GOOD MORNING VIETNAM! DAY 12 FROM THE OEKRANIAN WAR! ( Gaat u vooral rustig slapen! -onze toenmalige min.president Hendrikus Colijn (de ARP, later opgegaan in de CHU) ; 5 MEI 1940; ONZE OORLOG DUURDE HELAAS DOOR VERRAAD EN ONBENUL SLECHTS 5 DAGEN MET DE HOUTEN GEWEREN UIT WO I )

Hendrikus Colijn tijdens de Atjeh oorlog

We starten even met de Geschiedenis, die zich helaas weer herhaa;ltHendrikus Colijn

Voormalig Minister-president van Nederland

Hendrikus Colijn was een Nederlands militair, topfunctionaris en politicus van de Anti-Revolutionaire Partij. Van 1925 tot 1926 en van 1933 tot 1939 was hij in vijf kabinetten minister-president van Nederland.

Hendrikus Colijn

Hendrikus Colijn (1869-1944) was in de jaren 1920 en 1930 minister-president van Nederland. Hij behoorde tot de Antirevolutionaire Partij (ARP), een gereformeerde partij die in 1879 was opgericht. Colijn is ook bekend van de vaak verkeerd begrepen uitspraak ‘Gaat u maar rustig slapen’, die hij uitsprak in 1936.

Inhoud

Jeugd en school

Hendrikus Colijn kwam op 22 juni 1869 in Burgerveen, een dorp in de gemeente Haarlemmermeer, ter wereld. Hij studeerde aan de kweekschool – zo heette de PABO lange tijd – voor onderwijzer.

Van 1893 tot 1909 werkte Colijn als soldaat in Nederlands-Indië. Later was hij directeur van een grote oliemaatschappij, waar erg veel geld mee verdiende. ( ‘s werelds eerste olichargen )

Hendrik Colijn. Premier of Holland. Bain News Service *1925 Aug. 7

Politiek: minister-president

In 1920 werd Colijn de nieuwe leider van de ARP, na het overlijden van de eerste leider Abraham Kuyper (1937-1920).

Het meest bekend is Hendrikus Colijn vanwege zijn aanpak van de crisis in de jaren 1930. Van 1933-1939 leidde hij als minister-president vier kabinetten. Colijn hvond dat er bezuinigd moest worden. Nederland moest vasthouden aan de waarde van de gulden, maar na een tijdje lukte dit niet meer.

Ga maar rustig slapen

Toen Duitsland het Rijnland veroverde in 1936, zei Colijn op de radio dat de luisteraars rustig konden gaan slapen. Later zeiden sommige mensen dat Colijn dit vlak voor de Duitse inval in Nederland van 1940 had gezegd. Colijn had de mensen in slaap gesust. Maar dat was dus niet zo, want Colijn zei dit al veel eerder!

Externe links