TOCH??…

BROEIKASGASSEN NAAR NIEUW RECORD, ONDANKS PARIJS AKKOORD! ( bronnen:Trouw,NRC, de Morgen )

ZEESPIEGEL STIJGING

UIT HET LAATSTE RAPPORT VAN DE VN BLIJKT DAT DE LANDEN VEEL MEER BROEIKAS GASSEN UITSTOTEN DAN ZE IN 2015 HEBBEN ONDERTEKENT.


De concentratie broeikasgassen die bijdragen aan de verandering van het klimaat, heeft opnieuw een recordhoogte bereikt. Dat zegt het vandaag uitgegeven bulletin van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties.

De sprongen die de concentraties van de belangrijkste gassen in 2018 hebben gemaakt, waren allemaal boven het gemiddelde van de metingen van het afgelopen decennium. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) toont dit aan dat maatregelen om de klimaatcrisis af te wenden, tot op heden geen effect hebben op het niveau van de atmosfeer.

De CO2-concentratie in de atmosfeer is vorig jaar verder toegenomen tot een recordhoogte van 407,8 deeltjes per miljoen (ppm), in vergelijking met 405,5 ppm in 2017. Dat is 47 procent meer dan voor het industriële tijdperk, becijfert de WMO. De VN-organisatie ziet nog geen enkel teken van vermindering van de uitstoot.

Methaan

De afspraken die de landen eind 2015 in Parijs hebben gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, werpen dus nog geen vruchten af. De toename van CO2 in de atmosfeer tussen 2017 en 2018 was vergelijkbaar met die geobserveerd tussen 2016 en 2017 en lag net boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. De symbolische drempel van 400 ppm werd al in 2015 overschreden.

CO2 is het belangrijkste broeikasgas. Het houdt warmte vast en daardoor stijgt de temperatuur op aarde naarmate er meer van in de atmosfeer komt. CO2 blijft gedurende eeuwen aanwezig in de atmosfeer en zelfs langer in de oceanen.

CO2 is niet het enige schadelijke gas waarvan de concentratie stijgt door menselijk handelen. De hoeveelheid methaan, een krachtiger broeikasgas dan CO2, is in dezelfde periode nog veel harder gestegen. In 2018 lag de concentratie ruim 2,5 keer zo hoog als voor de industriële revolutie, zo blijkt uit de metingen van de WMO.

‘Meer ambitie nodig’

Volgens klimaatwetenschappers was het CO2-niveau 3 tot 5 miljoen jaar geleden vergelijkbaar met nu. Het was toen gemiddeld 2 à 3 graden warmer op aarde dan nu en de zeespiegel stond 10 à 20 meter hoger.

Onderzoekers berekenden eerder dat de uitstoot tegen 2030 met de helft moet dalen om een goede kans te hebben om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius.

Als dit niet gebeurt, zullen de toekomstige generaties steeds meer te maken krijgen met ernstige gevolgen van de klimaatverandering: toenemende hitte, meer extreem weer, waterstress, stijging van de zeespiegel en ecosystemen op het land en in de oceanen die in onbalans geraken.

“Ondanks alle beloftes die in het kader van het Akkoord van Parijs werden gedaan, is er geen teken van een vertraging, laat staan een daling van de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer”, zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. “We moeten het engagement omzetten in actie en ons ambitieniveau verhogen. Dat is nodig voor het toekomstige welzijn van de mensheid”, zegt hij.

WOULD IT BE SO THAT … GRETA THUNBERG FROM SWEDEN, THE GIRL THAT DID SPEAK TO U.N. IS RIGHT?

IT IS YOU!!!………….. WHO SPOILED THE EARTH FOR US!!!!……….

Jeremy Clarkson Calls Greta Thunberg An Idiot For ‘Killing The Car Show’

Former Top Gear host Jeremy Clarkson has called environmentalist Greta Thunberg an idiot and blamed her for ‘killing the car show’. 

The 59-year-old has expressed contempt for the young activist in the past but now it seems he’s taking her climate change action personally.

Clarkson became well known as a car connoisseur in the early 2000s when he joined the cast of Top Gear. The show proved popular for many years, pretty much all the way up to 2015 (when Clarkson punched a producer and got fired), but he now feels the format is a dying one.

And it’s all because of Thunberg, obviously.

In an interview with The Sun, the presenter claimed kids are taught ‘cars are evil’ even before they utter the words ‘mummy or daddy’, and from then it’s ‘in their heads’.

He ranted:

Everyone I know under 25 isn’t the slightest bit interested in cars — Greta Thunberg has killed the car show.

While the 16-year-old activist hasn’t started a war against car shows in particular, Thunberg works to raise awareness about climate change and the drastic action needed to save our planet.

She has opted for travelling in boats rather than aeroplanes and electric cars rather than traditional motor vehicles to reduce her own carbon footprint, and encourages others to demand change from world leaders.

Her eye-opening movement has had an incredible effect on the world as more people start to pay attention to the seriousness of the issue, and in turn admittedly may result in less interest in environmentally unfriendly pursuits, like driving.

But it’s not Thunberg’s fault that Clarkson makes his living off gas-guzzling vehicles, is it? The world is looking for sustainable alternatives and the presenter just needs to keep up.

Clarkson’s The Grand Tour co-host Richard Hammond agreed less young people are interested in cars nowadays.

He commented:

I hate to say it, but I think Jeremy is right.

Young people don’t care about cars. How many kids now are growing up with posters of cars on their bedroom wall?

Despite Clarkson’s accusatory claims and cruel comments about Thunberg, it seems her message about the environment is managing to get through, as for the first time since Clarkson, Hammond and co-host James May began working together they have been filmed discussing climate change in a serious manner.

Richard Hammond, James May, Jeremy Clarkson

PA Images

The three presenters are even going to switch things up a bit in upcoming episodes of Amazon Prime’s The Grand Tour as they embark on adventures involving riverboats and bicycles.

Clarkson went on to explain he does believe in climate change, though he’s more interested in what can be done about it.

He said:

For the first time ever, we’ve had global warming rammed down our throats — and we’ve not been idiotic, it’s very definitely a thing. You can change your mind.

Only an idiot doesn’t change their mind when faced with irrefutable evidence. The question is, what to do about it? That’s a more interesting debate than what is happening.

Clarkson criticised the way Thunberg has chosen to raise awareness, saying:

[Greta’s] an idiot. Going round saying we’re all going to die, that’s not going to solve anything, my dear.

Now, what I could do is go on strike, borrow a 50ft carbon-fibre yacht with back-up diesel engine, sail to America and shout at President Trump.

I could do that, but it would achieve nothing. So instead, it’s time to talk to scientists.

Of course, he didn’t say anything about following through with his ‘talking to scientists’ idea.

Greta Thunberg

PA Images

It’s all well and good explaining what should be done, but as someone who’s spoken at the UN and made efforts to meet with world leaders about the issue, Thunberg is still probably closer to a solution than Clarkson is.

Clarkson might be four decades older than Thunberg, but he still needs to grow up.

If you have a story you want to tell, send it to UNILAD via story@unilad.com