web analytics
You are here
Home > Uncategorized > Besmet Vlees in België en ook Nederland door Viveda

Besmet Vlees in België en ook Nederland door Viveda

Voedselagentschap: “Gevaar voor bacteriële besmetting bij vlees van Vevida”

Het vlees van vleesversnijder Veviba, dat de Belgische ministers Delhaize en Colruyt vandaag uit de rekken hebben gehaald , is volgens het Federaal Voedselagentschap (FAVV) niet geschikt voor menselijke consumptie. Het FAVV waarschuwt voor het eten van rauw gehakt. Het vlees werd door de firma Veviba verwerkt in bereide vleeswaren.

Veviba is een onderdeel van de groep Verbist. Het is niet de eerste keer dat de groep Verbist in opspraak komt. De groep baat ook het slachthuis in Izegem uit waar dierenrechtenorganisatie Animal Rights vorig jaar undercoverbeelden maakte. Daarop was te zien hoe runderen zwaar mishandeld werden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet het bedrijf toen een tijdje sluiten.

Nu gaat het dus over een bedrijf dat dieren versnijdt en dan levert aan Belgische warenhuizen, zoals Delhaize en Colruyt, maar ook bijvoorbeeld naar Nederland. Er loopt nu een onderzoek naar het bedrijf.

Enerzijds heeft Veviba gesjoemeld met de data op verpakkingen van ingevroren vlees. Etiketten werden vervangen, zodat er een recentere datum op stond. Anderzijds werd er ook vlees verwerkt in bereide vleeswaren dat niet bestemd was voor consumptie.

“Een rund dat geslacht wordt, wordt ook gekeeld, om het bloed te laten weglopen”, legt het FAVV uit. “Waar de huid doorprikt wordt, kan besmetting optreden met bacteriën. Klassiek wordt dat stuk weggehaald en komt dat bijvoorbeeld in dierenvoeding terecht. Hier is dat niet gebeurd en is het stuk dus toch in de basis voor gehakt terechtgekomen.” Het is niet duidelijk hoeveel van dat vlees in de winkelrekken is beland.

Over de vleeswaren van Veviba was er al een klacht vanuit Kosovo (waarnaar ook uitgevoerd wordt) in 2016 bij het Luxemburgse parket. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) laat in een reactie weten dat nu moet onderzocht worden waarom het zo lang geduurd heeft voor er maatregelen genomen werden.

Ook bij de Colruyt Group, de groep boven onder meer Colruyt en de  Spar, was er spoedoverleg donderdagochtend. De groep haalt alle producten die afkomstig zijn uit de versnijzaal van Veviba uit de rekken.

“Negentig procent van ons vlees wordt aangeleverd in karkassen en wordt binnen onze muren versneden en verwerkt door onze eigen ervaren beenhouwers. Dat vlees is dus niet betrokken en daar kunnen we de traceerbaarheid van garanderen”, aldus nog Colruyt.

Top