exact instellen, regelen en doseren zoals jij dat wilt. De zon daarentegen doet haar eigen ding.

4. Bescherming

Als je je huid langzaamaan en gedoseerd laat wennen aan UV-straling, dan bouwt deze een bepaalde beschermingsfactor op. Zodoende kun je jezelf beschermen tegen de felle zon in een warm vakantieland door van tevoren enkele keren gebruik te maken van een zonnebank (thuis of in een zonnestudio).

5. Vitamine D

De vitamine D aanmaak die je van het liggen onder de zonnebank krijgt, is leuk, maar wordt zwaar overschat. Bovendien krijg je deze vitamine bij een normaal eetpatroon voldoende binnen via je voeding. Je moet vitamine D dus niet als excuss gebruiken.

Je moet vitamine D dus niet als excuss gebruiken voor zonnebanken. Bovendien maak je steeds minder vitamine D aan naarmate je bruiner wordt. Als je vaak onder de zonnebank gaat, dan is de aanmaak van vitamine D zelfs te verwaarlozen (bron).

Bij een bleke huid, zonloze dagen of een vitamine D-tekort kan gematigd zonnebanken overigens raadzaam zijn, maar ben ervan verzekerd dat de voordelen van een zonnebank blijven opwegen tegen de nadelen.

Nadelen van een zonnebank

Hierbij de nadelen van een zonnebank:

1. Te vaak onder de zonnebank gaan

De meeste mensen die onder de zonnebank gaan liggen, doen dit te vaak en te lang. Dermatologen (huidartsen) adviseren om niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan, maar zonnebank studio’s beweren dat eens per twee weken ook prima is. Het grootste probleem is alleen dat zonnestudio’s je gerust vaker laten gaan. Pas als je elke dag wilt gaan zullen ze er iets van zeggen. Zodra je eens per twee dagen gaat, hoor jij ze niet klagen.

2. Kans op huidkanker neemt enorm toe

Als je te vaak en te lang onder de zonnebank gaat, dan heeft dit dramatische gevolgen voor je huid. De kans op huidkanker neemt dan namelijk enorm toe. De kans op huidkanker wordt extra groot als je je huid rood hebt laten verbranden. Spring daarom veilig om met een zonnebank!

3. Je krijgt rimpels & leerachtige huid

Voor wie vaak onder de zonnebank gaat, is het onvermijdelijk: rimpels. Een zonnebank droogt je huid namelijk uit; het vocht in je huid wordt simpelweg verdampt. Bovendien wordt de kwaliteit en kwantiteit van elastine en collageen in je huid minder. Hierdoor wordt je huid leer

achtig.

4. Zonnen is verslavend

Als je een regelmatig bezoeker bent van de zonnestudio, dan heb je het vast wel eens gemerkt: zonnen is verslavend. Daarom gaan de meeste mensen ook te vaak en te lang. De Belgische professor Gerald Piérard van het universitair ziekenhuis in Luik beweert zelfs dat UV-straling van zon en zonnebank net zo verslavend is als alcohol en sigaretten!

5. Zonnebanken is slecht voor je ogen

Je ogen kunnen worden aangetast of beschadigd door hoge doseringen UV-straling. Zodoende kan zonnebanken zorgen voor vertroebelde ooglenzen, “sneeuwblindheid”, staar en netvliesverbranding. Voor je eigen veiligheid dien je altijd een speciale zonnebank-bril of oogdopjes te dragen onder de zonnebank. Houd je ogen bovendien te allen t

5. Zonnebanken is slecht voor je ogen

Je ogen kunnen worden aangetast of beschadigd door hoge doseringen UV-straling. Zodoende kan zonnebanken zorgen voor vertroebelde ooglenzen, “sneeuwblindheid”, staar en netvliesverbranding. Voor je eigen veiligheid dien je altijd een speciale zonnebank-bril of oogdopjes te dragen onder de zonnebank. Houd je ogen bovendien te allen tijde dicht. Lezen onder de zonnebank is onveilig en not-done!