web analytics
You are here
Home > Nieuwe Uitkijktoren op het Kootwijkerzand

(bron Staatsbosbeheer)

Kootwijkerzand krijgt 12 meter hoge uitkijktoren

KOOTWIJK

Het Kootwijkerzand bij Kootwijk krijgt een nieuwe uitkijktoren. Staatsbosbeheer werkt momenteel aan een plan voor een hogere stalen constructie op de plek van de huidige houten toren. De bedoeling is dat deze nieuwe toren er nog vóór de zomer staat.

Dat meldt boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer desgevraagd. ,,Het eerste ontwerp ligt nu op tafel. Begin volgend jaar gaan we een offerte de deur uit doen, waarbij we de bouw van de toren bij minstens drie partijen willen aanbesteden. Daarna weten we of de bouw een haalbaar plan wordt.”

BUDGET Globaal kost de nieuwe toren volgens Jansen 60.000 tot 80.000 euro. ,,Omdat er verder geen subsidiemogelijkheden voor zijn vanuit provincie of rijk, doen we hiervoor een beroep op diverse sponsoren. Dat traject zijn we inmiddels gestart, want er zit nog wel een gat in het budget.” Zo zijn er volgens hem al gesprekken geweest met de gemeente Barneveld, met defensie en met Fonds 1845.

AANMODDEREN De oude toren is al langere tijd officieel afgesloten voor publiek omdat deze volgens Jansen niet meer veilig is. ,,Er zit een plank voor, zodat je niet naar boven kunt klimmen, maar die wordt er geregeld afgehaald, waardoor bezoekers alsnog de toren op gaan. Dat is geen wenselijke situatie, dat is ook ook gevaarlijk.” De huidige uitkijktoren is ongeveer zeventien jaar oud. ,,Aanvankelijk had hij langer mee moeten gaan, maar destijds is, zoals we nu weten, het hout dat ervoor gebruikt is niet goed voorbehandeld. De afgelopen jaren is er al veel aan de toren verspijkerd. Balkjes zijn vervangen, traptreden vernieuwd. We kunnen zo wel blijven aanmodderen met deze toren, maar dat is niet ideaal.”

HOGER De nieuwe toren moet precies op dezelfde plek komen, op de fundering van de huidige toren. ,,We gebruiken nu duurzamer materiaal en, als het kostentechnisch kan, verhogen we de toren met drie meter: van negen naar twaalf meter hoog. Qua vorm zal de toren zeer vergelijkbaar zijn.”

Uitgangspunt is nu om de toren in het voorjaar te gaan bouwen. ,,Lukt dat, dan kunnen we de nieuwe aanwinst voor het Kootwijkerzand eind juni officieel openen”, zegt Jansen.

 

Top