DIEREN: (WATER) REDDINGSHOND EN SCHAPEN HOEDER: DE LANDSEER ECT…

Algemeen De naam landseer heeft deze kolosale hond te danken aan de kunstschilder Sir Edwin Landseer, die vaak wit-zwarte honden uit New Foundland portretteerde. Over de oorsprong van deze prachtig dieren tast men echter nog steeds in het duister. Wel is bekend dat het verre nakomelingen van de oer new foundlander zijn. De landseer is net als de new foundlander een dier met een enorme werklust. Hij voelt zich het best als in deze behoefte ook wordt voorzien. Datzelfde geldt voor beweging. Flinke wandelingen, waarbij hij zich los goed kan uitleven,  zijn eigenlijk onontbeerlijk. De landseer is een echte waak- en verdedigingshond, die zelf uitstekend kan bepalen wanneer hij moet ingrijpen. Het moge dan ook wel duidelijk zijn dat hij een baas nodig heeft, die hem op een juiste, consequente manier opvoedt. Karakter vriendelijk, zachtmoedig, goedgehumeurd, eerlijk, zelfbewust, stabiel, aanhankelijk, volgzaam, sociale instelling, waaks, beschermend Sociale aanleg Deze honden zijn fijne gezinshonden, ze leven harmonieus samen met kinderen, soortgenoten en andere huisdieren. Bezoekers worden aangekondigd. Kan goed met kinderen overweg?*jaKan goed met andere huisdieren overweg?*jaKan goed met andere honden overweg?*jaAllemansvriendnee * mits goed gesocialiseerd Opvoeding Als je de Landseer rustig, evenwichtig maar met zacht hand opvoedt, zal hij doorgaans geen problemen opleveren. Verzorging & beweging Beweging:De landseer heeft redelijk veel beweging nodig maar hij past zich ook makkelijk aan. Hij moet wel dagelijks kunnen rennen, spelen of zwemmen.Verzorging:Deze hond heeft veel vachtverzorging nodig. Dagelijks borstelen en zeker in de ruiperiode wordt aangeraden. Activiteiten waarvoor dit ras geschikt is AgilityBewakingBeschermingSpeuren en reddingswerk Uiterlijk Schouderhoogte:van 67 tot 80 centimeterGewicht:van 45 tot 68 kilogramVachttype:langharigKleur vacht:zuiver witte basiskleur met goed van elkaar gescheiden zwarte platen op de romp en het kruis, hoofd is altijd zwart Rasvereniging Belgische Landseer Klubwww.belgischelandseerklub.wordpress.com Handige links Overzicht Landseer E.C.T. hondenfokkers
Bron: https://www.gekophonden.be

BRON WIKIPEDIA:<

algemeen:

De Landseer ECT, ook wel Landseer E.C.T., is een wit-zwart hondenras, verwant aan de Newfoundlander. ECT staat voor Europees Continentaal Type.

geschiedenis:

Het ras wordt herleid op honden die eind 18e, begin 19e eeuw in Engeland geïmporteerd werden vanaf Newfoundland en de oostkust van Canada. In deze dieren moeten kenmerken van Europese berghonden en op waterwild gerichte jachthonden vermengd zijn geweest. Mogelijk hebben ook Indiaanse honden een bijdrage geleverd. Naar verluidt werden de honden in Canada gebruikt als trekdier en voor het binnenhalen van netten en het redden van drenkelingen.

In Engeland werden deze dieren verder ontwikkeld tot de Labrador en de Newfoundlander. De steeds groter gefokte Newfoundlander werd in de eerste helft van de 19e eeuw zeer populair, mede door de afbeeldingen die de populaire Victoriaanse kunstenaar Edwin Landseer ervan maakte. Landseer had een voorliefde voor de wit-zwarte variëteit, die later zijn naam is gaan dragen.

Al vroeg werd er gediscussieerd over de vraag of de zwarte Newfoundlander en de wit-zwarte Landseer tot hetzelfde ras gerekend moesten worden. In Engeland werd met de standaard van 1886 bepaald dat er geen andere verschillen tussen de variëteiten zouden mogen bestaan dan de kleur. Een regel die daar tot op de dag van vandaag van kracht is.

In continentaal Europa werd na de Tweede Wereldoorlog echter opnieuw over dit vraagstuk gesproken, ook in Nederland. Als gevolg daarvan werd in 1960 door de FCI de wit-zwarte variëteit als apart ras erkend onder de naam Landseer ECT. Er zijn dus wit-zwarte Newfoundlanders (Landseers) en Landseers ECT. Deze honden lijken veel op elkaar, het meest genoemde verschil is dat de Landseer ECT wat hoger op de benen staat. Zwitserland en Duitsland zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de rasstandaard.

kenmerken:

De Landseer ECT is een grote en sterke hond. Hij heeft een brede kop met een stop die duidelijk is, maar minder geprononceerd dan bij de Sint Bernard. De voorsnuit is vierkant, de lippen droog. De neus is zwart, de ogen bruin en diepliggend. De middelgrote oren met ronde punten liggen dicht tegen de wangen.

Het ras heeft een brede nek zonder grote wammen. De rug is recht en breed, de lendenen en het kruis zijn zeer gespierd en de borst is diep. De staart hangt af tot beneden het spronggewricht. De benen zijn zwaar en sterk, de ellebogen sluiten aan bij de onderlijn van de borstkas. De voeten zijn tussen de tenen voorzien van zwemvliezen!!!

Hij bezit lang glad haar met een dichte ondervacht die niet snel nat wordt. Het lichaam is wit met zwarte platen, maar hals, borst, buik, benen en staart moeten wit zijn. Meer zwart vinden we aan het hoofd, maar een witte snuit en bles zijn gewenst.

Een reu heeft een schofthoogte van 72-80 cm, een teef van 67-72 cm. Het gewicht ligt tussen de 50 en 68 kg.

basis karakter:

Een Landseer is onafhankelijk, sterk en intelligent. Hij is geschikt als gezelschapshond, maar door zijn krachtige bouw kan hij (niet legaal) ook worden gebruikt voor het trekken van een kar of last. Zijn aard is nog altijd die van de vissershond van Newfoundland, daarom moet hij geregeld het water in. Hij is de ideale hond voor waterwerk en reddingswerk door zijn uithoudingsvermogen en vasthoudend karakter. Ook voor speurwerk vanwege de goede neus eigenschappen is de hond prima te gebruiken; b.v. bij reddingswerk bij aardbevingen. ( Turkije) Hij is dus een hond met eer een echte Landseer.