Landelijke Sterren-kijkdagen op alle publieks sterrenwachten, zoals de lokale Sterrenwacht Bussloo: vrijdag 24/2, zaterdag25/2 en soms ook zondag van 19:30-22:00 open met gratis entree ( koffie en koek basis prijzen!) neem uw gezin mee, laat ze kennis maken met ons heelal, en de sterren aan het firmament.

MAAK KENNIS MET…..

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2023 in het weekend van 24-26 februari kun je op tientallen plekken in Nederland door een telescoop komen sterrenkijken. Bezoek het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van ons land waarbij alles draait het om het ontdekken en beleven van de sterrenhemel boven Nederland.

Sterrenkijken is al jaren populair, want de Landelijke Sterrenkijkdagen bestaan al 47 jaar. Het evenement vindt in 2023 plaats in het weekend van 24-26 februari. Kom sterrenkijken en luister mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen, of kijk je mee naar demonstraties van telescopen. We vertellen we je natuurlijk graag hoe je zelf aan de slag kunt met sterrenkunde als hobby. Mochten de weersomstandigheden ongeschikt zijn om te sterrenkijken, dan is er op veel locaties ook een aanvullend programma. Op de onderstaande landkaart staan straks alle deelnemende kijklocaties vermeld. Klik op een locatie voor meer bezoekersinformatie.

Kijktips: wat kun je dit jaar zien?

Bij helder weer is er van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. Vroeg in de avond, vóór acht uur, kun je boven de westelijke horizon de planeten Venus en Jupiter zien. De planeet Mars staat de hele avond aan de hemel. De maan is dit weekend als een smalle sikkel te zien aan de avondhemel. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Kom je op bezoek, dan kun je proberen om met je smartphone door de telescoop een maanfoto te maken.

Ook het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm staat aan de zuidelijke hemel. Als je goed kijkt, zie je dat de sterren verschillende kleuren hebben. De superreus Betelgeuze staat linksboven in het sterrenbeeld en is roodoranje van kleur. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan. In de telescoop kun je de nevel als een groenige vlek waarnemen.

Niet ver van Orion staat het sterrenbeeld Stier en daar vind je de open sterrenhoop Plejaden (ook bekend als het Zevengesternte). Die is met het blote oog te zien, maar nog veel leuker met een verrekijker. Dan kun je ook zien dat daar nog veel meer sterren bij elkaar staan.

Op verschillende locaties staan telescopen opgesteld, programma op sterrenkijkdagen.nl.

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2023 in het weekend van 24-26 februari kun je op tientallen plekken in Nederland door een telescoop komen sterrenkijken. Bezoek het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van ons land waarbij alles draait het om het ontdekken en beleven van de sterrenhemel boven Nederland.

Sterrenkijken is al jaren populair, want de Landelijke Sterrenkijkdagen bestaan al 47 jaar. Het evenement vindt in 2023 plaats in het weekend van 24-26 februari. Kom sterrenkijken en luister mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen, of kijk je mee naar demonstraties van telescopen. We vertellen we je natuurlijk graag hoe je zelf aan de slag kunt met sterrenkunde als hobby. Mochten de weersomstandigheden ongeschikt zijn om te sterrenkijken, dan is er op veel locaties ook een aanvullend programma.

MAANKRATERS


Op de sterrenwacht Bussloo, bussloselaan 2-4 Voorst deze maand te zien: ( in het teken van ons zonnestelsel en het heelal)

  1. vrijdag 3 februari: De ijsballen in ons zonnestelsel <Jaap van het Leven >
  2. vrijdag 10 februari: De afstanden in het heelal < Alex Scholten >
  3. vrijdag 17 februari: De levensloop van ons zonnestelsel < Christiaan Schriks >
  4. vrijdag 24 en zaterdag 25 februari: GRATIS TOEGANG OP DEZE LOKATIE: < LANDELIJKE STERRENKIJKDAGEN >