Je hond uitlaten in Apeldoorn: dit zijn de regels

(bron indebuurt.nl)

Loop jij meerdere keren per dag door Apeldoorn met je trouwe viervoeter? Dan zijn er een paar regels waar je je aan moet houden. We hebben de regels voor het uitlaten van je hond in Apeldoorn op een rij gezet. 

Uitlaatplaatsen

De Apeldoornse gemeente heeft zo’n 140 uitlaatplaatsen waar je met de hond onaangelijnd mag lopen en de hondenpoep niet hoeft op te ruimen. Het opruimen doet de gemeente voor je dus je hoeft niet bang te zijn voor boetes. Op deze plekken mag je je hond onaangelijnd uitlaten!

Aan de lijn

Binnen de bebouwde kom van Apeldoorn moeten honden gewoon aan de lijn blijven. Daarnaast zijn honden ook niet toegestaan in speeltuinen, in zandbakken en speelweiden. Dit geldt niet voor hulphonden, zij zijn overal welkom als ze zijn opgeleid door een erkende hondenschool en geregistreerd staan.

Hondenpoep

Voor het opruimen van hondenpoep geldt een simpele regel: Binnen de bebouwde kom ruim je het altijd zelf op, tenzij je hond op een uitlaatplaats zijn behoefte doet. Ruim je de hondenpoep niet op, dan kun je daar een boete van €140,- voor krijgen. Natuurlijk zijn er plekken in Apeldoorn waar je hond gewoon mag komen, maar geen grote boodschap mag achterlaten. Stukjes geasfalteerde weg bijvoorbeeld zijn géén toilet!

Hondenuitlaatplaatsen (HUP’s)-gemeente Apeldoorn

De gemeente heeft ongeveer 140 plaatsen aangelegd waar u uw hond(en) onaangelijnd mag uitlaten en de hondenpoep niet hoeft op te ruimen. Dat opruimen doet de gemeente. Zo’n plek noemen we een hondenuitlaatplaats (HUP). 

Bekijk de interactieve hondenuitlaatkaart of de hondenuitlaatkaart (pdf, 1,1 MB) om alle HUP’s te bekijken. Is de plaats waar u uw hond uitlaat niet op deze kaarten gemarkeerd, dan geldt de aanlijnplicht en de plicht om uitwerpselen op te ruimen.

Hondenuitlaatplaats aanvragen

U kunt een verzoek indienen bij de gemeente Apeldoorn voor een nieuwe HUP op een plek waar er nog geen is of waar er zich niet een in de directe nabijheid bevindt. De richtlijn die de gemeente hanteert is 6 minuten lopen vanaf de woning. U dient het verzoek online in via de Buitenlijn. Deze aanvraag kost u niets.
De gemeente wint advies in bij de betrokken wijkraad bij iedere aanvraag. Bij een positief advies volgt publicatie over het voornemen een HUP te realiseren in het huis-aan-huisblad Apeldoorns Stadsblad. Omwonenden kunnen daarna bedenkingen indienen. 

  • Als er bedenkingen zijn, krijgen de indieners een gesprek met de gemeente en zij proberen onderling tot overeenstemming te komen. Lukt dit niet, dan toetsen we uw verzoek aan het formeel vastgestelde beleid en volgt een besluit over de toewijzing van uw verzoek. 
  • Zijn er geen bedenkingen, dan wijst de gemeente de HUP aan. Hierna mogen omwonenden bezwaar aantekenen en volgt het verdere bezwaartraject

Aanlijn- en opruimplicht

Hondenbelasting

Leuke wandelgebieden en routes

Zie ook