UPGRADING TECHNISCH ONDERWIJS D.W.Z. MBO ROC’S ( UIT DE V&A )

Technisch onderwijs zit verstopt in andere vakken

3MegaCam

Technisch onderwijs ver weg van praktijk

(UIT VRAAG & AANBOD 6 DEC. 2019 )

DE VIMAG WIL SAMEN MET HAAR LEDEN COLLECTIEF OP LANDELIJK NIVEAU VERANDERING BRENGEN IN HET TECHNISCH ONDERWIJS.

Het lesmateriaal, docenten en de apparatuur zijn niet meer van deze tijd. Bovendien komt het lesmateriaal van commerciele uitgevers. Het onderwijs blijft sterk achter bij de hedendaagse productie techniek. 80% van de leden van de VIMAG wil bijdragen aan het onderwijs om studenten te krijgen, die meer aan de praktijk aansluiten. De SBB doet aansluitend mee, deze informeert leerbedrijven en scholen.

Omdat nu elke ROC zijn eigen lesmateriaal heeft en geeft, gaat er veel mis, en slaagt maar 50% van de studenten. De SBB zal de scholen ter hand moeten nemen en zorgen voor een overkoepelend lespakket.

Waar we ook naar kijken of we een hybride docent kunnen introduceren en de leden van de VIMAG een werknemer vrij kunnen maken om 1 dag in de week als gastdocent te willen optreden. Via de FME kan dan de FPT-VIMAG gebruik maken van een WBTO-subsidie om een vergoeding te realiseren voor deze gastdocent. We moeten er samen voor gaan zorgdragen op deze wijze de studenten de laatste stand van de techniek bij te brengen. Want nu schort daar wel het een en ander aan getuige het lage slagingspercentage van 50%.

================================================