Fotograferen met het mobiel; 5 modellen vergeleken ( bron Tweakers.net )

De beste camera smartphone van 2021

Zes top toestellen vergeleken

Vroeger hadden veel mensen nog een camera, een ‘compact’ exemplaar of een veel grotere, met een toeter van een lens. Sinds de komst van de smartphone is zeker de eerste categorie haast uitgestorven en is een spiegelreflex of systeemcamera echt iets voor de hobbyist. Logisch, want met een smartphone kun je tegenwoordig uitstekende foto’s maken. Dure modellen hebben verscheidene camera’s met verschillende perspectieven. Natuurlijk blijft het kleine formaat een rem op de mogelijkheden, maar aan de andere kant is de beste camera de camera die je bij je hebt, zo luidt het gezegde. Bovendien bouwen fabrikanten geavanceerde beeldverwerking in die bijvoorbeeld uit een camerasensor van een halve vierkante centimeter een uitstekend belichte nachtfoto weet te halen, wat een decennium geleden nog onmogelijk had geleken.

Genoeg reden dus om aandacht te besteden aan de cameraprestaties van high-end smartphones. Alle toestellen van 2021 liggen inmiddels in de winkels en dus kunnen we de balans gaan opmaken. Met welke smartphone schiet je de fraaiste kiekjes?

Net als vorig jaar hebben we weer een testveld samengesteld van zes toptoestellen van evenzoveel fabrikanten. Apple, Google en Samsung zijn uiteraard van de partij met de iPhone 13 Pro, Pixel 6 Pro en Galaxy S21 Ultra. De overige drie posities worden bezet door de OnePlus 9 Pro, OPPO Find X3 Pro en Sony Xperia 1 III.

Xiaomi had met de Mi 11 Ultra een potentiële topper op cameragebied in handen, maar helaas is het model van dit voorjaar al maanden niet meer leverbaar. Ook Huawei doet dit keer niet mee; de P50 Pro, die in China sinds juli uit is, komt pas in 2022 naar Nederland.

De prijzen van de geteste toestellen lopen uiteen van 709 euro voor de OnePlus 9 Pro tot 1159 euro voor de iPhone 13 Pro. Meer dan 1000 euro betaal je ook voor de Galaxy S21 Ultra, de Xperia 1 III en de Pixel 6 Pro, hoewel de laatste in het buitenland voor zo’n 900 euro verkrijgbaar is, iets meer dan wat je nu neertelt voor de OPPO Find X3 Pro.

Conclusie

Een luxe smartphone heeft over het algemeen een dito camera aan boord, voorzien van snufjes die tien jaar geleden nog science fiction waren. Ver kunnen inzoomen, een heldere foto maken in het pikkedonker of een portretfoto maken met een vervaagde achtergrond zoals met een spiegelreflexcamera? Een beetje topmodel draait er zijn hand niet meer voor om.

We begonnen dit artikel met de vraag met welke smartphone je de beste kiekjes kunt maken. Na een uitgebreide beschouwing op verschillende onderdelen is wel duidelijk geworden dat er niet één winnaar valt aan te wijzen die op ieder gebied het best scoort. De Google Pixel 6 Pro heeft misschien een uitstekende telecamera en een heel goede hoofdcamera, maar de ultragroothoekcamera is geen hoogvlieger en voor selfieliefhebbers is dit toestel evenmin weggelegd. Die kunnen beter gaan voor de OPPO Find X3 Pro, die ook een zeer bijzondere microscoopcamera aan het lenzenarsenaal toevoegt, waarmee je het allerkleinste sterk kunt uitvergroten. Als je een groter onderwerp dichtbij wil brengen, ben je bij dit model weer aan het verkeerde adres, door de matige telecamera. De OnePlus 9 Pro biedt een interessante prijs-kwaliteitverhouding en enkele grappige extraatjes in de camerasoftware, terwijl de Sony Xperia 1 III volledig gericht is op de professionele gebruiker die tijdens het maken van de foto allerlei instellingen wil kunnen aanpassen.

Er valt kortom genoeg te kiezen. Als we echter, in willekeurige volgorde, drie winnaars mogen aanwijzen, dan zijn dat de Google Pixel 6 Pro, de Samsung Galaxy S21 Ultra en de Apple iPhone 13 Pro. De voor- en nadelen van de Pixel zijn hierboven al genoemd. Aantrekkelijk aan dit toestel is ook de camerasoftware met zijn slimme extraatjes en de mogelijkheid om gemakkelijk raw opnamen te maken, zodat je foto’s achteraf goed kunt nabewerken. Raw fotografie, gemak en snelheid zijn ook sterke punten van de iPhone 13 Pro, die verder kan bogen op de beste videokwaliteit van het testveld en prima macro-opnamen maakt. De detailweergave in standaardopnamen is niet geweldig en hetzelfde geldt voor de telecamera. Op dat vlak scoort zowel de Pixel 6 Pro als de Galaxy S21 Ultra beter. Over het Samsung-toestel gesproken: dat biedt naast een goed stel telecamera’s en een scherpe hoofdcamera ook een uitstekende frontcamera met een mooi portreteffect. Bij dit toestel missen we nog wat professionele features, zoals de mogelijkheid om raw foto’s te schieten met alle camera’s en in combinatie met de nachtmodus. We hopen voor de volgende generatie ook op meer videokwaliteit.