DOET MIJ DENKEN AAN DE FILM / boeken ‘The Lord of the Rings’ de geschiedenis van ‘ de MIDDEN AARDE’. / het boek ‘HET VOLK VAN DE WOLF’. < deel II >

(bron wikipedia, om het boek ‘HET VOLK VAN DE WOLF’ meer realiteit te geven.

VERENIGDE STATEN ALS MIDDEN AARDE

De geschiedenis van Middenaarde is een 12-delige serie boeken die tussen 1983 en 1996 is gepubliceerd en waarin materiaal wordt verzameld en geanalyseerd …De geschiedenis van Midden-aarde is het onderwerp van veel van zijn boeken. De bekendste boeken binnen dit oeuvre zijn De Hobbit, In de Ban van de Ring en De Silmarillion. Andere werken zoals de Nagelaten vertellingen en de twaalfdelige Engelstalige serie The History of Middle-earth zijn na de dood van Tolkien door diens zoon Christopher Tolkien uitgegeven en geven nog meer van de geschiedenis van Midden-aarde weer…..

MIDDEN AARDE VAN DE SCHRIJVER EN HOOGLERAAR VAN DE 12-DELIGE SERIE IN DE BAN VAN DE RING; J.R.R.TOLKIEN

Oorsprong

De naam “Midden-aarde” komt voor in het Angelsaksische gedicht Crist van Cynewulf, dat Tolkien heeft bestudeerd. Dit gedicht omvat de regel: Eālā Ēarendel, engla beorhtast, Ofer middanġeard monnum sended.[1]

De term middanġeard (= Midden-aarde, ofwel de bewoonde, menselijke wereld[2]) inspireerde Tolkien en uiteindelijk kwam hier de fictieve wereld Midden-aarde uit voort. De naam Earendel komt trouwens ook terug in Tolkiens geschriften, maar dan gespeld als Eärendil.

Plaats in Arda

Midden-aarde is gesitueerd in een wereld genaamd Arda, die lijkt op de Aarde, maar in een prehistorisch en lang vergeten verleden, ‘toen de vorm van alle landen verschillend was’. Midden-aarde heeft een ingrijpende gedaanteverandering meegemaakt aan het einde van de Eerste Era, wanneer het meest westelijke deel, Beleriand, ten gevolge van de Oorlog van Gramschap verzinkt in Belegaer, de grote zee.

Wezens

Er leven naast Mensen en de ons bekende planten en dieren vele verschillende rassen en wezens, waarvan een aantal intelligent zijn, zoals Elfen, Hobbits, Dwergen, Wargs, Orks, Trollen, Enten en Tovenaars. Deze zijn niet allemaal in te delen in categorieën van ‘goed’ en ‘slecht’. Er bestaan in Midden-aarde slechte (zoals de Haradrim) en goede mensen (zoals het volk van Rohan), maar ook slechte tovenaars (Saruman) en goede tovenaars (Radagast en Gandalf de Grijze). Gedurende de Derde Era en het begin van de Vierde Era trekken de Elfen naar Valinor, waardoor de Mensen geleidelijk aan de alleenheerschappij over Midden-aarde.

Etymologie en indeling

Midden-aarde, ook wel Endor genaamd, dankt zijn naam aan de ligging, namelijk in het midden van de wereld. Het continent is onderverdeeld in vier grote gebieden, één per windstreek: Harad (Zuid), Rhûn (Oost), Forod (Noord) en Annûn (West), die de belangrijkste plaats innemen in Tolkiens boeken. Het grootste deel van de verhalen speelt zich in het westen af, waar in de Eerste Era de streek Beleriand lag en de streken Eriador, Rhovanion en Gondor liggen.

Zie ook


Het Volk van de Wolf.

Het volk van de wolf. Deel 1. De Prehistorie van de Nieuwe Tijd / BOEKBESPREKING van dit boek over de 12 deelige serie van de schrijver / schrijfster

Het volk van de wolf

W. Michael Gear Kathleen O’Neal Gear

Overzicht

 • De mensen van de vlakte – The morning river
 • Duistere erfenis – Dark inheritance

De prehistorie van de Nieuwe Tijd

 1. Het volk van de wolf – People of the wolf
 2. Het volk van het vuur – People of the fire
 3. Het volk van de aarde – People of the earth
 4. Het volk van de rivier – People of the river
 5. Het volk van de zee – People of the sea
 6. Het volk van de meren – People of the lakes
 7. Het volk van het weerlicht – People of the lightning
 8. Het volk van de stilte – People of the silence
 9. Het volk van de nevel – People of the mist
 10. Het volk van de maskers – People of the masks
 11. Het volk van de uil – People of the owl
 12. Het volk van de raaf – People of the raven

Vlak voor de Grote IJstijd probeert een jonge man zijn volk ervan te overtuigen dat hen elders een betere toekomst wacht.

Gedreven door honger en de hardnekkig aanhoudende vijandelijkheden van de Anderen, wordt het volk van de jager Rent In Licht gedwongen een nieuw leven te aanvaarden. Tijdens de barre tocht door het Grote IJs komt Rent In Licht echter alleen te staan in zijn pogingen zijn volk ervan te overtuigen dat een betere toekomst binnen bereik is. De Wolf heeft hem immers het pad onderlangs het Grote IJs gewezen. Wolf heeft Rent In Licht geopenbaard dat achter die reusachtige ijswand het beloofde land wacht, de woonplaats van Vader Zon. En daar wil hij heen. Maar er zijn anderen, zoals de oorlogszuchtige Raafjager en de vrouwelijke sjamaan Reiger, die minder verheven idealen nastreven…

Resensie

 1. Het Volk van de Wolf (deel 1) vertelt het verhaal van de mensen in de prehistorie in Siberië en Noord-Amerika.
  Het belangrijkste bezwaar vind ik de namen van de hoofdpersonen: Rent in het Licht, Hij Die Huilt, etc. Hierdoor komen voor mij de personen niet tot leven maar blijven het poppenkastfiguren. Het verhaal komt, mede daardoor niet verder dan een ‘er was eens …’

Als je geïnteresseerd bent in de prehistorie kan dit een interessant boek zijn, maar als roman vind ik het boek onvoldoende.

2) Het Volk van de Wolf is een prachtig geschreven verhaal over de prehistorie, het volgen van je dromen en het geloof en vertrouwen in jezelf. Dromer ´Rent in het Licht´ heeft een visioen van een wolf die hem de weg toont naar een betere toekomst voor zijn volk, maar weinigen geloven in hem. Hij zal ze moeten overtuigen dat zijn visoen meer was dan een droom, maar hij twijfelt zelf ook aan de echtheid ervan. Zal het hem lukken zijn stam te overtuigen? Lees het zelf! Ik kan het iedereen aanraden.