OPENDAG 14 en 15/9 2019 OP RADIO KOOTWIJK GEBOUW A; UITZICHT VANAF DE TRANSEN OP HET GEBOUW… IN KOOTWIJK RADIO IS ER BUSVERVOER VOOR U; VERTREK AUTO PARKEERPLAATS 11:00 TOT 17:00; LAAT U RIJDEN

HET VOORMALIG ZENDSTATION RADIO KOOTWIJK… met bijzonder heerlijk wandelweer op dit weekend, komt dat zien, komt dat zien!…

Temperatuur op Radio Kootwijk om 12:00 uur is…24gr C.

Open Monumentendagen

Dit jaar zijn op zaterdag 14 en zondag 15 september in en om Apeldoorn weer tal van bijzondere locaties te bezichtigen!

Bijzondere locaties

Op plekken binnenkijken waar normaal de deuren gesloten blijven…. Dat kan tijdens de Open Monumentendagen! Ga mee op een unieke ontdekkingstocht door Apeldoorn en omgeving en laat je verrassen door de bijzondere plekjes die onze stad rijk is. Nieuw dit jaar is het Mystery Monument Diner dat op vrijdag 13 en zaterdag 14 september plaatsvindt op een geheime locatie!

Gratis programmaboekjes zijn verkrijgbaar bij het Werkplein Activerium (Deventerstraat 46), bij de CODA-vestigingen, bij verschillende boek- en tijdschriftenwinkels in Apeldoorn en op verschillende locaties in de dorpen.

Bijzondere verhalen

Wist je dat er vier generaties Oranjes bij Het Aardhuis/Kroondomein in Hoog Soeren hebben rondgelopen? En dat er echte olifanten hebben gestaan in de Olifantenschuur aan de Tuinmanslaan, bij Het Loo? En dat het Ford-museum in Beekbergen meer heeft dan alleen prachtige automobielen? Dit is er te zien en meer boeiende verhalen zijn er te horen tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en 15 september. Daarnaast openen ook bijzondere gebouwen als Statie, Radio Kootwijk en Menorah/Minerva hun deuren en kun je een kijkje nemen en achter de schermen bij Orpheus.

Het Programma van de gemeente Apeldoorn.

Voormalig zendstation Radio Kootwijk

Adres op de Tommie wordt: Apeldoorn, Radioweg 1

Tijdens de Open Monumentendagen vertellen gidsen in de zenderzaal over de geschiedenis van Radio Kootwijk en staan bewoners uit het dorp Radio Kootwijk met hun kraampjes in de nissen van het voormalige zendstation. Ook de catering zal verzorgd worden door dorpsbewoners. Op het terrein kan je ook een kijkje nemen in het atelier van kunstenaar Joost van Veldhuizen. Tijd: 11.00-16.00 uur.

Stationsgebouw Statie

Stationsplein 4

Het station in Apeldoorn werd op 13 mei 1876 geopend door koning Willem III. Voor mensen uit de Randstad was het ‘groene’ Apeldoorn niet alleen een aantrekkelijke plek om te verblijven, maar ook om te wonen. Daardoor maakte Apeldoorn in de laatste decennia van de negentiende eeuw een explosieve groei door. 

Activiteiten bij Statie zijn de uitgifte van programmaboekjes, er is een bouwplaat van de Julianatoren en nog veel meer. Er is een optreden van Schuyltamboers (alleen op zondag) om 12.30, 13.30 en 14.30 uur. Daarnaast vertrekt de pendelbus naar Radio Kootwijk en Aardhuis vanaf het stationsgebouw. Beide dagen geopend van 10.45 tot 17.00 uur.

Bioscoop Tivoli in VUE

Nieuwstraat 381

Tijdens de Open Monumentendagen is er in VUE een bescheiden foto-expositie te zien over de oude Tivoli-schouwburg. De geschiedenis van Tivoli, de voorloper van deze huidige VUE en Theater Orpheus, gaat terug tot de tweede helft van de negentiende eeuw. Je kan er gewoon naar binnen op vertoon van je programmaboekje. Beide dagen van 11.00-17.00 uur.

CODA 

Vosselmanstraat 299

Op zaterdag is iedereen welkom in het CODA Auditorium bij presentaties over de bouwplannen op het terrein van het voormalige Sportfondsenbad aan de Van Huutstraat, die ook verbouwing en herbestemming van de voormalige KWS MULO-school aan de Kerklaan omvatten (12.00 en 13.30 uur). Daarnaast is het een mooie gelegenheid om stil te staan bij de architectuur van CODA zelf. Tijd: 11.00-17.00 uur.

Van Kinsbergenstraat

Van Kinsbergenstraat 14

 Niet alleen verwijst de straatnaam naar Admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen, maar het straatje telt ook een relatief groot aantal monumentale en karakteristieke panden,
waaronder zelfs twee rijksmonumenten. Er zijn doorlopend rondleidingen langs oude panden met historische uitleg van het Apeldoorns Gidsen Collectief. Tijd: 12.00-17.00 uur.

Menorah, voormalig Minerva-theater 

Paslaan 11

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat Pieter A. Wentzel opdracht gaf voor de bouw van het Minerva Theater aan Paslaan 11. De expressionistische bouwstijl van de Apeldoornse architect en aannemer Chris Wegerif is nog steeds goed herkenbaar in dit op 12 november 1920 feestelijk ingebruik genomen bioscooptheater. Gastheren/-vrouwen van Menorah bieden rondleidingen en informatie over hun Evangelische Zendingsgemeente. Een bouwhistoricus geeft uitleg over het voormalige theater. Om 14.00 en 15.00 uur zijn er optredens van Muziekkring De Veluwse Cantorij. Tijd: 11.00-17.00 uur.

Koninklijke Scholen Gemeenschap 

Jhr. Mr. G.W. Molleruslaan 42 

Dat ‘Koninklijke’ is niet zomaar een deftige toevoeging, want koning Willem III was actief betrokken bij de oprichting. De HBS werd officieel geopend op 1 oktober 1877. De start was bescheiden: twaalf leerlingen kregen les van de directeur en zeven leraren. In 1882 stonden 40 leerlingen ingeschreven, waaronder het eerste meisje: Alide Grutterink. Tijdens de Open Monumentendagen is er een kleine fototentoonstelling te zien en is de school en het archief te bezichtigen. Daarnaast is er een boekenverkoop van de Vereniging Oud Apeldoorn (VOA). Tijd: 11.00-16.00 uur.

Theater Orpheus 

Churchillplein 1

Theater Orpheus is een gemeentelijk monument. Tijdens de Open Monumentendagen kom je meer te weten komen over de ontstaansgeschiedenis en de visie achter architectuur en opzet van het complex door bouwhistorici. Ook kan je deelnemen aan rondleidingen waarbij je – net als echte acteurs – vanaf het toneel de zaal in kunt kijken. Als extraatje zijn er ook diverse optredens van Apeldoornse talenten en de Duda Paiva Company houdt op beide dagen try-out voorstellingen (tickets verkrijgbaar via website Orpheus). Tijd: 11.00-17.00 uur.

Victorkerk 

Jachtlaan 187

De Victorkerk is een gemeentelijk monument. Het werd gebouwd tussen 1954-1956, de bouwstijl is Delftse school; een basilicale kruiskerk onder zadeldaken en tweelaagse pastorie onder schilddak. Er zijn rondleidingen, geniet van orgelspel, afgewisseld met klassieke stukken gespeeld door het ‘Victor fluitensemble’. Daarnaast is er een expositie van schilderijen van Jan Pieter Foppen. Alleen zaterdag 14 september, 11.00-17.00 uur.

Julianatoren 

Amersfoortseweg 35

Het alom bekende kinderpretpark Julianatoren is een van de meest populaire attractieparken in Nederland. De directie van de Julianatoren is graag bereid om tijdens de Open Monumentendagen de toren twee uur gratis open te stellen (16.00-18.00 uur) en zelfs toe te staan dat bezoekers tot 17.00 uur nog van tientallen andere attracties gebruik maken. Gratis toegang op vertoon van het programmaboekje. Je kan de toren beklimmen en een bouwplaat van de Julianatoren meenemen. Tijd: 16.00-18.00 uur.

Theehuis Berg & Bos 

J.C. Wilslaan 21

Het theehuis in Stadspark Berg & Bos werd in 1950 gebouwd voor het Apeldoorns Bloemfestijn dat in 1952 plaatsvond. Het terras van het theehuis biedt een prachtig uitzicht op de bosvijver. Tijdens de Open Monumentendagen kan je hier ‘s middags genieten van livemuziek (14.00-16.00 uur) en een drankje en een hapje. In het theehuis zijn informatiestands van in het park gevestigde pachters. Tijd: 11.00-17.00 uur.

Kanovaren bij Boschbad 

J.C. Wilslaan (minigolfbaan)

Het Apeldoornse Boschbad, aangelegd in 1934, was destijds zo beroemd dat er in Madurodam tot 1989 zelfs een miniatuurversie van was. De kanovijver is nu normaliter niet meer als zodanig in gebruik. Het Boschbad staat op de gemeentelijke monumentenlijst en speciaal voor de Open Monumentendagen worden er toch weer even kano’s te water gelaten en kan je gratis een stukje nostalgisch kanoën. Tijd: 11.00-17.00 uur.

Olifantenschuur 

Tuinmanslaan 24a 

Stadhouder Willem V (1748–1806) erfde van zijn vader Willem IV een privédierentuin in Voorburg met exotische dieren. In 1786 schonk de VOC Willem V, voor uitbreiding van zijn collectie, twee Indische olifanten, die ze meebrachten uit Ceylon (nu: Sri Lanka). Deze olifanten, Hans en Parkie genaamd, werden gehuisvest in een speciaal voor hen gebouwde schuur op het terrein van het jachtdepartement van Paleis Het Loo. Achter de Olifantenschuur staat een rijtje woningen voor onder andere de valkeniers die nodig waren bij de jacht op reigers. Het Apeldoorns Vertelgenootschap vertelt je hier graag alles over. Tijd: 11.00-17.00 uur.

Veldvijvers in Paleispark Het Loo 

Tuinmanslaan 24a

De veldvijvers kregen hun vorm tussen 1806 en 1810, de periode waarin Lodewijk Napoleon koning van Holland was. Tijdens de Open Monumentendagen vertellen gidsen van het Apeldoorns Gidsen Collectief je graag over de bezienswaardigheden rondom de veldvijvers, die dankzij de welwillende medewerking van Kroondomein Het Loo en de Koninklijke Marechaussee speciaal voor deze gelegenheid eenmalig bereikbaar zijn via het hek aan het eind van de Tuinmanslaan. Elke 20 minuten is er een rondleiding door een gids, start vanaf de Olifantenschuur. Tijd: 11.00 tot 17.00 uur.

Het Aardhuis

Aardhuis 1 

Het Aardhuis was een jachtchalet van Prins Hendrik en onderdeel van Kroondomein Het Loo. Het stamt uit 1861 en is een Rijksmonument. Tijdens de Open Monumentendagen kan je bezoekerscentrum Het Aardhuis bezichtigen en zijn er verhalen van het Apeldoorns Vertelgenootschap. Ontmoet de boswachters bij het wandelen in het park (€ 2,-). Tijd:  11.00-17.00 uur.


Landgoed Varenna

Woeste Hoeve/Hoenderloo

Comité Hoenderloo heeft een wandelroute uitgezet van ruim 1,5 km lang. Deze voert je langs interessante plaatsen in dit bosrijke gebied. Het startpunt, waar hand-outs van deze route beschikbaar zijn, is de jachthut op Landgoed Varenna. Om alvast meer te weten te komen over de geschiedenis kan je onder het genot van een gratis kopje koffie of thee een diapresentatie bekijken. De route kan eventueel per fiets worden afgelegd, maar de wegen zijn deels onverhard. Of ga je de route verkennen per paardenkoets? Tijd: 11.00-17.00 uur.

Ford Museum 

Tullekensmolenweg 33

In het museum is een bezoekerscentrum gevestigd waarin over de geschiedenis van het pand wordt verteld en rondleidingen worden gehouden. Je kan er prima even zitten om tegen een geringe vergoeding iets te drinken, in oude boeken te snuffelen en naar een oude film te kijken. Ook kan je een wandeling maken over het terrein met aangelegde wandelpaden en waterrad en de vistrap bekijken. Tijd:  11.00-17.00 uur.

De Maalderij

Klarenbeekseweg 99

In het hart van Klarenbeek vind je de oude graanmaalderij, oorspronkelijk uit 1920. Rondleidingen door het pand worden verzorgd door de huidige eigenaar BAS Bureau voor Architectuur & Bouwadvies die het pand heeft gerenoveerd. De winkel van Bike Totaal Wolters op de begane grond en kelder zijn eveneens geopend. Tijd: 11.00-17.00 uur.

Papierfabriek De Middelste Molen

Kanaal Zuid 497

Papierfabriek de Middelste Molen is de enige papierfabriek in Nederland die nog in oude staat bewaard is gebleven. De molen produceert sinds 1622 nog altijd papier op authentieke wijze. Tijdens de Open Monumentendagen is er het internationale event ‘Art at the paper mill’ met workshops, lezingen en exposities. Internationale papierkunstenaars tonen de creaties die zij maken en hoe ze die maken. Tijd: 11.00-16.00 uur.

Loenense Waterval

Beekbergerweg 52

Wist je dat de Loenense Waterval de grootste waterval van Nederland is? De ontstaansgeschiedenis van de waterval is echter lang niet bij iedereen bekend. Een beken- en sprengenexpert zal je alles vertellen over de waterval. Tijd:  11.00-17.00 uur.

Nationaal Ereveld Loenen 

Groenendaalseweg 64

Nationaal Ereveld Loenen is een nationale begraafplaats voor Nederlandse oorlogsslachtoffers, met circa 4000 graven. Hier liggen volwassenen en kinderen, mannen en vrouwen, burgers en militairen begraven die sinds 9 mei 1940 zijn omgekomen door oorlogshandelingen in alle delen van de wereld. Op beide dagen zijn er doorlopend gratis rondleidingen over het ereveld. Tijd: 10.00-17.00 uur.

IJkbasis Loenermark

Droefakkers

Op zondag 15 september geven vrijwilligers van het Kadaster tussen 11.00 en 16.00 uur uitleg over IJkbasis Loenermark. Dit bijzondere object is een rijksmonumenten en werd onlangs gerestaureerd. Vanaf de parkeerplaats nabij de schaapskooi starten om 10.30 en 14.00 uur excursies met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen. Tijdens deze wandeling via bos en heidevelden naar de ijkbasis, vertelt hij over de geschiedenis van de Loenermark en andere wetenswaardigheden. De wandeling heen en terug, incl. uitleg bij de ijkbasis duurt circa 2,5 à 3 uur.


Mystery Monument Diner

Vrijdag 13 en zaterdag 14 september | Geheime locatie

Voor iedereen die op zoek is naar een heerlijke maaltijd op een avontuurlijke, bijzondere locatie is er dit jaar voor het eerst tijdens Open Monumentendag het Mystery Monument Diner. De precieze locatie kom je vlak voor de tijd pas te weten, we verklappen nu vast dat het een bosrijke locatie is aan de rand van Apeldoorn. Op deze interessante, monumentale en ‘plezierige’ plek staan de tafels klaar om heerlijk te eten en te drinken. Tijdens het eten wordt meer verteld over de bijzonderheden van de verrassende locatie en word je uitgenodigd om ook zelf van deze plek te genieten. Een compleet avondje uit voor alle leeftijden! Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 29,50 (all-in). Tijd: 18.00 tot 21.00 uur. Meer informatie >>