35e ATT in Essen; wij waren erbij!

ATT = Astronomiebörse ATT 2019 in Essen

WIJ WAREN ERBIJ!

Deze Astronomie beurs, die jaarlijks gehouden wordt in een scholencomplex op een park te Essen. De beurs route staat in de stad gelukkig aangeven. Daarover geen zorgen.

Ook parkeren gaf geen problemen op de rondweg of in een van de aansluitende straten. Wel tegenwoordig denken om een milieu sticker voor de auto; indien u daarmee komt. Deze milieu sticker dient u 10 dagen van te voren aan te vragen; deze hoort n.l.: bij de Duitse APK keuring =(ADAC). ( Te vergelijken met de FRANSE milieu sticker, die u nu nodig heeft op de beiden rondwegen om Parijs; tegenwoordig zowel de binnenring als de buitenring rondom Parijs ; dit is nieuw; ook verplicht als u op doorreis bent naar het zuiden van Frankrijk of Spanje !!!)

In de voorstad van Essen kunt u zo’n keuring laten doen bij een speciaal APK keuringsstation! ( niet op de zaterdagen!!!)

De bereikbaarheid per openbaar vervoer; de Deutsche Bahn en de stadsbus is ook prima!

Er wordt voor de buitenlandse auto’s niet actief op gecontroleerd, maar is toch een weetje. als u een hybride auto of elektrische auto heeft hoeft u zich in het geheel geen zorgen te maken uiteraard.

Aan de ingang betaald u toegangs geld; ouderen en studenten hebben korting. U krijgt een plattegrond mee met de diverse lokaliteiten en activiteiten. Er is ook een restaurant ( horeca dus) en door de leerlingen van de school wordt goedkoop fris, koffie en thee met koeken of zelfgebakken cake aangeboden op diverse plaatsen in het complex.
dit beeld kunt u zien op de ATT beurs via de zonen telescoop
Op het binnenterrein zijn diverse activiteiten; zoals de kijkers die zijn opgesteld voor het zien van zonnevlammen. ( indien open weer natuurlijk, maar…dat is er meestal zo!)

ATT – Europa’s grootste Astronomiebeurs.

Jaarlijks organiseren de mensen van de Walter-Homann- Sternwarte de ATT ( Astronomische Tausch- und Trödel ) De ATT is een beurs speciaal bedoeld voor amateurastronomen. Het is de grootste beurs in zijn soort in heel Europa. Hier kunt u de nieuwste telescopen en bijbehorende accessoires alsook tweedehands- en zelfbouwinstrumenten aanschouwen. Ook kunt u ervaringen met fabrikanten of geroutineerde amateurs uitwisselen. De ATT biedt ook een platform waarop sterrenwachten en verenigingen zich aan het publiek voor kunnen stellen. Kortom, diegene die zich voor de astronomie interesseert komt hier ruimschoots aan zijn trekken! Vaak worden er optische instrumenten en accesoires met (zeer) hoge beurskortingen aangeboden, ideaal om je slag te slaan!

Denk wel aan contant geld, pinnen is helaas nog niet op grote schaal mogelijk; contant betalen aan de ingang; ook bij de kleinere diverse kofiie en snack desks moet contant worden betaald.!!!

De entree bedraagt €6,-; Studenten en Elderly hebben korting.

ATT – De grootste Astronomie beurs in Europa.

Beste vrienden van de astronomie,

N.b. Ook enkele medewerkers van de sterrenwacht te Bussloo namen deel als standhouder.

De ATT is een beurs speciaal bedoeld voor amateurastronomen. Het is de grootste beurs in zijn soort in heel Europa. Hier kunt u de nieuwste telescopen en bijbehorende accessoires alsook tweedehands- en zelfbouw instrumenten aanschouwen. Ook kunt u ervaringen met fabrikanten of geroutineerde amateurs uitwisselen. De ATT biedt ook een platform waarop sterrenwachten en verenigingen zich aan het publiek voor kunnen stellen. Kortom, diegene die zich voor de astronomie interesseert komt hier ruimschoots aan zijn trekken!

Neemt u de proef op de som en wij kijken ernaar uit u op de volgende ATT te Essen 2020 te mogen verwelkomen.

De nieuwe website van de ATT is sedert begin 2010 online. Hier vindt u actuele informatie en vele wetenswaardigheden rondom de ATT. Na afloop van de ATT zullen wij in het archief van onze site foto’s en artikelen betreffende deze beurs 2019 publiceren.

Het ATT-team Walter-Hohmann-Sternwarte Essen e.V. 

Wat u moet weten; voor u belang:

Aankomst met eigen vervoer;
Komt u met auto of motor? Dan kunt u, tijdens de openingstijden van de ATT, direct ter plaatse gratis parkeren.

Milieuzone stad Essen
Houdt u er rekening mee dat bijna de gehele stad Essen een zogeheten milieuzone (Umweltzone) is. Dit houdt in dat uitsluitend voertuigen met een rode, gele of groene milieusticker in de milieuzone mogen rijden.

Rijdt u zonder milieusticker in deze zone is het mogelijk dat u een bekeuring van 40 euro krijgt.

Dit geldt ook voor buitenlandse voertuigen! Motorfietsen zijn van deze regeling uitgesloten. De snelwegen zijn geen milieuzone’s.

Link: informatie (English) 
Link: Kaart van de Groene Zone

Met het openbaar vervoer;

De reis met het openbaar vervoer, kunt u rechtstreeks plan op de website van de “VRR”. Selecteer “Ernestinenstraße” tram-lijn 107 als een doel.

Link: Verkerhrsbund-Rhein-Ruhr (English)

Voorverkoop van toegangskaarten
Voor de hoofdingang vindt de kaartverkoop vanaf 9 uur plaats. Indien u al over een toegangskaart beschikt kunt u gebruik maken van een aparte ingang. Let u op de bewegwijzering!

Toegang vanaf 10 uur.

Overnachtingen in Essen
Voordelige overnachtingen in Essen in de omgeving van het ATT terrein kunt u vinden in de hotelgids van de stad Essen.

Link: Tourist Information City of Essen (English)

Informatie voor gehandicapten
Allen de expositieruimte is niet toegankelijk voor gehandicapten( i.v.m. 3 of meerdere traptreden); voor de rest is het gehele terrein toegankelijk!!!

Eten en drinken
Er is een grote keuze aan warme en koude maaltijden en dranken ter plaatse. Er zijn beperkt zitplaatsen in onze kantine. Buiten op het middentrein kunt u zowel van onze lunch als u eigen meegebrachte levensmiddelen volop genieten; ook zijn daar voldoende zit mogelijkheden!!!


Roken is binnenin het beursgebouw niet (meer) toegestaan,.Er zijn speciale rookzones ingericht.

Fotograferen
Fotograferen is op het hele beursterrein toegestaan!!!

Huisdieren
De huisdieren zijn niet toegestaan!!!

Duits origineel:

Am 18. Mai 2019 fand in Essen wieder der jährliche Astronomische Tausch und Trödel-Treff statt.
Es war inzwischen die 35. Veranstaltung und ist schon seit vielen Jahren dem Namen Tausch- und Trödeltreff entwachsen. Nach Angaben der Veranstalter ist es die größte Astronomie-Messe Europas. 
Durch die zentrale Lage hört man auf der Messe nicht nur deutsche Wörter, viele Aussteller und Besucher kommen aus den benachbarten Ländern.
Vor einigen Jahren musste die Messe den Standort wechseln, da der damalige Standort, eine Schule an der Ohmstraße, den brandschutzrechtlichen Bestimmungen nicht mehr gewachsen war.
Für die nächsten Jahre war sie „gefühlt“ nicht mehr so gut besucht, man hatte viel Platz zum Durchstreifen. 
Inzwischen hat sich die Messe am neuen Standort gut etabliert und ist von der Autobahn aus sogar noch besser erreichbar.

Parkplätze stehen auf dem Gelände der Kokerei Zollverein zur Verfügung, eine Entfernung, die gut zu bewältigen ist – außer man muss mit einem schweren Einkauf zurück zum Auto. 

Bevor die Messe ihre Toren öffnet, bilden sich oft lange Besucherschlangen. Aber in diesem Jahr war ich erst gegen 10:40 dort, trotzdem zog sich die Schlange bis zur Straße!! 
Dieser Eindruck hielt sich über den ganzen Tag. Die Messe war so gut besucht wie „in den alten Zeiten“, was man auch von den Organisatoren hören konnte.

Aber die ATT ist nicht nur Messe, sie dient auch als Begegnungsstätte. Die Hobby- und Amateurastronomen sind nicht sehr dicht gesät, deshalb bilden sich oft Freundschaften über große Entfernungen hinweg und dann ist die ATT ein Platz um sich zu verabreden, um Bekanntschaften und Freundschaften wieder aufzufrischen oder auch um neue zu finden.

ORGANISATION: Alles in Allem war es ein gelungener Tag und ein herzlicher Dank geht an das Organisationsteam um Claudia Henkel der Walter-Hohmann-Sternwarte in Essen für ihre großartige Organisation!!!