PictureThis Special in Leiden

PictureThis [Special] in Leiden

FESTIVAL ROUTE

Vanaf 17 september tot en met 31 oktober viert het International Photo Festival Leiden (IPFL) zijn eerste lustrum. Zes weken lang is op de Singelparkroute in Leiden de gratis toegankelijke  buitenexpositie te bezoeken van een nieuwe generatie talentvolle fotografen uit binnen- en  buitenland.

Op woensdagavond 20 oktober organiseren het International Photo Festival Leiden (IPFL) en PictureThis Den Haag een speciale Leidse editie. In een avondvullend programma komen vier IPFL-fotografen aan het woord: Jesper Boot, Erik van Cuyk, Carla Kogelman en Kiki Groot, respectievelijk twee fotografen van de huidige editie, waaronder de winnaar, en twee alumni IPFL-fotografen van eerdere edities.

Aan de hand van diepte-interviews krijgt het publiek tijdens PictureThis een inkijkje in het leven en het werk van deze vier professionele fotografen. Wat zijn hun drijfveren, hoe ontstaan hun projecten en wat is hun werkwijze? Ook vertellen zij over hun ontwikkeling als professionele fotograaf.

Jesper Boot is de winnaar van de huidige editie, met zijn serie Power. Met deze serie waarschuwt Boot je om beter te kijken naar zijn foto’s. Het is zijn werkelijkheid die hij gecreëerd heeft en deze is niet vanzelfsprekend de onze.

Erik van Cuyk maakte voor zijn serie Rijnwijk – Mijn Wijk een jaar lang foto’s van het dagelijkse leven in Rijnwijk, Arnhem. “Ik heb in een tent in het midden van de wijk gebivakkeerd, zodat mensen wisten dat ik er was en dat ze wanneer ze wilden, langs konden komen,” vertelde van Cuyk. Dat leverde mooie foto’s op waarin het dagelijks leven in de wijk centraal staat.

Carla Kogelmans signatuur is onmiskenbaar: ze vangt het dagelijks leven van kinderen op een natuurlijke maar toch indringende manier. Haar kracht ligt in lange termijn projecten. Met haar project Ich bin Waldviertel won ze twee keer (2014 en 2018) de eerste prijs bij World Press Photo. Kogelman toonde deze serie als alumni IPFL-fotograaf tijdens de derde editie in 2015.

Kiki Groot is met haar fotografie altijd op zoek naar het verhaal achter de mens. Waarin en waardoor onderscheidt de een zich van de ander. Groot won in 2015 de prestigieuze SO Student Award met haar langlopend project Zoekogen over de kleine wereld van het bijzondere jongetje Mikey. Sinds 2018 werkt ze veelvuldig voor de Volkskrant als portretfotograaf. In haar portretten geeft zij op intieme wijze de essentie van de geportretteerden weer. Groot toonde de serie Zoekogen als alumni IPFL-fotograaf tijdens de vierde editie in 2018.

De fotoseries van de vier bovengenoemde IPFL-fotografen zijn momenteel te zien in een buitenexpositie in het Singelpark te Leiden.