WIE WIL AFVALLEN DOET ER GOED AAN OP TIJD NAAR BED TE GAAN ! < bron Scientias van deze maand >

Mensen die een lange nacht maken, nemen overdag aanzienlijk minder calorieën tot zich, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat onze kijk op gewichtsverlies radicaal kan veranderen.

Steeds meer mensen hebben te maken met overgewicht of obesitas. De oorzaak is helder, zo stelt onderzoeker Esra Tasali, directeur van het Sleep Center van de universiteit van Chicago. “De huidige obesitasepidemie is volgens deskundigen voornamelijk te verklaren doordat mensen meer calorieën tot zich nemen.” Het beperken van het aantal genuttigde kilocalorieën is – zo zal eenieder die wel eens een dieet heeft gevolgd, kunnen beamen – nog niet zo gemakkelijk. Maar Tasali en collega’s hebben nu een verrassend eenvoudige manier gevonden om de calorie-inname behoorlijk terug te dringen: op tijd naar bed gaan.

Eerder onderzoek
Het idee dat bedtijd van invloed is op ons eetgedrag is natuurlijk niet helemaal nieuw. “Eerder laboratoriumonderzoek heeft al aangetoond dat slaapgebrek leidt tot meer honger en eetlust en een grotere inname van voedsel en dus gewichtstoename,” zo vertelt Tasali aan Scientias.nl. Het riep een interessante vraag op: zou het verlengen van de slaapduur dan misschien kunnen leiden tot een geringere inname van voedsel en uiteindelijk misschien zelfs gewichtsverlies?

Nieuwe studie
Om dat uit te zoeken, verzamelden Tasali en collega’s 60 jonge proefpersonen met overgewicht die gewend waren om minder dan 6,5 uur per nacht te slapen. Gedurende twee weken werd de slaaproutine en calorie-inname van alle proefpersonen gemonitord. Vervolgens werd de groep in tweeën gedeeld: de ene groep kreeg een soort slaaptraining, terwijl de andere groep (die dienst deed als controlegroep) deze niet onderging. De training was erop gericht om de slaapduur op te rekken. “We gaven de individuen simpelweg advies omtrent een goede slaaphygiëne, bespraken hun eigen persoonlijke slaapomgeving en gaven tips op maat omtrent dingen die ze anders konden doen om ervoor te zorgen dat ze langer sliepen,” vertelt Tasali.

A Young Girl Soundly Sleeping

SLAAP EN JE HERSENEN < BRON DE HERSENSTICHTING >

Slaaponderzoekers zijn het erover eens; een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we helaas geen goede slapers. Ook jongeren slapen vaak te kort en slecht, wat invloed heeft op hun hersenontwikkeling. Piekeren, laat slapen door huiswerk, en mediagebruik zijn de belangrijkste oorzaken.


Podcast: Feiten en fabels over slaap

Wie goed en lekker slaapt, wordt uitgerust wakker, voelt zich fitter, en is productiever.

Er bestaan heel wat geruchten over wat goede slaap zou zijn. Deze podcast van SamenGezond zoekt uit wat daar van waar is en geeft een aantal handige tips voor een betere nachtrust.

Podcast: Feiten en fabels over slaap

Tips voor een betere nachtrust

Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt) maar juist om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is). Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd.

Beter slapen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Onderzoek wijst uit dat we allemaal graag stappen zetten om onze slaap te verbeteren maar dat hier uiteindelijk niet zo veel van komt. Toch kun je zelf een heleboel doen om je slaap te verbeteren. Daarom hebben we een aantal praktische slaaptips die je vanavond nog kunnen helpen om je slaapkwantiteit en -kwaliteit te verbeteren.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Voorbereiding op de nacht

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, zo’n twee uur voordat je gaat slapen, om je voor te bereiden op een goede nachtrust.

Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Een regelmatig slaappatroon helpt je om op een vast tijdstip signalen af te geven, waardoor je ‘s avonds makkelijk in slaap kunt komen en ‘s morgens prettig wakker wordt.

’s Avonds trek? Houd het bij een lichte snack.  Een zware maaltijd kort voor het slapengaan is niet verstandig. Je spijsvertering moet dan hard aan het werk, waardoor je lichaam actiever blijft en het moeilijker is om in slaap te vallen.

Cafeïne beïnvloedt je biologische klok, zelfs al drie uur voordat je gaat slapen. Je kunt pas later in slaap vallen en je slaapt korter en onrustiger. Ook alcohol zorgt ervoor dat je veel minder diep slaapt. Daardoor word je ‘s ochtends alsnog vermoeid wakker.

Slaap voldoende uren. Hoeveel uren je zou moeten slapen verschilt per persoon en per leeftijd. Volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation hebben de meeste volwassenen 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig.

Slaap en jongeren

Jongeren slapen vaak slecht en te kort. Oorzaken van slaapproblemen: stress, laat slapen door huiswerk, schermgebruik en gebrek aan regels. Ook zorgen de veranderingen in puberhersenen voor een verschuiving van het slaapritme.

Hoe kunnen we er dan tóch voor zorgen dat jongeren beter slapen? En wat kunnen ouders van pubers anders doen? Bekijk slaaptips van jongeren én doe de SlaapChallenge met je puber!

Ondanks deze tips nog steeds slaapklachten? Ga naar je huisarts voor verdere behandeling. Ga vooral niet zelf aan de slag met medicatie (zoals melatonine). Heb je vragen over slaap of wil je doorpraten over een van de tips, neem dan contact op via onze infolijn.