De kathedralen ( Radio Kootwijk en Kutna Hora Tsjechië)

( eigen foto’s) De Roomse Kathedralen in de wereld en hun geschiedenis.

  1. Radio Kootwijk- gebouw A
  2. Kutna Hora- Barbora church

Radio Kootwijk-gebouw A- ook wel in de volksmond Kathedraal genoemd.

Het hoofdgebouw van het voormalig zenderpark, Gebouw A, is een rijksmonument. Het gebouw in art-deco-stijl, met sculpturen van beeldhouwer Hendrik van den Eijnde, is een mengvorm van de Berlijnse en de Amsterdamse School. Het diende als decor voor de Amerikaanse film Mindhunters (uitgebracht 2004) en de Nederlandse film Ver van familie (opnames in 2007). Ook werden er diverse videoclips opgenomen. Het gebouw dient vooral als locatie voor evenementen. Eerder had de Nederlandse zanger Willy Derby een hit met het nummer “Hallo Bandoeng“. Deze titel is een verwijzing naar de bovengenoemde woorden waarmee Emma de radiotelefoondienst met Nederlands-Indië opende.

Sint-Barbarakerk te Kutná Hora.

Kutna Hora een plaats in midden Bohemen met 20.000 inwoners, ingeschreven als UNESCO werelderfgoed stad in Tsjechie heeft veel gelukkig goed bewaarde en/of opnieuw gerestaureerde bijzondere gebouwen zoals daar is de heilige Sint Barbara kerk.

Deze kerk of het landgoed om de kerk heen wordt voor veel activiteiten gebruikt.

De Sint-Barbarakerk (Tsjechisch: Chrám svaté Barbory), gelegen in de Tsjechische plaats Kutná Hora (Bohemen), is een van de bijzonderste gotische bouwwerken in Midden-Europa. De bouw van de kerk, die aan de heilige Barbara gewijd is, begon in het jaar 1388, maar werd enkele malen onderbroken. Ten gevolge van de Hussitische Oorlogen werd de bouw meer dan 60 jaar stilgelegd tot in 1482. In 1588 moest de bouw gestaakt worden door een geldtekort, zodat de kerk met een provisorische tussenmuur werd afgedekt. De laatste bouwfase duurde van 1884 tot 1905.

werelderfgoedlijst

Schitterende kathedraal. Mooi gerestaureerd.

Nederlandse uitleg beschikbaar zodat je meer te weten komt over de historie van deze kathedraal. Omgeving is prachtig.

Loop ook naar boven toe ! Vanaf boven spectaculair zicht op de kerk !

Bert in Tsjechie

Kijk ook eens in de columns van BERT