De 5e editie van Apeldoorn Fotostad ( Vanaf nu verder gaat onder de naam Apeldoorn Photo) 2020 is nu verplaatst naar 2021 15 maart – 26 juni

Fotografie is nog nooit zo toegankelijk geweest. Iedereen heeft een mobiel en maakt dagelijks foto’s en deelt deze via de sociale media. Apeldoorn Fotostad laat zien wat er mogelijk is, wat mensen maken, brengt mensen bij elkaar en biedt een platform aan iedereen die fotografie een warm hart toe draagt.

In 2020 bestaat de Stichting Apeldoorn Fotostad 10 jaar en wordt de 5e editie van de manifestatie gevierd.

Jij kan ook mee doen. Dus heb je een goed idee?

Neem contact op.

De tweejaarlijkse fotomanifestatie Apeldoorn Fotostad beleefde in 2018 de vierde editie. In de periode van 28 augustus tot 27 oktober 2018 was er in Apeldoorn een grote verscheidenheid aan activiteiten te zien en te beleven. Naast exposities zijn er verschillende activiteiten, workshops, excursies en lezingen. Apeldoorn Fotostad streeft naar een breed programma voor alle leeftijden en alle niveaus van fotografie. Van jong tot oud en van belangstellende tot professional.

Naked Eye

do. 14 feb. – zo. 2 jun.

expo CODA, Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn, Netherlands  

Als onze hersenen bestaan uit een emotionele/creatieve rechterhelft en een rationele/analytische linkerhelft; is dat dan ook in onze ogen terug te zien? De expositie Naked Eye laat een keuze zien uit de foto’s die Nathan Mooij maakte in het kader van zijn Naked Eye Project.

Mooij fotografeerde uiteenlopende personen en spiegelde vervolgens de linkerogen en de rechterogen. Zo ontstonden twee verschillende portretten van één persoon: één met twee linkerogen en één met twee rechterogen. We nodigen je uit om deze portetten te onderzoeken in de tentoonstelling Naked Eye.

Met welke ogen maak jij het liefste contact? Of welke blik vermijd je juist liever? Herken je dan ook emotionele of rationele eigenschappen in iemands blik?

Voorjaar

ma. 1 apr. – zo. 30 jun.

expo Statie, Stationsplein 4, 7311 NZ Apeldoorn, Netherlands  

user-image

Anne-marie heeft in het najaar van 2018 geëxposeerd met werk geïnspireerd op analoge fotografie. Ook nu komt dit onderwerp terug in combinatie met digitale fotografie.

In het stationsgebouw van Apeldoorn is zeer gevarieerd werk te zien met als thema:

Thema: Voorjaar.

AFV de Veluwe expositie

wo. 1 mei – vr. 31

expo Randerode, Zuster Meyboomlaan 10, 7334 DV Apeldoorn, Netherlands  

Mentoraat tentoonstelling AFV De Veluwe

De Amateur Fotografen Vereniging De Veluwe heeft ongeveer 40 leden die afkomstig zijn uit Apeldoorn en omgeving.

In 2018 hebben 18 leden meegewerkt aan een mentoraat onder leiding van dhr. Peter van Tuijl, van de Fotobond. Tijdens dit mentoraat leren de fotografen 1 onderwerp verder uit te diepen en te zoeken naar meer mogelijkheden om het door hen gekozen thema te fotograferen.

Elke fotograaf kiest voor een eigen thema. Het resultaat dat door de fotografen wordt getoond omvat een verscheidenheid aan foto’s; van macrofotografie tot sociale fotografie, van architectuur tot landschappen en van beweging tot stillevens.

Bent u toch in Randerode bekijk dan ook de expositie van Frederik van der Veer

Natuurfotografie. Fredrik van der Veer

wo. 1 mei – ma. 5 aug.

expo

Randerode, Zuster Meyboomlaan 10, 7334 DV Apeldoorn, Netherlands  Fredrik van der Veer: De fotograaf
“Kies 125 of 250 en dan draaien totdat het wijzertje op de nul staat” luidde de instructie van mijn vader toen ik als twaalfjarige jongen een spiegelreflexcamera met 50mm lens van hem kreeg. En dat deed ik, zonder me al te druk te maken over het hoe en waarom erachter. Sindsdien heb ik altijd een camera bij me gehad. Landschappen
Mijn drijfveer is een passie voor landschappen. Die is er altijd geweest, van jongs af aan. Met fiets en camera trok ik vele vakanties door Europa, blootgesteld aan de elementen en grillen van het landschap. Het ultieme gevoel van vrijheid gaf mij inspiratie tot het maken van vele foto’s. Van een min of meer argeloze vakantiekiekjesfotograaf heb ik mezelf ontwikkeld tot iemand die serieus op zoek gaat naar een mooie foto, de juiste plekken verkent en er op het juiste moment probeert te zijn. Dat moment is praktisch altijd ’s ochtends heel vroeg. En af en toe lukt het ook nog om een goede foto te maken, want net als menig ander klassiek landschapsfotograaf kom ik regelmatig met lege handen thuis. Is het dan nog wel leuk? Jazeker! Het is altijd weer spannend niet van te voren te weten wat je op locatie aantreft en met welk resultaat je thuis komt. Als alles dan op z’n plaats valt, als je op een mooie plek onder ideale omstandigheden een zonsopkomst meemaakt en met een mooi resultaat thuis komt, dan is dat geweldig. Maar toch, eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat na een paar mislukte “expedities” mijn motivatie soms even daalt en ik de camera even een paar weken niet meer aanraak. Mijn foto’s kenmerken zich door heldere kleuren, contrasten en dieptewerking. Ik ben altijd op zoek naar lijnen in het landschap waarlangs ik de kijker probeer te leiden naar de horizon. Dat begint bij de voorgrond. Simpele structuren in het zand of drie stenen op een rijtje zijn vaak al afdoende. De ervaring heeft mij geleerd dat er eigenlijk niet veel nodig hoeft te zijn voor een mooie foto, en dat schoonheid onder de juiste omstandigheden dichtbij huis al te vinden is. 

Bent u toch in Randerode bekijk dan ook de expositie van AFV De Veluwe

Open dag Nederlandse Fotovakschool Apeldoorn

za. 18 mei 10:00 – 15:00 Opendag

Fotovakschool

Fotovakschool Apeldoorn, Spoorstraat 27, 7311 PE Apeldoorn, Nederland  

user-image

Wil jij de sfeer eens komen proeven op één van de vestigingen van de Nederlandse Fotovakschool, faculteit van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie? Tijdens een open dag is dat mogelijk! Je maakt kennis met de docenten en studenten en natuurlijk zie je alles van de locatie. Er zijn ook activiteiten zoals foto-shoots en het bespreken van jouw portfolio.

Fotoworkshop Openlucht Museum

zo. 19 mei 09:00 – 20:00

workshopFoto-Kuipersevenement

Apeldoorn, Sutton3  

user-image

In het Openlucht Museum gaan we in groepen aan de hand van opdrachten fotograferen. De groepen staan onder leiding van één van onze medewerkers, waar je meteen met je vragen terecht kunt. Tijdens deze dag is er ook een wedstrijd. Dat is eigenlijk de enige verplichting die dag. We kiezen een bepaald thema in het Openlucht Museum en iedereen gaat die op zijn eigen manier fotograferen. Aan het eind van de dag zal de winnaar bekend gemaakt worden. Tijdens het buffet hebben we een presentatie van een aantal gemaakte foto’s van die dag, waarbij je goed kan zien hoe iedereen op een andere manier kijkt. Daarna gaan we één serie foto’s van iedereen laten zien, die we gaan beoordelen.
Dit is een geweldige dag waar je veel leert, waar je heerlijk een hele dag kunt fotograferen en waar je genoeg feedback krijgt.
Samen met anderen genieten van je hobby!

Boekpresentatie: De straat is van ons

di. 21 mei 20:00 – 22:30

Boekpresentatie

Gigant, Nieuwstraat 377, 7311 BR Apeldoorn, Nederland  Het fotoproject “De straat is van ons” is afgerond en het boek is klaar!Jeroen Taalman (fotografie) Hanz Mirck (gedichten) werkten sinds 2017 aan dit project. Het boek bestaat uit meer dan 50 zwart-witfoto’s met daarbij speciaal geschreven gedichten. Boekpresentatie is tijdens Cultureel Café Apeldoorn op dinsdag 21 mei. Het boek, met een voorwoord van schrijver, acteur en fotograaf Owen Schumacher, is dan verkrijgbaar voor een speciale introductieprijs. 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Meedoen aan Apeldoorn Photo

In de periode van 15 mei – 26 juni 2021 wordt het festival gehouden.

Exposities, workshops, meet-ups en nog veel meer!

Wil je meedoen aan het grootste fotografiefestival in de regio? Vul dan jouw gegevens in en ontvang vandaag nog het digitale opgavefomulier. Jouw opgave ontvangen wij graag voor 1 december a.s.

Festival 2021

Om  mee te doen aan het festival zijn er een aantal uitgangspunten:

 • Fotografie staat centraal in jouw activiteit
 • Jouw activiteit sluit aan op het thema
 • Activiteit vindt plaats tussen 15 mei en 26 juni 2021 in de Gemeente Apeldoorn
 • Je maakt gebruik van origineel, recent werk en eigen werk
 • Activiteit (of het resultaat) is voor een breed publiek toegankelijk
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor de bekostiging van de activiteit, alsook voor de locatie. Er is een beperkt budget beschikbaar om aanvullend activiteiten te financieren. Wil je hier kans op maken vul dan het formulier in

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Let nu op veranderd: Met Apeldoorn Photo komen alle initiatieven rondom Apeldoorn Fotostad samen en wordt alles onder één naam weergegeven.

Apeldoorn Photo

In 2018 was de succesvolle 4e editie van Apeldoorn Fotostad.

Meer dan voorheen, een platform van alle activiteiten tijdens de tweejaarlijkse manifestatie.

De samenwerking gaat naar een volgende stap.

Onder de naam Apeldoorn Photo sluiten het Fotografecafé en Help Portrait Apeldoorn aan.

Ook is er verbinding gelegd met de Gemeente Apeldoorn en zal de Stadsfotograaf van Apeldoorn aansluiten.

Let op : Vanuit dit Apeldoornse platform zullen fotografie activiteiten doorlopend gehouden worden.

Elkaar versterken

“Met de ervaring van de editie van 2018 nog vers in het geheugen, is verdere samenwerking een logische stap. Er zijn verschillende initiatieven in Apeldoorn die allemaal fotografie als centraal thema hebben. Door met elkaar onder één naam activiteiten aan te bieden ontstaat er meer overzicht en kunnen wij elkaar versterken” aldus Jeffrey de Grijs, voorzitter van Apeldoorn Fotostad. “Niet alleen voor bezoekers en geïnteresseerden, maar ook organisatorisch. Eén paraplu voor alle fotoactiviteiten in het nieuwe platform. Daarbij streven wij er naar om een constant aanbod te presenteren.  Met wel elke twee jaar een groot festival. Iedereen kan zich aansluiten. Dit alles onder de naam Apeldoorn Photo.

Vijf centrale thema’s

Er wordt gewerkt met vijf centrale thema’s waar activiteiten onder vallen:

 • Festival: Het twee jaarlijkse festival (voorheen Apeldoorn Fotostad) is een belangrijke basis. Met een fotografisch thema worden fotografen uitgenodigd om in 2020 mee te doen
 • Meetups: Uiteenlopende ontmoetingen waarbij fotografie centraal staat. Bekendste meetup is het FotografenCafé, al jaren een gezellig en goed bezochte meetup met inspirerende sprekers. Deze gaat vanaf heden door onder de naam Fotocafe
 • Stadsfotograaf: Deze wordt door de Gemeente Apeldoorn benoemd voor een periode van twee jaar.  Anders dan voorheen zal de Stadfotograaf ook meedoen aan Apeldoorn Photo
 • Educatie: Alle soorten van workshops, opleidingen en korte trainingen kunnen hier deel van uit maken. Partijen die hier al actief zijn worden uitgenodigd zich aan te sluiten
 • Projecten: Hieronder kunnen allerlei soorten van fotografische activiteiten vallen. Kern is dat ze zowel eenmalig zijn (bijv. exposities) en doorlopend georganiseerd kunnen worden.

Apeldoorn als centrum van de fotografie

De basis van alle activiteiten is Apeldoorn en Apeldoornse fotografen. Maar daar zal het zeker niet bij blijven. Ook Apeldoorn Photo zal samenwerking zoeken met nationaal en internationaal bekende fotografen en deze naar Apeldoorn halen.

Met volle energie aan de slag!

De afgelopen periode is gebruikt om met alle initiatieven en samenwerkingspartijen van Apeldoorn Photo vorm te geven. Het huidige bestuur van Apeldoorn Fotostad zal ook het nieuwe bestuur van Apeldoorn Photo vormen waarbij de verschillende initiatieven in vertegenwoordigd zijn.

Wat is er te doen?

Op de website https://apeldoorn.photo staat naast informatie over de verschillenden onderdelen ook de agenda. Iedereen met activiteiten op het gebied van fotografie in Apeldoorn en omstreken kan hierin worden opgenomen. Insturen kan via de website.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-