Volkssterrenwacht te Bussloo: vrijdag 10 mei 2019

 VSB te Bussloo

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €5 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen t/m 14 jaar.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

AGENDA MEI 2019 VSB

2019: maanprojecten en andere verkenners in ons zonnestelsel

mei 10 @ 20:00 – 22:00

MEI

17

vr

Complottheorieën in de sterrenkunde

mei 17 @ 20:00 – 22:00

MEI

24

vr

De onbemande verkenning van de Maan

mei 24 @ 20:00 – 22:00

MEI

31

vr

Zwaartekracht, wat is dat?

mei 31 @ 20:00 – 22:00

JUN

7

vr

Meteorieten: stenen uit de ruimte

jun 7 @ 20:00 – 22:00

JUN

14

vr

Astronomie in de kunst

jun 14 @ 20:00 – 22:00

JUN

21

vr

Moestuintjes op de Maan – gastspreker Dr. Wieger Wamelink

jun 21 @ 20:00 – 22:00

JUN

28

vr

Lichtende nachtwolken

jun 28 @ 20:00 – 22:00

JUL

21

zo

50 jaar Maanlanding Apollo 11

jul 21 @ 11:00 – 16:00

Special open dag met 

 
         
         
         
         
         Kindvriendelijke lezing
         
         
         
         
         
     
    •  
      Voorbeeld kijk-in dagen 

 op zicht. kijker!

Deze stond het dichtst bij onze aarde; en was door een goede veld kijker als een rode planeet waar te nemen; zie ook eerdere berichtgeving over de de maansverduistering van afgelopen vrijdag ! ( waar de komende jaren hopenlijk mensen naar toe gepland staan!)

Afgelopen vrijdag keken we massaal naar de (bloed)maan. Nu is er opnieuw goed nieuws voor fans van de sterrenhemel: Mars is vanavond namelijk goed te zien met het blote oog. De planeet stond vijftien jaar lang niet zo dichtbij de aarde als nu.

De afstand is 57,6 miljoen kilometer, niet echt ’dichtbij’ dus. Maar dat is relatief; de afstand kan namelijk maximaal 401 miljoen kilometer bedragen. In 2003 stond de planeet met 55,7 miljoen kilometer nog iets dichterbij, maar dat gaan wij de komende tweehonderd jaar niet weer meemaken!!!!!!!

Het is net als vrijdag hopen op weinig wolken. Bij een heldere hemel kunnen we Mars vanaf circa 22.45 uur bewonderen; de planeet oogt dan zo’n 73 procent groter dan normaal. Ook na middernacht zou Mars nog goed te zien zijn, met name rond 01.30 uur. De grootste kans op goed zicht heb je op een open plek; in de stad is het zicht door de verlichting beperkt.

door de kijker!

Mars blijft trouwens ook de komende weken redelijk goed zichtbaar. De planeet, een stip aan de hemel, is heel helder en te herkennen aan de oranjerode kleur.

Maar om echt iets van het oppervlak te kunnen onderscheiden zijn sterkere kijkers nodig, zoals de Hubble ruimtetelescoop die in een baan om de aarde draait. Omdat Mars zo dichtbij staat, werd de telescoop eerder deze maand even op de rode planeet gericht.

Op de Hubble-foto is te zien hoe een gigantische stofstorm over de planeet raast. In 2016, toen Mars ook relatief dicht bij de aarde stond, waren er geen stofstormen en was het oppervlak beter te zie foto.

 

De volgende keer dat Mars relatief dicht bij de aarde zal staan, is in oktober 2020. Dan is de planeet 62,1 miljoen kilometer van ons verwijderd.

 de stofstormen vandaag maar…goed voor ons de planeet     Mars blijft goed te zien komende dagen vanaf 11:00 P.M. tot 4:00 A.M!

en ….laatste nieuws van NASA……..Vloeibaar water op Mars gevonden!!!

De Italiaanse onderzoekers hebben dit afgelopen woensdagmiddag bekendgemaakt. De ontdekking wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Science. Het is voor het eerst dat op de Rode Planeet water in vloeibare vorm, een van de voorwaarden voor leven zoals we dat op aarde kennen, is aangetroffen.

 

____________________________________________________________________________________________________________

Zondag 5 augustus van 14:00- tot 17:00 bij de sterenwacht:

Zomerse ZONdag

In de zomermaanden kan ook overdag naar de sterren worden gekeken en wel naar onze eigen ster: de Zon. Het publiek wordt meegenomen naar een fascinerende wereld van een kolkende gasbol met zonnevlekken, zonnevlammen en extreme temperaturen. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht ‘live’ naar de zon worden gekeken. Speciaal voor de jeugd worden een aantal leuke proefjes gehouden waarin licht en zon centraal staan. Hierdoor is ook bij minder zonnig weer een bezoek aan de sterrenwacht leuk en leerzaam.

De sterrenwacht is geopend van 14 tot 17 uur. De multimedia-presentatie begint om 14.30 uur.

Datum:
Zondag, 5 augustus 2018
Aanvangstijd:
14:30
Soort Kijk-In activiteit:
Speciaal
Spreker:
Anders
Niveau:
 Kindvriendelijke lezing= kindvriendelijke lezing  !
_______________________________________________________________________________________________________
 
Vrijdag 31 augustus 2018 : Een Gastspreker op de VSB:

Nederland in de Ruimte – gastspreker dr. Gerard Cornet (SRON Utrecht)

Mede door het SRON (Stichting RuimteOnderzoek Nederland) heeft Nederland veel kennis ontwikkeld in het bouwen van instrumenten voor satellieten. Gerard Cornet laat aan de hand van enkele voorbeelden zien hoe Nederlandse instrumenten al jaren een belangrijke rol spelen bij het onderzoek van de sterrenhemel, maar ook van de aarde.

Iras

Datum:
Vrijdag, 31 augustus 2018
Aanvangstijd:
20:00
Soort Kijk-In activiteit:
Voordracht
Spreker:
Gastspreker
___________________________________________________________________________________________________
 
Tenslotte vrijdag 28 september een gastspreker:

Ruimtepuin: een dreiging voor onze Aarde? gastspreker dr. Paul Wesselius (Groningen)