Wat krijgen we nu weer?, Warmtenet mag 67% duurder, consumentenorganisaties bezorgd! ( het kan gaan om 1000 euro per jaar!)…we gaan van het gas af en krijgen dit ervoor terug .(bron Telegraaf)

Wie in een huis woont dat aan een warmtenet is verbonden, gaat per 1 januari 2022 mogelijk maar liefst 67% meer betalen, tot wel 1000 euro per jaar per huishouden….lees verder.

De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond trekken aan de bel bij demissionair staatssecretaris Yeşilgöz.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalde donderdag dat de maximale kosten voor stadsverwarming van een gemiddeld huishouden met 67% mogen stijgen. Deze maximale stijging hangt samen met de gasprijs, die momenteel op recordhoogte staat.

De ACM roept warmtenetleveranciers evenwel op de kosten niet met dit maximale percentage te verhogen. Ze moeten een goede reden hebben om hun tarieven te verhogen. De waakhond geeft ook aan onderzoek te gaan doen naar tariefsverhogingen.

Vattenfall maakte als grote leverancier alvast bekend de maximale prijsstijging niet te gaan doorberekenen. Het voornalige Nuon kiest voor ongeveer de helft van de maximale verhoging, dus zo’n 37-38%. Rekeninghoudend met overheidscompensatie denkt de energiereus dat een huishouden maandelijks zo’n €13 extra kwijt zal zijn.

Enorme tegenslag

„Een enorme tegenslag”, noemt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar de stijging. „Deze mensen kunnen geen kant op. Ze zitten vast aan één leverancier en kunnen alleen maar hopen dat hun leverancier niet het maximale gaat vragen.”

„Als warmteleveranciers wel tot het maximum gaan verhogen gaat een huishouden met stadsverwarming volgend jaar gemiddeld €2542 betalen, tegenover €1523 in 2021” rekent Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis voor. ( d.i. dus ongeveer 1000 euro per huishouden per jaar meer, van de gekke!)

biogasnet(uit riool slib) Apeldoorn

Compensatie

De organisaties pleiten ervoor dat de prijzen niet méér stijgen dan de hoogte van de overheidscompensatie voor de hogere energienota. „Als warmteleveranciers hierdoor aantoonbaar financieel in de knel komen, moet de overheid hulp bieden. Bijvoorbeeld met een tijdelijke exploitatiesubsidie”, zegt Molenaar.

Bekijk ook:’Betere bescherming voor burger die van aardgas af moet’

Consumentenbond, Eigen Huis en de Woonbond pleiten er al jaren voor dat de koppeling met de gasprijs wordt losgelaten. In de aangekondigde nieuwe warmtewet gebeurt dat ook, maar die zal naar verwachting niet voor 2023 in werking treden.

Van gas af

Voor de komende jaren wil het nieuwe kabinet het gebruik van gas verder ontmoedigen door dit zwaarder te belasten. Huishoudens met een warmtenet gaan daardoor ook steeds meer betalen, terwijl zij al van het gas af zijn.

Veel warmtenetleveranciers kopen overigens wel gas of elektriciteit in om hun warmte te kunnen produceren. Branchevereniging Energie-Nederland is ook voorstander van een andere rekenmethode voor de tarieven, een die meer overeenkomst met werkelijk gemaakte kosten.