176th Meeting of the OPEC Conference, Wenen 4 dec. 2019 | ENGELS| NEDERLANDS

Here are 5 major storylines to follow heading into the big OPEC meeting this week

1. New Saudi minister. New strategy, too?

In September, Saudi King Salman bin Abdulaziz abruptly replaced his nation’s energy minister with one of his sons. The shift wasn’t just administrative. It could also signal a shift in strategy for the Saudis. The previous energy minister, Khalid Al-Falih, worked hard to build a price stabilization model at OPEC by urging member countries to agree to an output decision and stick to it. What’s unknown is whether the new minister, Prince Abdul Aziz bin Salman, also believes in that approach, or whether he will change course and push for market share gains. If that happens, the Saudis may decide to go it alone and drill, baby, drill.

2. Aramco IPO effect

Oh, about the world’s biggest IPO. Lower prices aren’t what the Saudis want right now, given that the long awaited pricing of the Aramco IPO also occurs on Thursday. While the amount of stock available for trading will only be 0.5% of the company, the IPO will be widely watched both inside and outside of the Kingdom, and the timing of the pricing and the OPEC meeting isn’t lost on observers. If oil falls, the IPO may struggle, which would be an unwelcome development in Riyadh. The IPO leads many energy experts to believe that Prince Abdul Aziz will continue with the price stabilization approach over gaining market share.

3. OPEC, hero?

The U.S. oil and gas industry is near a tipping point. Shares of energy companies have collapsed this year, with the S&P Oil & Gas Exploration ETF down 40.7% in 12 months. Much of that drop is because oil prices have been stubbornly stuck in the mid-$50 dollar range, which isn’t enough to give many debt-heavy U.S. producers the cash flow they need and that investors now demand. Bankruptcies among U.S. producers could surge in the next year or two unless oil prices move materially higher. OPEC is aware of this, and what they decide at the meeting may have long lasting impact on the U.S. oil industry. After being vilified for 40+ years by the American oil and gas industry, OPEC may now be the only group that can help stave off a terrible few years. That irony isn’t lost on the OPEC leadership, or its members.

4. Lackluster global demand

You may have heard about this U.S.-China trade war? Demand for OPEC oil fell this year from 2018. While OPEC production did not increase, U.S. production did. Even as American production growth is seen slowing, remember it will likely still be a slowdown in growth, not a contraction. Norway also just opened up its biggest new oil project in a decade, the massive North Sea field called Johan Sverdrup, and Brazilian production is also on the rise. So unless global demand growth is able to keep up with higher production from non-OPEC nations, prices could stay under pressure.

OIL PRODUCTION TO DO IN 2020!

5. Iran & Iraq imploding

This will likely be topic #1 behind closed doors at the meeting. Both nations are experiencing crippling protests and citizen uprisings. Iraq’s Prime Minister just resigned, in part because security forces shot and killed more than 400 young demonstrators. Iran’s oil minister – the longest serving OPEC minister – is facing calls for his removal after a surprise gas price hike incensed the population. The two countries produce more than 8 million barrels of oil per day, so a disruption in one – or both – could have a marked impact on supply and pricing.

================================================

Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) – Hoofdinhoud

logo OPEC Organisatie van Olie-exporterende Landen

In deze organisatie zijn een aantal van de belangrijkste olie-exporterende landen verenigd. OPEC staat voor ‘Organization of the Petroleum Exporting Countries.’ Hoofddoelstelling van de OPEC is het vaststellen van een olieprijs die redelijk is voor consumenten en producenten. Gezamenlijk verzorgen de OPEC-lidstaten zo’n veertig procent van de olieproductie in de wereld.

1.Geschiedenis

In 1960 werd de OPEC op initiatief van Venezuela opgericht in Bagdad (Irak). De eerste leden van de organisatie waren Irak, Iran, Koeweit, Saudi-Arabië en Venezuela. Het lidmaatschap werd daarnaast opengesteld voor andere landen die meer olie exporteerden dan ze importeerden. De eerste vijf lidstaten verplichtten zich om hun olieproductie met elkaar te coördineren om zo het aanbod en de prijs stabiel te houden en om voor zowel producerende als consumerende landen een redelijke prijs te garanderen.

In de jaren zeventig kwam de OPEC vanwege de oliecrisis van 1973 meer in de belangstelling te staan. De OPEC verhoogde de olieprijzen dramatisch als protest tegen de Jom Kipoeroorlog tussen Israël en de Arabische staten. Gedurende de rest van de jaren zeventig, tachtig en negentig schommelde de olieprijs en had de OPEC hierop weinig grip. Ook een nieuw stabiliteitsmechanisme dat na 2000 ontwikkeld werd, bleek weinig effectief. De financiële en economische crisis van 2008 had ook voor de olieproducerende staten desastreuze gevolgen, waardoor de OPEC een belangrijke factor werd die door een effectief prijsbeleid de olie-industrie in deze landen overeind kon houden.

2.Lidstaten

Bij de oprichting van de OPEC bepaalden de eerste leden dat alleen landen die meer olie exporteerden dan dat ze importeerden (zogenaamde ‘netto-exporteurs’) lid konden worden van de organisatie. Het is voor netto-exporteurs van olie echter niet verplicht om lid te zijn van OPEC. Zo zijn Mexico en Canada geen leden van de OPEC. Rusland en Noorwegen, twee andere netto-exporteurs, zijn wel als waarnemend lid vertegenwoordigd geweest bij OPEC-vergaderingen.

3.Organisatie

OPEC is een intergouvernementele organisatie, wat wil zeggen dat de organisatie zelf geen zeggenschap heeft over de lidstaten. Vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten bepalen het beleid van de organisatie in onderling overleg. Voor de uitvoering van het OPEC-beleid bestaat wel een secretariaat, dat gevestigd is in Wenen. Dit secretariaat staat onder leiding van een secretaris-generaal (op dit moment de Iraniër Masoud Mir Kazemi) en voert ook onderzoek uit naar olieproductie en -consumptie om zo tot een beter beleid te komen.

Naast het oliekartel beheert de OPEC ook het ‘OPEC Fund for International Development’ (OFID), een fonds dat geld investeert in minder-ontwikkelde landen en regio’s.