web analytics
You are here
Home > Uncategorized > Zwijnen vernielen Kootwijkse tuinen; verzekering dekt schade niet!

Zwijnen vernielen Kootwijkse tuinen; verzekering dekt schade niet!

Even een artikel uit 2009 van 4 april ND.

“Het is echt nog nooit zo erg geweest”, zegt Jolijn van der Klink (21), die geboren en getogen is in Radio Kootwijk. Hordes zwijnen nemen elke avond en nacht bezit van het dorp. Ze laten zich door niets en niemand afschrikken. Vernielen niet alleen tuinen, maar complete hekwerken – met of zonder schrikdraad – en schuren en dierenverblijven. Ze bonken tegen buitenmuren, houden bewoners uit de slaap, plunderen afvalbakken, ook als ze stevig verankerd lijken te staan in beton gegoten stellages en vallen mensen en honden aan. Zo is een meisje in het dorp verwond door een zwijn.”

Nu 4 april 2018:

Dit was 9 jaar geleden dat het Nederlands Dagblad er over schreef. Helaas is het nu weer actueel. Of het nu door de kunstwerken komt de fauna viaducten werken over de A1 en de fauna tunnel onder het spoor Apeldoorn-Amersfoort. Of door het aanhoudende koude weer; een feit is dat ook mede door het weinige natuurlijke voedsel de zwijnen zich af gelopen week een weg baande door 5 van onze tuinen.

U ziet kijkt dan naar onderstaand resultaat.

Bericht uit Nieuws van Hoenderloo van 29 maart j.l:

http://www.hoenderloo.nl

Wilde zwijnen gaan afgeschoten worden.

Het college van B&W van Apeldoorn heeft vanmiddag besloten dat de zwijnen in Hoenderloo die overlast veroorzaken (!) te gaan afschieten. Het gaat dan echt om de loslopende dieren die voor overlast zorgen. De redactie heeft even contact opgenomen met de gemeente, echter de persvoorlichter was niet aanwezig. Morgen weer een kans en mocht er meer of andere informatie te melden zijn dan komt dat op uiteraard op deze site.

 

Bericht uit 2015 Nu.nl:

Boswachters van Staatsbosbeheer gaan in de buurt van Hoenderloo, Kootwijk en Radio Kootwijk op de Veluwe controleren op het voeren van wilde zwijnen.

Zwijnen in de buurt van de drie dorpen worden steeds opdringeriger omdat toeristen ze lokken met brood, frites en koekjes.

Dat is gevaarlijk, aldus boswachter Marike Vissers dinsdag.

Gewoonlijk slaat een wild zwijn op de vlucht voor mensen. Maar een varken dat verwacht lekkers te krijgen, dringt zich op. Dat is met name voor kinderen en honden gevaarlijk, want een zwijn is een groot en zwaar dier met fikse tanden en slagtanden.

In het verleden moest Staatsbosbeheer op sommige plekken op de Veluwe wilde zwijnen doodschieten omdat ze extreem bedelgedrag vertoonden en mensen aanvielen. Zwijnen die niet meer bang voor mensen zijn, trekken ook steeds verder de bewoonde wereld in, waar ze grote schade aan akkers en tuinen veroorzaken.

Wilde zwijnen zijn erg slim en leren snel waar ze bijzondere lekkere hapjes kunnen krijgen. Op weg naar zulke plekken steken ze blindelings wegen over, wat de kans op een aanrijding vergroot. Een aanrijding met een wild zwijn kan ernstig aflopen.

Volgens Staatsbosbeheer zijn er plekken op de Veluwe waar toeristen tegen de avondschemering in de rij staan om de varkens te voeren. Op de populairste voederplekken worden nu verbodsborden geplaatst. Boswachters delen waarschuwingsfolders uit. Wie toch doorgaat met het voeren van de wilde dieren, loopt kans een bekeuring van 200 euro te krijgen, want het bijvoeren van wilde zwijnen is officieel verboden.

Top