Foto van zoon die vader door jungle draagt voor coronavaccin gaat viraal ( bron RTL nieuws en RTL Z nieuws)

Een foto van een man die zijn vader op zijn rug door de Braziliaanse jungle draagt om gevaccineerd te worden, wordt massaal gedeeld op sociale media. “Het raakte me, omdat het de liefde tussen vader en zoon liet zien”, zegt maker van de foto Erik Jennings Simoes. Hij maakte de foto vorig jaar, maar zette hem afgelopen week online.

De 24-jarige Tawy Zó’é droeg zijn vader Wahu Zó’é (67) zo’n zes uur op zijn rug.

Wahu had gezondheidsproblemen en zag slecht, waardoor hij niet meer zelf kon lopen.

Te diep in de jungle

Lokale artsen konden niet naar Wahu toekomen, omdat zijn dorp te diep in de jungle lag. Het dorp is onbereikbaar voor auto’s, ambulances en zelfs helikopters.

Tawy en Wahu horen bij de Zó’é, de oorspronkelijke bewoners van Brazilië. De Zó’é leven in ongeveer vijftig verschillende dorpen, verspreid over 669.000 hectare jungle in het noorden van het land. Dat is een gebied zo groot als 446.000 voetbalvelden. Er zouden op dit moment ongeveer 325 Zó’é zijn en ze hebben af en toe contact met mensen buiten de jungle.

Aparte dorpen

Arts Erik Jennings Simoes was de afgelopen twee jaar verantwoordelijk voor de Zó’é. Samen met verpleegkundigen en tandartsen heeft hij een medisch basiskamp aan de rand van het gebied. Jennings Simoes vertelt dat de Zó’é aan het begin van de pandemie hun eigen strategie ontwikkelden om besmettingen te voorkomen.

De families werden van elkaar gescheiden en gingen in verschillende dorpen leven. Ze zagen elkaar niet, gebruikten andere looppaden en vermeden elk contact met de buitenwereld.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederlandse beleeft corona-nachtmerrie in Brazilië

Ontroerd

Toen de eerste vaccinaties werden gezet in Brazilië, waren de Zó’é als eerste aan de beurt, omdat zij werden beschouwd als risicogroep. Er werden drie speciale hutten neergezet dichtbij het basiskamp van Jennings Simoes. De Zó’é konden daar per familie naartoe komen voor hun vaccinatie, zonder elkaars paden te kruisen.

Op 22 januari was het de beurt aan Tawy en zijn vader. Kort na de vaccinatie nam hij zijn vader weer op zijn rug, omdat hij voor het donker terug wilde keren. Dat was het moment dat Jennings Simoes de foto maakte. “Ik en mijn collega’s waren allemaal geraakt door het tafereel en hoe bijzonder het was wat hij voor zijn vader deed.” https://www.instagram.com/p/CYcVKvvptRc/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=1216#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A1541%7D