Diabetes 1 en 2; en wat eraan te doen? / What to do about it?

(eigen productie)

Wij publiceerden al eerder een gezonde leef methode voor Diabetes 2.  Naar aanleiding van een de waargenomen ziekte bij een kennis van ons herpubliceren wij deze data weer.

Diabetes 1 en 2 wat eraan te doen?

Symptomen van diabetes type 1

Diabetes type 1 wordt meestal snel ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd zo ziek dat hij wel naar de huisarts gaat. Bij diabetes type 1 zijn mogelijke klachten:

 • veel dorst en veel plassen
 • afvallen zonder dat daar een reden voor is
 • ziek en beroerd voelen
 • veel honger hebben, of juist helemaal niet
 • wazig zien
 • misselijk zijn of overgeven

Symptomen van diabetes type 2

Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen. Aanwijzingen kunnen zijn:

 • vaak dorst en veel plassen
 • veel moe zijn
 • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
 • slecht genezende wondjes
 • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
 • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Diabetes type 2 is goed te ‘ genezen’ door een dieet en een gezonde levensstijl. ( meer bewegen! en geen snacks eten) Laten staan dus van : snacks en frisdranken en alles wat gezoet is; in het algemeen van extra suikers.Het eten van minder koolhydraten die door het lichaam omgezet worden in suikers is een prioriteit.

 

Minder en andere koolhydraten

Koolhydraten zijn:  suikers en zetmeel. Wil je minder koolhydraten binnenkrijgen dan helpt het al om zo min mogelijk snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdranken te nemen. Kies voor volkorenbrood, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten en fruit. Daar zitten meer voedingsstoffen in en ook meer vezels. Daardoor stijgt je bloedsuiker langzamer en wordt ook minder hoog.

Wie diabetes type 2 heeft kan door gezonder te eten, te bewegen en af te vallen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. De bloedsuiker wordt dan lager en stabieler. Er zijn zelfs mensen die daardoor helemaal geen insuline of medicijnen meer nodig hebben. Dit wordt ook wel ‘diabetes type 2 omkeren’ of remissie genoemd. Artsen zijn ook bezig met een definitie voor wanneer diabetes type 2 is ‘omgekeerd’.

 1. Gezonder gaan eten is de eerste stap
  Eet voldoende groente en fruit en suikervrije zuivel. Kies de volkoren variant van brood, rijst en pasta. Eet één keer per week vis. Kies voor mager vlees en onverzadigde vetten in olijfolie, vloeibare margarine, ongezouten noten en zaden. Wees matig met koek, snoep en snacks en vermijd suikerrijke dranken als frisdrank en vruchtensap.

2. Ga meer bewegen
Bewegen zorgt er ook voor dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Je hoeft niet fanatiek te gaan sporten: wandelen, fietsen of in de tuin werken is ook goed. Aanbevolen wordt om per dag minstens een half uur te bewege

 

 

( figuur 2 diabetes 2 proces )

( figuur 3 diabetes 1 proces )

Op diabetes testen bij de huisarts

Herken je hier iets van? Ga dan naar de huisarts. Een test met één druppeltje bloed geeft aan of je misschien diabetes hebt. Zonder behandeling blijven er veel te veel suikers in het bloed zitten. Wanneer de bloedsuiker echt heel hoog is, kan iemand flink ziek zijn, flauwvallen of zelfs in coma raken.