Archief

open-monumenten01

30e editie van Open Monumentendag.

De Stentor zet elf monumenten die er uitspringen in deze regio op een rij.

1. Herman Brood expositie

Herman Brood wordt zaterdag geëerd met een grootse eendaagse tentoonstelling in Zwolle. De expositie in het toekomstige pand van de Stadkamer toont schilderijen, zeefdrukken en meer van de in 2001 overleden kunstenaar. In de Statenzaal in de Diezerstraat is een expositie met door Zwollenaren aangeleverde persoonlijke bezittingen. – Zeven Alleetjes 1A, Zwolle.

2. Oude haven van Kuinre

De oude haven van Kuinre lag ooit aan de Zuiderzee. Er was levendige handel met Amsterdam, tot de polder in 1942 droog viel. De oude haven wordt zondag om 11.00 uur heropend. Die is de afgelopen tijd gerenoveerd. Zo zijn er lichtwachtershuisjes gebouwd en staat er een nieuw baken in de haven. In de middag zijn er meerdere vertellingen. – Hopweg 21, Bant.

3. Kantongerecht Deventer

Het voormalig kantongerecht is normaal niet toegankelijk voor bezoekers. Speciaal voor Open Monumentendag kunnen mensen er toch een kijkje nemen. Uniek aan het gebouw zijn de in 1802 gemaakte gevangeniscellen in het keldercomplex. Muurschilderingen die zijn aangebracht door gevangen zijn nog zichtbaar. – Brink 11-12, Deventer.

4. Radio Kootwijk

Het voormalige zendstation is één van de iconen van de Veluwe. Bij het zendergebouw, gerealiseerd in de bouwstijl van de Amsterdamse school, is een film te bekijken over de geschiedenis van het pand. Speciaal voor kinderen is er een groot mikadospel en kan een bouwplaat van het imposante hoofdgebouw in elkaar gezet worden. – Radioweg 1, Radio Kootwijk.

5. Landgoed Deelerwoud

Jonkheer Volker Repelaer heeft landgoed Deelerwoud tientallen jaren beheerd. Na zijn dood in 2014 is een stichting opgericht om het gebied van 2380 hectare in stand te houden. In het Poortgebouw, een rijksmonument uit 1923, is een tentoonstelling over de familie Repelaer en in de middag kan een ritje gemaakt worden op een huifkar. – Delerweg 1, Hoenderloo.

6. Landgoed Hackford

Een watermolen, dorsmolenhuisje, gelagkamer met speciaal Hackfort Bier en in het centrum van het landgoed staat een kasteel. Kriskras verspreid over landgoed Hackford zijn bijzondere monumenten te vinden. Aanmelden voor rondleidingen is noodzakelijk en kan via hun website. Het landgoed rondom het kasteel is gratis te bezoeken.- Baakseweg 10, Vorden.

7. Mediatoren Lelystad

Lelystad een keer vanuit de hoogte bekijken? Op Open Monumentendag krijgt publiek de kans om via de 161 meter hoge mediatoren over de stad uit te kijken. Ook het water en de Oostvaardersplassen zijn vanuit de Mediatoren goed te zien. De toren stamt uit 1975. In 2014 is het gebouw verlicht en zo is het nog beter zichtbaar in de regio. – Oostvaardersdijk, Lelystad.

8. Berkelpoort

Door het plaatsen van een trap is dit monument sinds enkele maanden toegankelijk. De Berkelruïne is een stadsmuur, die over de rivier de Berkel loopt. Tijdens Open Monumentendag zijn zowel de eerste als bovenste laag te bezoeken. Elk jaar is de bovenste laag maximaal tien keer open. – Isendoornstraat, Zutphen.

9. Eierhal

In de eierhandel in Nijkerk werden ruim 100 jaar geleden miljoenen eieren per jaar verhandeld. Daarom werd in 1927 de Eierhal gebouwd als een markthal. De kap van de Eierhal is tijdelijk in zijn geheel verplaatst. Na de aanleg van een ondergrondse parkeergarage werd in 2015 de oude kap herplaatst en gerestaureerd. – Molenplein 1, Nijkerk.

10. Botterdagen

In Elburg bevinden zich ruim 350 monumenten. De stad heeft de Open Monumentendagen daarom samengevoegd met de Botterdagen. Van donderdag tot en met zaterdag zijn in de stad muzikale optredens, liggen in de haven historische schepen en is er de mogelijkheid om een bottertocht te maken. – Elburg Centrum.

11. Havezate De Haere

Net buiten Deventer ligt havezate De Haere. Het gebouw stamt uit 1559. Op de rest van het landgoed zijn onder meer een portierswoning en voormalige koetshuizen te vinden. In het bos liggen ook een commandobunker en een hospitaalbunker uit de Koude Oorlog. Bij het landgoed lag de IJssellinie. – Haereweg 4, Olst.

(bron Stentor)