Wat is duiken?………………….Follow a dive course folgen sie einen Tauchkurs/ suivre un cours de plongée/ pokračujte v kurzu potápění / seguir un curso de buseo / seguire un corso di immersione……..
Bij duiken is een persoon door middel van een onafhankelijk beademingsapparaat (SCUBA) in staat om onder water te ademen en voor langere tijd onder te blijven.
De term SCUBA staat voor Self Contained Underwater Breathing Apparatus.
Mensen van vrijwel alle leeftijden kunnen deze sport met plezier beoefenen. Er zijn veel duikspecialties die je kunt uitproberen. Zo kun je gaan sportduiken, grotduiken, stroomduiken, wrakduiken en beroepsduiken. Iedere specialisatie staat garant voor een ander soort ervaring en een avontuur dat je nooit zult vergeten. Ongeacht het type Duiken waar je voorkeur naar uitgaat, kun je er gerust vanuit gaan dat het niet alleen spannend en leuk zal zijn, maar ook educatief, aangezien je de vele facetten van het zeeleven en de onderwaterwereld in het algemeen zult leren kennen.
Maar voor je echt kunt beginnen, moet je eerst de verschillende aspecten van het duiken leren kennen en begrijpen. Dit bestaat uit een scala aan onderwerpen en informatie die essentieel zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in deze activiteit. Zo zijn er onderwerpen die te maken hebben met de aard van de omgeving, de natuurkundige principes die aan het duiken ten grondslag liggen, de verscheidene onderdelen van de uitrusting die je in staat stellen onder water te ademen om zo de marine wereld veel langer te kunnen ontdekken, de talrijke technieken en vaardigheden en duikveiligheid en EHBO. Duiken doe je nooit alleen samen of in groepen om elkaar te controleren, maar ook om samen fun te hebben en de nieuwe wereld te gaan verkennen!…
Net als je brom of auto rijbewijs heb je een internationaal erkent duikbrevet nodig b.v….. om je flessen te laten vullen, of om een regio duik toestemming te krijgen…..
Dus moet je een basisopleiding duiken hebben gevolgd voor je bevoegd bent om te gaan duiken. Aangezien het duiken plaatsvindt in een omgeving waar je lichaam niet aan is gewend, is het kennen van sommige technieken en een goede voorbereiding vereist. Je moet bijvoorbeeld op de hoogte zijn van de manier waarop je de verschillende onderdelen van je uitrusting moet gebruiken en je moet weten wat je moet doen als er problemen ontstaan. Er is nog zoveel meer dat je moet weten en leren. Maar hoewel er een erg lange lijst met vereisten is, zal de onvergetelijke ervaring het zeker waard zijn.
Probeer het eens. Je zult al snel zien dat het veel te bieden heeft. Het is niet alleen een leuke en uitdagende sport. Het Duiken kan je ook naar plaatsen voeren waarvan je vroeger het bestaan niet eens had vermoed. Zoals zoveel mensen zeggen, “Het is een compleet andere wereld daar beneden.”
Verschillende brevetten PADI, IADS, NAUI, NOB, enz, enz….
Hallo duikers van Nederland
ik heb de volgende vraag:
bij welke organisatie/club moet ik mijn brevet halen?
ik kan kiezen uit: IDD,PADI,NOB,CMAS,NAUI,IADS,enz,enz.
welke is de “‘beste” of meest erkende in nederland of wereldwijd?
mijn woonplaats is Borculo (Gelderland). Opmerking van de auteur: Zie ook voor een verdere informatie de site van scuba UK daarop zijn alle wereldwijde duikscholen te zien in een overzichtelijke vergelijkingstabel: www.scubatravel.co.uk en ook op de site van floris: www.floris.vanenter.nl
Wij gaan nu de voornaamste Nederlandse brevetten uitleggen met de voor- en nadelen:
Te beginnen met de oudste Nederlandse Organisatie; de NOB = Nederlandse Onderwatersport Bond.
De Nederlandse Onderwatersport Bond richt zich met name op de duiksport. De NOB heeft 15.500 leden en 1800 duikinstructeurs en 280 aangesloten verenigingen en duikscholen. Het hoofdkantoor zit in Veenendaal.
Nadelen je leert hier het duiken via verenigingen verband, je moet allereerst lid worden en meetrainen met een lokale vereniging, voordat je het eerste brevet ( * star) kan behalen moet je een heel seizoen mee trainen en bij de vereniging de cursus zowel binnenwater (zwembad training) als het zomerseizoen de buitendien volgen en af laten tekenen in het NOB boekje. Je betaalt niet allen de cursus maar ook de lokale vereniging en nog eens een fee aan de Nationale Vereniging de NOB een vol jaar. (tijd)
Voordeel: Je bent na een jaar wel een volleert duiker. ( Ik zelf heb ** star NOB gehaald in zwembad Amersfoort en de Maarsseveense plassen. )
CMAS = Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques; waarvoor nu weer? Ik leg het u uit.
Cmas certificaat heb ik verkregen en betaald via de NOB ** star brevet; ik kreeg te horen dat niet in alle landen het NOB diploma erkent werd, en daartoe een Internationaal Brevet moest inkopen, liever gezegd de cross over naar CMAS geeft je een internationaal erkent brevet.
Ik heb zelf een CMAS kaart.
Het PADI brevet in Nederland Algemeen bekend, PADI is van huis uit een Amerikaanse organisatie en staat voor Professional Association of Divers Instructors. Met het hoofdkantoor in Miami-USA
Voordeel: Compact gegeven duikcursus met boek of on line e-learning voor de theorie; na 1 week doet men eerst ‘s morgens een theorie examen, en dan een praktisch examen direct in buiten water. ( met of zonder pak indien nodig).
Nadeel: Je bent fee verschuldigd aan PADI en de prijzen van de cursussen zijn lokaal en variëren sterk. ( duur)
B.V. de PADI Open Water Diver (beginners duikcursus)
Mooie onderwaterbeelden op televisie, snorkelen of een introductieduik hebben misschien je interesse gewekt om te gaan leren duiken. De PADI Open Water Diver cursus is de eerste stap naar je duikbrevet. Door middel van het PADI modulair systeem leer je in 5 fases het duiken onder de knie te krijgen. Binnen de cursus leer je duik basisvaardigheden die ervoor zorgen dat je veilig en comfortabel kunt duiken.
Na het behalen van het PADI Open Water Diver brevet mag je met ieder ander gebrevetteerde duiker duiken tot een maximale diepte van 18 meter. Als PADI Open Water Diver kun je manta’s gaan bekijken in Indonesië, zeeleeuwen gaan zoeken in California, of wat dacht je van haaien spotten in de Golf van Mexico en of zwemmen met dolfijnen in de Rode Zee! Dit is allemaal mogelijk omdat het PADI Open Water Diver brevet internationaal erkend is.
Ikzelf ben in het bezit van een 2* instructeurs diploma bij PADI met als extra Rescue Diver ( geldig EHBO is hiervoor verplicht )
IADS = International Association of Diving Schools; IDD is het internationale diploma; vergelijk NOB en CMAS.
met hoofdkantoor in Overveen
De contributie voor 2018 is van 1 december 2017 tot 1 december 2018. Kosten van een lidmaatschap zijn 39,95 euro incl. de uitgebreide verzekering wereld voor een IADS lidmaatschap.
De duikcursus volg je hier bij een erkent internationaal instructeur. Je moet in het bezit zijn van een medische keuring voor het duiken. ( niet bij je eigen huisarts). De theorie gaat hier weer met een boek en de duikvaardigheid voor zowel bij binnen als buiten duiken aangeleerd met een einddiploma.
De reden voor het oprichten van IDD was de ontevredenheid over de op dat moment bestaande manieren om persluchtopleidingen te verzorgen. IDD wilde een opleidingssysteem, dat niet alleen in de warme tropische wateren gebruikt kon worden of alleen in de koude wateren van Europa, maar een opleidingssysteem dat daadwerkelijk overal in de wereld effectief benut kon worden.
De organisatie is opgericht in 1992 in Europa. Op dit moment is deze organisatie de snelst groeiende. IDD is de eerste scuba organisatie in de wereld die het ISO-9001 certificaat heeft ontvangen.
AANBIEDING: verkrijg een internationaal gecertificeerd IADS duiken theorie voor 100 euro inclusief boek, ( die u kan gebruiken in het buitenland als PADI erkent theorie diploma) of een volledig brevet IADS Open Water Duiker voor 300 euro.( inclusief 5 buitenduiken ).
Info per mail aanmelden: info.radiokootwijk@gmail.com