ECONOMIE: We zien nu wat al verwacht was; De Engelse beurs stort ineen door Brexit! De import stopt! Er was al tekort op de handelsbalans. ( bron TV RTL Z vandaag 9 augustus 2919)

Onverwachte krimp voor Britse economie

LONDEN:  De Britse economie is in het tweede kwartaal onverwacht met 0,2 procent gekrompen. Het gaat om de eerste krimp op kwartaalbasis sinds 2012, zo komt naar voren uit cijfers van het Britse statistiekbureau. Volgens kenners betekent dit een tegenvaller voor de pas aangetreden Britse premier Boris Johnson. De koers van het Britse pond toonde vrijdagochtend na het nieuws een dip.

Mister Media – ChartModule

Economen hadden de krimp niet zien aankomen. Zij gingen in doorsnee uit van een stabilisering van de Britse economie. Het Verenigd Koninkrijk lijdt duidelijk onder de brexitperikelen. Die zorgen voor veel onzekerheid en dat zit de economie in de weg. In het eerste kwartaal was nog sprake van 0,5 procent groei.

Wat meespeelt is dat veel bedrijven om goed voorbereid te zijn fikse voorraden hadden opgebouwd voorafgaand aan de oorspronkelijke brexitdeadline in maart. Dat zorgde in de eerste maanden van het jaar nog voor groei. Toen het Britse vertrek uit de Europese Unie vervolgens werd uitgesteld, werden de voorraden in rap tempo afgebouwd. Dat haalde een grote hap uit het Britse bruto binnenlands product (bbp).

Brexit

De economie werd ook getroffen door autofabrieken die hun gebruikelijke zomerse onderhoudsbeurten naar voren haalden. Door ze al in april te plannen, hoopten ze de dreiging van onderbrekingen van de levering rond de oorspronkelijke brexitdeadline te voorkomen.

De Britse industrie kromp uiteindelijk met meer dan 2 procent. Dat is de sterkste achteruitgang in ongeveer tien jaar. De consumptie van huishoudens ging wel wat omhoog, geholpen door de lage werkloosheid en loonstijgingen. Daarentegen kreeg de economie geen steun van de dienstensector. Ook de handel nam af.

Intussen blijft de brexit voor onzekerheid zorgen. De Britse regering heeft er afgelopen weekend bij de leiders van de Europese Unie op aangedrongen om de brexitovereenkomst te heronderhandelen omdat “de politieke realiteit” zou zijn veranderd. Premier Johnson, die May eind juli opvolgde, stelt dat hij op 31 oktober de Europese Unie wil verlaten, met of zonder akkoord met Europa.

Ook de Duitse beurs heeft last van de Brexit verwachtingen, omdat hier dus de export stopt door 2 factoren; en de export naar China; oorzaak handelsbalans oorlog die door Trump werd ingezet. ( zonder eerst een overleg te voeren)

De Duitse export daalt door teruglopen export machines en halffabrikaten naar China; daarbovenop de verminderde export naar het UK.

In het algemeen de economische conclusie: De globalisering daalt; en daardoor ( productie nu lokaal ) stijgen wereld wijd de prijzen.

Zegt het voort, zegt het voort ( oude uitspraak van de stadsomroeper !)

TOEVOEGING: Steun voor blijven in EU was na Brexit-referendum nog nooit zo groot!

Volgens een peiling van YouGov zou op dit moment een ruime meerderheid van de Britten in de Europese Unie willen blijven. Als er een volksstemming zou worden gehouden, zou 56 procent geen Brexit willen, tegenover 44 procent die wel wil vertrekken. De peiling is een dag nadat May’s Brexit-deal werd afgewezen in het parlement uitgevoerd. Op dit moment zou 47 procent van de respondenten een nieuw referendum willen.

Opdrachtgever was de People’s Vote Campaign, dat zich inzet voor een nieuw referendum om het volk mee te laten praten over de voorwaarden waaronder de Brexit zich zal voltrekken.Vorig jaar kwam het precentage ‘remainers’ nog uit op 54 procent, wat betekent dat alle politieke heisa de Britten kennelijk niet van de gedachte afhelpt dat in de Europese Unie blijven uiteindelijk de beste optie is.