Todays News: Onze bijen beschermen belangrijk, belangrijk steeds weer…

DE WILDE BIJ

UIT HET NPO PROGRAMMA (TV EN RADIO )VROEGE VOGELS:

De komst van meerdere megalomane gebouwen in het groen vormt een grote bedreiging voor de bij. Deze distributiecentra stillen onze spullenhonger, maar een bij in de tuin is veel belangrijker dan dat. “Wat heb je nu, werkelijk écht nodig?”, vraagt Katja Staring zich af in Vroege Vogels.

“Over 10 jaar zijn er geen bijen meer.” De imker is op bezoek in mijn natuurtuin Verderland en zegt dit bijna laconiek. “Ja, als we zó met de aarde doorgaan, is dat een feit.” De imker is moegestreden. Een robuuste Tukker, ooit door de liefde beland in Brabant. Met een groot hart voor al wat leeft.

Distributiecentrum vs bijen

Ruim 365 dagen protesteerde hij bij het stadhuis van Tilburg tegen de komst van een distributiecentrum in een buitengebied: een oud coulissenlandschap. Met kleine boerderijtjes. Een habitat voor uilen, vleermuizen, reeën en natuurlijk ook bijen. In weer en wind stond de imker er, elke ochtend om 8 uur.

Maar het distributiecentrum gaat er komen. Ze zeggen: iets met werkgelegenheid – terwijl er een schreeuwend personeelstekort is, dus hoezo hebben we banen nodig? Maar het is natuurlijk iets met geld. Er gaan mensen geld verdienen aan die enorme doos.

Megalomane gebouwen in het groen

Ik keerde kortgeleden na 21 jaar weer terug in mijn geboorteregio, en schrok me het apezuur. Langs de snelwegen en nieuwe randwegen, strekten zich megalomane gebouwen uit, met een uitstraling van poeha en pochen en dikdoenerij. Wie heeft de grootste loods? Autobedrijven, warenhuizen, witgoedgiganten.

En daar staat de imker bij het stadhuis, met zijn spandoek. Over 10 jaar zijn er geen bijen meer, roept hij. Volgens een recent nieuwsbericht komen er in Nederland nog zeker 64 (64!) grote distributiecentra bij, binnen nu en eind 2023. Van 48 duizend vierkante meter per stuk. En er zijn bestemmingsplannen voor nóg eens 30 van die megahallen.

“Over 10 jaar zijn er geen bijen meer.” De imker is op bezoek in mijn natuurtuin Verderland en zegt dit bijna laconiek. “Ja, als we zó met de aarde doorgaan, is dat een feit.” De imker is moegestreden. Een robuuste Tukker, ooit door de liefde beland in Brabant. Met een groot hart voor al wat leeft.

Distributiecentrum vs bijen

Ruim 365 dagen protesteerde hij bij het stadhuis van Tilburg tegen de komst van een distributiecentrum in een buitengebied: een oud coulissenlandschap. Met kleine boerderijtjes. Een habitat voor uilen, vleermuizen, reeën en natuurlijk ook bijen. In weer en wind stond de imker er, elke ochtend om 8 uur.

Maar het distributiecentrum gaat er komen. Ze zeggen: iets met werkgelegenheid – terwijl er een schreeuwend personeelstekort is, dus hoezo hebben we banen nodig? Maar het is natuurlijk iets met geld. Er gaan mensen geld verdienen aan die enorme doos.

Megalomane gebouwen in het groen

Ik keerde kortgeleden na 21 jaar weer terug in mijn geboorteregio, en schrok me het apezuur. Langs de snelwegen en nieuwe randwegen, strekten zich megalomane gebouwen uit, met een uitstraling van poeha en pochen en dikdoenerij. Wie heeft de grootste loods? Autobedrijven, warenhuizen, witgoedgiganten.

En daar staat de imker bij het stadhuis, met zijn spandoek. Over 10 jaar zijn er geen bijen meer, roept hij. Volgens een recent nieuwsbericht komen er in Nederland nog zeker 64 (64!) grote distributiecentra bij, binnen nu en eind 2023. Van 48 duizend vierkante meter per stuk. En er zijn bestemmingsplannen voor nóg eens 30 van die megahallen.

Wat moet er allemaal gedistribueerd worden in dit land? Er is een oppervlakte van ongeveer 3 miljoen vierkante meter nodig voor die hallen. Meer dan de helft komt op plekken waar natuur of groen buitengebied is.

Spullenhonger ten koste van bijen

Over 10 jaar zijn er geen bijen meer, hoorde ik de imker zeggen. En misschien ook geen uilen of vleermuizen meer daarna? Mijn keel knijpt dicht. Ik denk aan de bikini die ik online bestelde bij een welbekende textielgigant met zo’n reuzenloods. En al die andere spullen afgelopen tijd. Ik zie vrachtwagens rijden, voor alles wat wij allemaal denken te moeten hebben.

Het is onmogelijk het huidige consumptiepatroon overeind te houden, meldt duurzaamheidsexpert Ronald Rovers in NRC Handelsblad. “We leven ver boven onze stand. We moeten met minder genoegen nemen, minder kopen.” Maar gelukkig is er ook ruimte voor meer, voegt Rovers toe: zoals meer vrije tijd.

Wat ga jij morgen niet bestellen?

Wat hebben wij allemaal níet nodig, zodat ook al die distributiecentra niet meer nodig zijn? En we het groen behouden? En er over 10 jaar nog bijen vliegen. Want díe hebben we nodig, voor het bestuiven van de aardbeien en appels en bloemen. En om vogels en vleermuizen te voeden.

Voortaan denk ik twee dagen na, eer ik wat aanschaf. Die bikini had niet gehoeven. En ik ben benieuwd, luisteraar: wat ga jij vandaag én morgen niet bestellen? Wat heb je nu, werkelijk écht nodig? Ik wens je mínder spullenhonger en: meer bijen in je tuin.


Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.