web analytics
You are here
Home > Uncategorized > VANDAAG NIEUW-ZEELAND al 17 dagen geen COVID-19 OPNAMES….HOE?

VANDAAG NIEUW-ZEELAND al 17 dagen geen COVID-19 OPNAMES….HOE?

Nieuw-Zeeland meldde vandaag de verspreiding van het coronavirus te hebben ingedamd. De regering van premier Jacinda Ardern krijgt internationaal veel lof: ingrijpende maatregelen werden in een vroeg stadium genomen, helder gecommuniceerd en streng gehandhaafd.

Al 17 dagen op rij zijn er geen nieuwe besmettingen gemeld. Met de genezing van de laatste patiënt, een vrouw van in de 50 uit Auckland, lijkt het virus helemaal verdwenen uit het land.

Het totale aantal bevestigde en vermoede COVID-19-infecties in Nieuw-Zeeland bedroeg 1.500 en zeker 22 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Het reproductiegetal van het virus (R) was deze week 0,4. Dat betekent concreet dat twee Nieuw-Zeelandse coronapatiënten samen gemiddeld minder dan één andere persoon besmetten. Een reproductiegetal onder 1 is essentieel om een epidemie tot staan te brengen.

Hoe tot is dit stand gekomen?

Door: een afgelegen ligging én vroeg optreden

Het succes van de Nieuw-Zeelandse aanpak is volgens deskundigen deels te danken aan geografische factoren. Als relatief afgelegen eiland kon het de grenzen makkelijk sluiten, en het heeft maar zo’n vijf miljoen inwoners en een vrij lage bevolkingsdichtheid.

Maar ook de opstelling van de Nieuw-Zeelandse regering wordt internationaal geroemd. Al medio maart, een week nadat Italië op slot ging, werden de eerste ingrijpende maatregelen genomen, zoals een verbod op samenkomsten van meer dan honderd personen en een thuiswerkadvies.

Op dat moment werden reizigers die in het land aankwamen al in quarantaine geplaatst en streng gecontroleerd. De regering wist de testcapaciteit snel op te schalen en deed uitvoerig contactonderzoek. Waar andere landen al snel overgingen op een strategie om de gevolgen van de pandemie te beperken, bleef Nieuw-Zeeland zich richten op containment; het nauw in kaart brengen en stoppen van de verspreiding.

Een lockdown, een van de strengste ter wereld, volgde op 26 maart. Stranden, zeepromenades en speeltuinen werden verboden terrein en alle scholen en niet-essentiële bedrijven sloten, inclusief afhaal- en bezorgrestaurants.

Coronamaatregelen opheffen

Omdat het virus nu verdwenen lijkt, worden de beperkingen vanaf 5 juni opgeheven. Zo hoeven Nieuw-Zeelanders bijvoorbeeld geen afstand meer tot elkaar te houden en mogen evenementen weer plaatsvinden. Cafés en restaurants mochten hun deuren enkele weken geleden al openen.

Nieuw-Zeeland nam eind maart strenge maatregelen om het coronavirus de kop in te drukken. Op dat moment waren er nog weinig gevallen bekend in het land. Zo’n 1500 mensen in het land zijn besmet geweest met het virus en 22 mensen zijn eraan overleden.

Top