INTERNET: ChatGPT gebruiken (bron ICreate doe meer met je Mac computer)

Chat GPT gebruiken: zo praat je met de slimme chatbot

Haal alles uit je iPhone, iPad en Mac met onze handige Apple tips en uitgebreide workshops. Voor beginners tot gevorderden! Icreatemagazine.nl

https://www.icreatemagazine.nl/workshop/chatgpt-gebruiken/

Wil je graag Chat GPT gebruiken? Wij leggen je stap voor stap uit hoe de slimme chatbot werkt – en geven je wat handige tips.

ChatGPT: de slimme chatbot

ChatGPT is misschien wel de meest indrukwekkende AI van dit moment. Het is een slimme chatbot die in heel natuurlijke taal met je kan praten, en allerlei complexe opdrachten met gemak uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het herschrijven van tekst, een samenvatting maken, een uitleg geven over een bepaald onderwerp, het schrijven van een sollicitatiebrief, en meer. En nog wel het mooiste: ChatGPT is helemaal gratis!

Het werkt precies zoals je zou verwachten van een chat: je typt een opdracht of vraag, en ChatGPT antwoordt zoals een mens dat ook zou doen – maar dan nog een stuk sneller. Je moet alleen wel even weten hoe je toegang krijgt tot ChatGPT: wij helpen je op weg!

Zo kun je Chat GPT gebruiken

Om Chat GPT te gebruiken, heb je eerst een account nodig bij OpenAI. Dat is het bedrijf achter de slimme chatbot. Hieronder lees je hoe dat in zijn werking gaat.


Maak een OpenAI-account

 1. Ga naar de accountpagina van OpenAI.
 2. Voer je e-mailadres in, druk op ‘I’m not a robot’, en tik op ‘Continue’.
 3. Voer daarna een (sterk) wachtwoord in en druk weer op ‘Continue’.
 4. Je krijgt nu een verificatiemail. Klik hierin op ‘Verify email address’.
 5. Er opent nu een nieuw venster in je browser. Vul hier je naam in, en eventueel de organisatie waar je voor werkt. Klik op ‘Continue’.
 6. Vul nu je telefoonnummer in. Dit wordt door OpenAI gebruikt om te voorkomen dat één persoon meerdere accounts aanmaakt. Klik dan op ‘Send code’, en vul vervolgens de code in die als sms naar je is verstuurd.
 7. Geef daarna nog aan waar je OpenAI met name voor gaat gebruiken, en je account is klaar voor gebruik.

ChatGPT opstarten

Nu ben je klaar om ChatGPT op te starten! Ga hiervoor naar chat.openai.com, en log zonodig nogmaals in met je zojuist aangemaakte account. Je ziet dan direct het chatvenster van ChatGPT. Zie je dit niet? Dan heeft ChatGPT last van veel internetverkeer – in dat geval moet je even wachten tot de dienst weer beschikbaar is.

et op: chatten met ChatGPT gaat áltijd via je browser. Er is namelijk geen officiële app van de chatbot. Dit betekent dus ook dat de apps van ChatGPT die in de App Store en Google Play Store staan, allemaal niet van OpenAI zijn: download die dus niet!


Gratis of niet?

ChatGPT is in de basis helemaal gratis. Maar dat komt ook omdat de slimme chatbot voorlopig nog in de testfase zit. Wanneer die testfase voorbij is, is het maar de vraag of er geen abonnementsmodel wordt ingevoerd. Meer daarover lees je in ons artikel: Blijft Chat GPT gratis? Niet voor iedereen.


Tips voor ChatGPT

Leuk, zo’n chatvenster, maar wat moet je nou eigenlijk invullen om een zinnige reactie uit ChatGPT te halen? Wij zetten een paar tips voor je op een rij.

 • ChatGPT verstaat Nederlands
  Hoewel alle menu’s van ChatGPT in het Engels zijn, hoef je geen Engelse teksten in te vullen om met de chatbot te praten. Wel kan het voorkomen dat je bij het eerste bericht ‘reageer in het Nederlands’ moet typen – daarna onthoudt de chatbot dit.
 • ChatGPT snapt context
  In tegenstelling tot veel ‘slimme’ assistenten, snapt ChatGPT de context van een gesprek. Stel: je vraagt hem om een tekst samen te vatten. Je krijgt een samenvatting, maar je vindt hem tóch nog iets te lang. Dan hoef je vervolgens alleen maar ‘maak hem nog korter’ te typen – ChatGPT snapt dan wat je bedoelt.
 • Teksten plakken kan
  Je kunt een vraag stellen, en daarbij een tekst plakken waar ChatGPT mee aan de slag moet. Bijvoorbeeld: ‘schrijf een speelsere versie van de volgende tekst:’ met daaronder een geplakte tekst. ChatGPT kan de opdracht en de tekst van elkaar onderscheiden.
 • ChatGPT is een meester in stijlen
  ‘Geef antwoord in de stijl van Shakespeare’, ‘schrijf het op als een rap’, ‘maak er een Sinterklaasgedicht van’: ChatGPT kan zijn antwoorden helemaal schrijven in een bepaalde stijl. Maak hier dus vooral gebruik van.
 • ChatGPT kan programmeren
  Heb je een stuk code geschreven, bijvoorbeeld voor een app of game, maar weet je even niet hoe je verder moet? ChatGPT kan deze code voor je aanvullen. Echt efficiënt is de code echter over het algemeen niet – maar vaak werkt het uiteindelijk wel!
 • Kennis met een limiet
  De zogenaamde dataset van ChatGPT – dus de informatie waarmee de chatbot gevoed is – stamt van 2021. Vraag je dus naar de specificaties van de nieuwste iPhone, of naar recente gebeurtenissen, dan kan hij hier niet op antwoorden.

Meer tips

Wil je nog meer tips om ChatGPT optimaal te benutten? Lees dan ons artikel met 7 extra tips: Chat GPT tips: zo haal je nog meer uit de slimme AI.


Meer lezen over ChatGPT?

In onze nieuwste uitgave, iCreate 145, lees je meer over ChatGPT: wat voor invloed heeft de chatbot op onze banen, en wat voor rare fouten kan hij maken? Daarnaast laten we je in een workshop zien hoe je met een iPhone kunst en foto’s met AI maakt, door alleen maar te typen wat je wilt zien …