SCHOLEN Speeltuin voor Hackers ( bron Metro heden

De beveiliging van schoolcomputers is zo lek als een mandje. Scholieren die kwaad willen kunnen vrij eenvoudig cijferlijsten, proefwerken en wachtwoorden aanpassen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Kennisnet waarover het AD bericht. 

“De onderzochte scholen waren geen van alle helemaal veilig,” zegt Henk Jan Winter van Kennisnet in de krant. Volgens Kennisnet ontbreekt het aan financiële middelen bij scholen om de systemen adequaat te beveiligen.  

De lekken in het beveiligingssysteem komen niet bij elk onderwijstype aan het licht. Vooral op het vwo en gymnasium zouden volgens it-bedrijf Wortell veel problemen zijn. “De leerlingen zijn erg slim en vinden het een sport om in te breken in de schoolcomputer”, aldus een woordvoerder van Wortell in het AD. De it-onderneming heeft veel scholen als klant.

De site van de Bosscheschool in Middelharnis was in augustus 2006 het doelwit van hackers. De computerkrakers lieten de boodschap ‘Stop the fucking oorlog in alle Islamitische en Arabische landen’ achter. Enkele weken geleden slaagde een 13-jarige scholier erin om door te dringen tot de privacygevoelige administratie van een school uit Monster.   

In april 2006 wist een scholier van het Mill-Hill College in Goirle in te breken op de site van de school en plaatste er een hatelijke rap tegen docenten. Leerlingen van de school meldden het incident en gaven de computerkraker aan.

Leerlingen en anderen die inbreken in de schoolcomputers riskeren een maximale gevangenisstraf van één jaar. Weinig scholen blijken echter aangifte te doen van computercriminaliteit uit angst voor een slechte naam.

Bron: De Pers

Serieus nemen

De belangen organisaties van de scholen in het voortgezet onderwijs onderstrepen dat de privacy van leerlingen en leerkrachten zeer serieus genomen moet worden.

We horen vaak : ” Moeten we dit er ook nog bij doen? Er is geen tijd en geld voor beschikbaar!”  Dat is natuurlijk geen excuus, wel een verzachtende omstandigheid. Duidelijk is dat er nog veel moet gebeuren aan de achterhaalde IT- school systemen.