web analytics
You are here
Home > Toldijk Planetarium

Achterhoeks Planetarium

Bij  zijn woning en aannemersbedrijf “E.J. Olthof & zonen” aan de Hoogstraat in Toldijk bouwde Henk Olthof van 1972 tot 2010 aan zijn astronomisch levenswerk: een hemel op aarde. Bouwwerken en mechanieken om de loop van de sterren en planeten voor een ieder begrijpelijk te maken. Met als resultaat een bolplanetarium met 2844 sterren van de noordelijke en zuidelijke hemel, een replica van het Eise Eisinga Planetarium te Franeker, een Newtontelescoop en nog veel meer.
Wie onder de toegangspoort doorloopt, begint aan een reis over de aarde, door de tijd, naar verleden en toekomst, naar sterren en planeten. Henk Olthof noemde het zelf “een uit de hand gelopen hobby”.
Minimaal 1x per maand is er een publieksavond. Individuele belangstellenden hebben op deze avond de gelegenheid om het planetarium te bezoeken. Vanwege de beperkte capaciteit in de aardglobe is aanmelden noodzakelijk.
Door de aard van de rondleiding maakt deze avond niet geschikt voor aanmelding met meer dan 5 personen. Bij grotere aantallen kunt u zich aanmelden voor een groepsbezoek.
Doe uw aanvraag voor het bezoeken van een publieksavond door op de volgende link te klikken: contactformulier publieksavond.
 
De data voor de eerstkomende publieksavonden vindt u in de agenda op onze startpagina.
 
Ontvangst vanaf 19:45 uur en start om 20:00 uur. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Bij helder weer kunnen na afloop van de rondleiding de maan en/of de planeten bewonderd worden. De telescopen staan dan voor u klaar.
 
Het planetarium is met een beetje goede wil toegankelijk voor rolstoelhouders. Het planetarium is minder geschikt voor kinderen onder de 10 jaar.
 
Toegangsprijs  € 4,50 per persoon (jeugd tot 18 jaar € 3,50).

Adres: 

Hoogstraat 29 7227 NE Toldijk
Gemeente Bronckhorst, Achterhoek, Gelderland
Breedtegraad/lengtegraad:
52.044277 6.243659
tel: 0575-451371

Activiteiten van het Achterhoeks Planetarium

Showing events after 16/3. Look for earlier events
Friday, March 24

8:00pm

 Publieksavond voor individuele bezoekers
Friday, April 28

8:00pm

 Publieksavond voor individuele bezoekers
Showing events until 15/5. Look for more

 

Top