Actueel: HET MODDER SEIZOEN IN OEKRAÏNE! ( nu .nl)

Een grote time-out: drie manieren waarop modder de oorlog vertraagt

Het modderseizoen in Oekraïne is van start gegaan en dat heeft veel invloed op de oorlog. Strategisch analist Frederik Mertens van het HCSS legt uit waarom hij de komende tijd geen grote doorbraken verwacht.


Zelensky: ‘Rusland zal winst in Bakhmut gebruiken om steun te zoeken’

Gepubliceerd op 29 maart 2023 om 10:47

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vertelde dinsdag in een interview dat de strijd in Bakhmut van groot belang is. Als Rusland die strijd wint, gebruikt het die overwinning voor het opbouwen van internationale steun, zegt Zelensky.


Oorlog in Europa 48 – woensdag 9 maart 2022

Martin

Opnieuw een dag in het liveblog over de Oorlog in Europa, de daadwerkelijke en verhevigde strijd in Oekraïne. Ga naar de overzichtspagina om naar de verschillende dagelijkse verslagen te gaan. Of naar de pagina van gisteren.

We kijken eerst terug naar het nieuws van vannacht. Daarna pakken we op deze pagina per uur het belangrijkste nieuws. We houden de focus veelal op het militaire aspect. Hou er bij het bekijken van de beelden rekening mee dat het hier om een echte oorlog gaat. En dat het nieuws (ondanks onze controles) niet hoeft te kloppen. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Vannacht

Toch geen Fulcrum?

Mig-29 Fulcrum
Poolse Mig-29 Fulcrum
Bron: Luchtmacht Polen

De Verenigde Staten hebben het aanbod van Polen afgewezen om zijn MiG-29-straaljagers naar Oekraïne te sturen via een Amerikaanse luchtmachtbasis in Duitsland. Ze zeiden dat het voorstel “ernstige zorgen” opriep voor de hele NAVO-alliantie. Warschau deed het verrassingsaanbod dinsdag te midden van herhaalde oproepen van de Oekraïense president Zelensky voor meer gevechtsvliegtuigen om de luchtmacht van zijn land aan te vullen.

De Verenigde Staten overwegen wel om twee Patriot luchtverdedigingsbatterijen naar Polen te sturen.

Opmars

Een nieuw kaartje met de opmars van de Russische troepen en de plaatsen waar strijd geleverd wordt.