web analytics
You are here
Home > Uncategorized > HET MUSEUMVANNEDERLAND ( BRON NPO 1 TV HEDEN )

HET MUSEUMVANNEDERLAND ( BRON NPO 1 TV HEDEN )

Nederland samengevat in één tentoonstelling: Het Museum van Nederland

Publicatiedatum: 16 december 2020

Als we Nederland zouden moeten vatten in één tentoonstelling, wat moet daar dan te zien zijn? Onder leiding van presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge selecteert een team van experts voorwerpen die iets vertellen over onze geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken. Deze voorwerpen komen in Het Museum van Nederland. 

Typische Nederlands

In elke aflevering maken we kennis met zo’n 15 mensen die vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Een voorwerp waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of iets wat juist in de vergetelheid is geraakt. Iets waar we trots op zijn, wat ons typeert, of waar we ons wellicht een beetje voor schamen. Tijdens de ontmoeting met één van de experts horen we hun interessante, grappige of ontroerende verhaal. De samenkomst van al die verhalen laat elke week weer een kleurige waaier van Nederland zien. Vanuit hun expertise geven de specialisten meer informatie en duiding over het onderwerp, voordat zij het beslissende oordeel vellen. Na de laatste uitzending is de tentoonstelling daadwerkelijk te bezoeken in Kunsthal Rotterdam.

Van fiets tot stroopwafel

In de allereerste aflevering ontvangen Dione de Graaff en Diederik Ebbinge onder meer de zoon van wielrenner Gerrie Knetemann. Hij neemt de fiets mee, waar ‘de Kneet’ de Amstel Gold Race mee won. Nabestaanden van een slachtoffer van de ramp met de MH-17 brengen een bijzonder en persoonlijk voorwerp langs. En expert Janny van der Heijden moet oordelen over Nederlands meest bekende koekje: de stroopwafel!

De experts

Het team van experts bestaat uit Janny van der Heijden, Lara Nuberg, Margriet Schavemaker, Peter van Duinen, Herman Pleij, Jurryt van de Vooren en Atze de Vrieze. De tentoonstelling wordt samengesteld door conservator Jörgen Tjon in samenwerking met Kunsthal Rotterdam. Meer weten over de experts? Ze stellen zich graag aan u voor!

De experts van Het Museum van Nederland

Als we Nederland zouden moeten vatten in één tentoonstelling, wat moet daar dan te zien zijn? Onder leiding van presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge selecteert een team van experts voorwerpen die iets vertellen over onze geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken die samen Het Museum van Nederland vormen. Het team van experts bestaat uit Janny van der Heijden, Lara Nuberg, Margriet Schavemaker, Peter van Duinen, Herman Pleij, Jurryt van de Vooren en Atze de Vrieze. De tentoonstelling wordt samengesteld door conservator Jörgen Tjon in samenwerking met Kunsthal Rotterdam. We stellen de experts graag kort aan u voor. 

Janny van der Heijden – Expert eten & drinken

Janny is Nederlands bekendste culinair publiciste en jurylid bij het programma Heel Holland Bakt. Voor ze in beeld komt op televisie werkt ze er al achter de schermen. Ze schreef en bewerkte tientallen kookboeken, was hoofdredacteur en had bijna 3 decennia lang een dagelijkse rubriek in een groot aantal dagbladen. Janny noemt zichzelf ‘een foodie met een grote voorliefde voor culinaire historie’.

Lara Nuberg – Expert koloniaal verleden

Lara is historicus en schrijver van het blog gewooneenindischmeisje.nl. In januari 2020 publiceerde zij haar eerste boek The Journey of Belonging, dat zij schreef in samenwerking met de Indonesische schrijfster Lala Bohang. Lara’s doel is om het koloniale verleden bij een breder publiek bekend te maken; om op die manier de geschiedenis van postkoloniale migrantengroepen in Nederland levend te houden, maar vooral ook om verdieping te bieden op onze kennis over de erfenis van dit verleden. Lara publiceerde eerder over deze onderwerpen in De Volkskrant, het Parool, Indisch maandblad Moesson en Pinda, de glossy met een Indisch tintje. Tevens adviseert ze culturele organisaties met betrekking tot hun tentoonstellingen en randprogrammering. Ze geeft regelmatig lezingen en presentaties voor musea, culturele instellingen en scholen

Margriet Schavemaker – Expert 20ste en 21ste eeuwse geschiedenis & populaire cultuur

Margriet Schavemaker is artistiek directeur van het Amsterdam Museum en werkt als hoogleraar ‘Kunst en Media in de Museale Praktijk’ bij de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor werkte ze 10 jaar in het Stedelijk Museum. Door haar achtergrond in filosofie, kunst en cultuur ligt haar expertise als expert bij Het Museum van Nederland bij objecten die betrekking hebben op 20ste en 21ste eeuwse geschiedenis en populaire cultuur. Daarnaast loopt Margriet warm voor ontwikkelingen op het gebied van emancipatie, culturele diversiteit en tegencultuur.

Peter van Duinen – Expert geschiedenis en kunstgeschiedenis

Peter van Duinen is directeur en oprichter van de Vrije Academie, het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst & cultuur. Hierdoor heeft hij een brede kennis van zaken. Hij is van huis uit kunsthistoricus met als specialisatie 17e eeuwse beeldende kunst en heeft een brede historische interesse. Hij zal bij het Museum van Nederland objecten beoordelen die betrekking hebben op de geschiedenis van Nederland. En wie weet op de kunstgeschiedenis van Nederland.

Herman Pleij – Expert Nederlandse cultuur, gebruiken en geschiedenis

Herman Pleij is emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde. Tot zijn pensionering is hij verbonden geweest aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor cultuurhistorische achtergronden van de nationale identiteitsvorming en schrijft hier ook veel boeken over. Bij Het Museum van Nederland heeft hij niet een specifieke expertise maar beoordeelt hij een divers pallet aan onderwerpen op het gebied van de Nederlandse cultuur, de gebruiken en de geschiedenis.

Jurryt van de Vooren – Expert sport

Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Hij is gespecialiseerd in de maatschappelijke en sociale geschiedenis van de (inter)nationale sport. De kracht van Jurryt is sportmomenten van nu zowel als van langer geleden, een bredere context te geven. Jurryt is auteur van boeken over sport in de Tweede Wereldoorlog, de Elfstedentocht en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal.

Atze de Vrieze – Expert muziek

Atze is popjournalist bij het muziekplatform 3voor12 van de VPRO. Hij doet bij 3voor12 interviews, reportages, schrijft recensies en is host van podcast De Machine. Atze heeft een hele brede kennis op het muziekvlak, mede door het feit dat hij vóór zijn carrière als popjournalist jarenlang in een platenzaak werkte. Atze heeft als kers op de taart de Pop Media Prijs in 2014 gewonnen.

Jörgen Tjon – tentoonstellingsmaker

Jörgen is tentoonstellingsmaker en gastcurator. Hij werkt samen met het Amsterdam Museum, het Rijksmuseum, Museum het Rembrandthuis en het Van Gogh Museum. Hij is initiatiefnemer en curator van de tentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien van het Amsterdam Museum in de Amsterdamvleugel van de Hermitage Amsterdam. Voor deze tentoonstelling vroeg Jörgen prominente Nederlanders model te staan voor bekende en minder bekende mensen van kleur uit de 17e en 18e eeuw. Ook is hij artistiek leider en regisseur bij theatergroep Urban Myth (huisgezelschap van Internationaal Theater Amsterdam). Met Urban Myth heeft hij in 2019 de prijs gewonnen voor meest indrukwekkende productie op het Theaterfestival voor de voorstelling Martin Luther King. Alles wat Jörgen doet heeft maatschappelijke betrokkenheid en een link met het nu.

Het Museum van Nederland is te zien vanaf woensdag 16 december 2020 wekelijks te zien om 20.30 uur bij MAX op NPO 1.

Online museum

Na elke uitzending zullen alle aangeboden objecten geëxposeerd worden op www.museumvannederland.nl. In dit interactieve museum kunnen bezoekers de objecten van heel dichtbij bestuderen. Met rondleidingen, meer informatie over de objecten en filmpjes van de mensen áchter de objecten. Ook kan het publiek hier stemmen op objecten die een herkansing verdienen.

Podcast

Vanaf donderdag 17 december volgen we Jörgen Tjon in de podcast Het Museum van Nederland bij zijn zoektocht om het perfecte Museum van Nederland samen te stellen. Met behulp van museumdirecteuren uit heel Nederland geeft Jörgen een plekje aan culturele objecten die een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Nederland zoals wij dat vandaag de dag kennen. De objecten zijn ingebracht door deelnemers van het gelijknamige televisieprogramma. Elke donderdag is er een gloednieuwe aflevering te beluisteren via de website van Het Museum van Nederland en de bekende streamingdiensten.

Het Museum van Nederland is vanaf woensdag 16 december 2020 wekelijks te zien om 20.30 uur bij MAX op NPO 1. Op 16 december 2020 belt Daniel Dekker in zijn NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Museum van Nederland-expert peter van Duinen. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur. Luister het fragment hier terug.

Top