Allergie en intolerantie

Een allergie is een onterechte, extreem felle respons van het lichamelijke afweersysteem op ongevaarlijke stoffen van buitenaf.Men kan voor van alles allergisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt-uitwerpselen, pollen / stuifmeel van grassen / planten / bomen, huidschilfers of haren van huisdieren, schimmels / schimmelsporen, gisten, insectengiffen c.q. insectenspeeksel (muggen / wespen / mieren), bepaalde voedingsmiddelen (melk, sesam, noten, eieren, soja, vlees, vis, schelp- & schaaldieren, fruit, peulvruchten, granen, paddenstoelen e.a.), parfum, textiel, rubber, chemische schoonmaakmiddelen, en metalen. Allergie voor water, aarde of zonlicht is zeldzaam, maar komt ook voor…

Voorkoming:

Moedermelk geeft de beste bescherming tegen het ontstaan van allergische aandoeningen. Met andere woorden: moedermelk is de beste voeding om het risico op een allergie te verminderen of een allergie te voorkómen. Voor elk kind natuurlijk heel belangrijk, maar met name voor die kindjes die een vader, moeder, broertje of zusje hebben met een aangetoonde allergie. Met andere woorden: zes maanden exclusieve borstvoeding, je kindje krijgt dus uitsluitend moedermelk, beschermt tegen allergieën. Kunstmatige zuigelingenvoeding beschermt niet tegen het ontstaan van allergieën.

4 Typen van allergie:

Er zijn 4 typen allergische reacties, waarvan type het 1 het meeste voorkomt en voor eerste hulpverleners het meest relevant is. Type 1,2 en 3 worden veroorzaakt door antistoffen en type 4 door T-cellen.

Voedselallergieën

allerg02.jpgEen voedselallergie is niet te genezen, maar kan wel ‘overgaan’. De meeste kinderen groeien er weer overheen. Volwassenen groeien niet meer over een allergie heen, maar kunnen soms baat hebben bij een desensibilisatiekuur. Koemelkallergieën staan erom bekend weer te verdwijnen: na twaalf maanden is 60% van de kinderen genezen, na drie jaar is meer dan 80% genezen en na vijf jaar zo’n 97%. Maar andere allergieën blijven soms langer bestaan, tot een jaar of vijf, of gaan nooit over, zoals een pinda- of garnalenallergie. Een voedselallergie kan ook gevolgd worden door astma of hooikoorts.
De enige manier om geen last van een allergie te hebben is door het contact met de stof die de allergie veroorzaakt te vermijden. Er is niemand die een allergie kan genezen, maar er zijn wel middeltjes die hulp kunnen bieden bij het verminderen van de klachten. Ga, op basis van deze informatie niet op eigen houtje experimenteren. Allergieën en kindervoeding zijn een dermate complexe materie dat je altijd een gespecialiseerd diëtist moet inschakelen om een verantwoord menu voor jezelf en voor je kind te kunnen samenstellen.