Gaat de aardrotatie veranderen?. ( bron BNR Wetenschap Vandaag podcast )

AARDROTATIE OM ZIJN EIGEN AS

De aardas en aardrotatie
Een waarnemer ziet ‘s morgens de zon opkomen in het oosten en ziet ze ‘s avonds ondergaan in het westen. Wanneer men ‘s nachts kijkt naar de sterren dan ziet men ook dat ze zo’n baan beschrijven. Als de sterren rond de aarde zouden draaien dan moeten deze zeer afgelegen sterren een snelheid van miljarden kilometers per seconde ontwikkelen wat zeer onwaarschijnlijk, zo niet onmogelijk, is. Dat een schijnbeweging kan opgevat worden als een echte beweging blijkt uit het volgende. Wanneer een voorwerp beweegt en de waarnemer staat stil dan zal de waarnemer het voorwerp zien bewegen. Hij doet dit echter ook wanneer hijzelf beweegt en het voorwerp stilstaat. (Denk maar als men in een vertrekkende trein zit en men kijkt naar het nevenstaande treinstel). Niet de sterren draaien dus maar wel de aarde. Wanneer men op één van de polen naar omhoog kijkt dan doorlopen de sterren cirkelvormige banen rond de aardas. De aarde draait dus rond zichzelf en dat in 24 uur. Men noemt dit de aardrotatie. De zin van de beweging is van west naar oost of wanneer men naar de noordpool kijkt van buiten de aarde in tegenwijzerszin.De gevolgen van de aardrotatie zijn:Afplatting aan de polen en uitzetting aan de evenaar t.g.v. centrifugaalkracht. Afbuiging van de winden. Het magnetisch veld.Het dag-nacht ritme.


Meer uitleg over de aardas.


Meer uitleg over de aarde.

Over de aflevering

Een nieuw onderzoek naar het binnenste van onze aarde heeft deze week aardig wat stof op doen waaien. Want: is de draaiende harde kern nou gestopt met draaien of niet?

We bespreken het met onderzoeker Arwen Deus van de Universiteit Utrecht. Ze vertelt hoe de binnenkant van de aarde eruitziet, hoe we dat weten en wat de nieuwste bevindingen zijn over het gedrag van de binnenkern. En als die kern inderdaad anders aan het bewegen is, is dat dan erg? 

Lees hier meer over het nieuwe onderzoek dat voorbijkomt in het gesprek: Has Earth’s inner core stopped its strange spin?