CES ( 50 years Consumer Electric Show 2022 ( verg. CeBIT in Hannover; en dit jaar de Hannover Messe 2022) de jaarlijkse elektronica tentoonstelling in Las Vegas / de nieuwste gadgets ( bron TechPulse )/ Hannover Messe 2022 (voorheen CEBIT Hannover in 2019 gestopt, daar zag uw ruim 800.000 bezoekers, waaronder ikzelf, familie en bekenden.)

Het werd bekend dat de jaarlijkse Consumer Electronics Show, die op 5 januari in Las Vegas begint, op 7 januari zal eindigen om aanvullende maatregelen te nemen om de verspreiding in te dammen van coronavirusinfectie, volgens rapporten, daarbij verwijzend naar gegevens van de Association of Consumer Technology, die de organisator van het evenement is.

Wat mogen we van het technologiejaar 2022 verwachten? Dit waren onze zes favoriete aankondigingen, tech en gadgets tijdens CES 2022

Je kon vorige week bijna niet om CES 2022 heen, ook op TechPulse passeerde het ene na het andere nieuwtje van de technologiebeurs de revue. Tijdens CES krijgen we dan ook een voorsmaakje van welke nieuwe technologieën en gadgets we in de loop van het jaar te zien zullen krijgen. En ondanks dat enkele grote namen dit jaar weer verstek gaven, regende het een week lang productlanceringen en -aankondigingen.

Welke tech en gadgets sprongen nu het meest uit het oog? Dit is de top zes van de redactie:

CES 2022: de 6 meest opvallende tech gadgets

1. ASUS Zenbook 17 Fold OLED ( de laptop met opvouwbaar scherm)

Hoewel de ASUS Zenbook 17 Fold OLED niet de pionier van de vouwbare laptop is, die eer zal altijd weggelegd zijn voor de Thinkpad X1 Fold van Lenovo, was het wel de absolute blikvanger van ASUS tijdens CES 2022. Bovendien mag Zenbook 17 Fold zich met een 17,3” display de grootste vouwbare laptop tot heden noemen. Dat display kan doormidden gevouwen zodat je twee 12,5” displays ter beschikking hebt. Dat biedt heel wat nieuwe gebruiksmogelijkheden. Om dit allemaal in goede banen te leiden rekent ASUS op ScreenXpert 2, de software die we ook al zagen bij de ZenBook Pro Duo 14 en andere modellen met twee schermen.

Voor de vouwbare technologie hoef je helemaal niets aan rekenkracht af te staan. ASUS Zenbook 17 Fold OLED is onder de motorkrap even krachtig als zijn niet-vouwbare broertjes, met een 12e generatie Intel Core i7 U-Series processor, Intel Iris X graphics, 16GB RAM en een 1 TB PCIe 4.0 SSD. Er werd ook voorzien in twee Thunderbolt 4-poorten met mogelijkheid tot het snelladen van de 75 Wh batterij. Omdat er met Intel werd samengewerkt is er ook voldaan aan alle eisen voor Intel Evo. Een releasedatum of verkoopprijs zijn nog niet bekendgemaakt, maar verwacht maar flink in je portemonnee te moeten tasten om deze laptop te bemachtigen.


2. Mercedes Vision EQXX ( elektrische Mercedes met actieradius van 1000 km! ; en tevens super gestroomlijnd gebruikt slecht 10 kW stroom op 100km: Ter vergelijking het topmodel electrische auto van TESLA gebruikt 15 KW op 100 km. ); uw 10 zonnepanelen thuis van eerste kwaliteit halen zo’n 3,4 KW in het uur! (2021 bron)

Mercedes maakt vaak gebruik van CES om hun toekomstvisie op de elektrische wagen te demonstreren en dat deden ze dit jaar opnieuw met de Vision EQXX. Verwacht geen futuristische conceptwagen zoals de AVTR die de show stal tijdens CES 2020; de Vision EQXX ziet er meer uit als een wagen die ooit in de showroom van je dichtstbijzijnde Mercedes-garage zou kunnen staan. Met deze conceptwagen wil Mercedes vooral een nieuwe standaard leggen voor autonomie van elektrische wagens. De Vision EQXX zou op papier 1000 km met één oplaadbeurt kunnen afleggen.

De wagen is gebouwd om tijdens het rijden zo weinig mogelijk energie van de batterij te vragen. Zo heeft het model een extreem lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,17 onder bepaalde omstandigheden. Verder is de EQXX voorzien van kleine zonnecellen op het dak. Die zouden volgens het bedrijf zelf tot 25km actieradius kunnen toevoegen tijdens het rijden. Mercedes zal de Vision EQXX nooit voor commerciële verkoop produceren, maar het zal de efficiënte technologieën wel gebruiken om haar EV-vloot verder uit te breiden.


3. Samsung Home Hub

De Zuid-Koreaanse techgigant had heel wat te tonen tijdens CES 2022. Wij kiezen hier niet voor de Galaxy S21 FE die eindelijk aangekondigd wordt, maar voor Samsung’s nieuwste bijdrage aan de smarthomewereld. De Samsung Home Hub is een gloednieuw en innovatief smarthome dashboard dat verpakt zit in een 8”-touchdisplay. Home Hub kan alles wat je met een smarthome-hub verwacht te kunnen doen: je gebruikt het apparaat om je aangesloten smarthome-apparaten aan te sturen en het licht, temperatuur en luchtkwaliteit in je huis te regelen.

Maar Samsung gaat nog een stapje verder met Home Hub. Achter het display zit geavanceerde kunstmatige intelligentie die je routines gaat analyseren. Op basis daarvan zal het dashboard volledig autonoom beslissing maken over de temperatuur en luchtzuiverheid in je huis of het energieverbruik van je huishoudapparaten. Samsung lanceert de Home Hub vanaf maart in Zuid-Korea, de globale lancering volgt in de loop van 2022.

samsung home hub
SMART HOME GADGET

4. Paystaion stapt nu volledig in de VR wereld met een nieuwe Playstation VR2 i.p.v. de Playstaion IV; de PlayStation VR 2 met een prijs vanaf circa €500,- voor het instapmodel tot €1618,- het mag wat kosten……

PlayStation waagt opnieuw de sprong naar virtual reality. Toen Sony in 2016 een VR-headset uitbracht voor de PlayStation 4, lag de interesse voor VR-technologie op een historisch laagtepunt. Maar het succes van de Oculus-headsets heeft Sony geïnspireerd het een nieuwe poging te wagen voor de PlayStation 5. Sony heeft geleerd van de fouten die ze met de eerste PSVR maken. Er zal slechts één kabel nodig zijn om de PSVR2 te verbinden met je PlayStation 5. De beeldresolutie en verversingsgraad van het displaypanel zijn opgetrokken en een verbeterde hand- en oogtracking moeten leiden tot een intuïtievere gameplay. De controller introduceert eveneens de adaptive triggers en haptische feedback van de DualSense. De eerste game die uitkomt voor de PSVR2 is Horizon Call of the Mountain.


5. Televisies: nu dan groot, groter, grootst

CES 2022 was ook een hoogweek voor de televisieliefhebber. De grote fabrikanten LG, Samsung, Sony en TCL klommen op het podium om hun nieuwste line-up televisieschermen te tonen. Of het nu om Mini LED-, OLED- of QLD-displays gaat, elk jaar proberen televisiefabrikanten weer een nieuwe lat voor beeldkwaliteit te leggen. Naast beeldkwaliteit leken ze ook te concurreren om de grootste televisie uit te brengen. Sony onthulde de Z9K-serie met een 85”-display, LG de allereerste 97” OLED-tv en TCL deed met hun 98” OLED-scherm daar nog een inch bij. Samsung grijpt de kroon met een 110” MICRO LED-televisie. Dit gigantische scherm meet vanaf de linkerbovenhoek tot rechteronderhoek bijna 2,80 meter.

Hopelijk heb je veel plaats in je woonkamer.


6. De zelfrijdende tractor

De naam John Deere is nog niet vaak gevallen op TechPulse, maar tijdens CES 2022 pakte de tractorfabrikant uit met een wereldprimeur: een zelfrijdende tractor. Dit stoere werktuig kan op autonome basis een veld omploegen.

Zes paar camera’s brengen een 360°-omgevingsgebied in kaart en laden de beelden op naar een sensorennetwerk dat ervoor zorgt dat de tractor binnen het afgebakende gebied blijft en niet pal op een obstakel botst.

Via de bijhorende mobiele app kan de landbouwer de tractor aan- en uitzetten en de snelheid van de tractor aanpassen. Als de tractor naar de garage moet, zal de app daar een notificatie voor uitsturen. Alles wat de landbouwer nog zelf moet doen is de tractor naar het veld rijden.

Tegen eind 2022 zouden de eerste zelfrijdende tractors al actief moeten zijn in de Amerikaanse landbouwsector.


en dan…de HANNOVER MESSE van 2022

25 – 29 April 2022 Hannover, Germany

HANNOVER MESSE the world’s leading industrial technology trade show.

HANNOVER MESSE is the world’s leading convergence of industrial automation and technology, the very definition of industry 4.0. The annual event attracts more that 200,000 visitors and showcases six topic areas:

Automation, Motion & Drives – includes automation, power transmission and control, fluid power.

Digital Ecosystems – the platform for all the software solutions needed along the entire industrial value chain such as AI and machine learning, simulation and digital twin, Blockchain and industrial IT, VR, Big Data, IT security, cloud services and digital platforms

Logistics – every two years the focus is placed on intra-logistic solutions and services, including material handling as digitalization is crucial to the increasing integration of production and logistics.

Energy Solutions – presents efficient, climate-neutral energy supply in industrial plants and mobility infrastructures.

Engineered parts & Solutions – focuses on materials, processes and forward-looking issues such as lightweight design and additive manufacturing

Future Hub – highlights key solutions that are relevant to tomorrow’s industrial requirements. Special attention is given to start-ups, new technologies, Work 4.0, as well as topics related to the innovation culture.