web analytics
You are here
Home > Sterrenkunde Triangulum

Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde “Triangulum” geeft 23-02-2017 weer een lezing.

Het Standaard Model
Triomf, Tussenstation of Tragedie?

Prof. dr. Ronald Kleiss
Radboud Universiteit Nijmegen

Kristal
 Distelvlinderlaan 200

7323 XB Apeldoorn

Aanvang: 19:45

Bereikbaarheid Kristal

Leden van Triangulum, Thales, Astra Alteria, KNVWS Arnhem en de deelnemers aan de onlangs beëindigde cursus Praktische Sterrenkunde hebben gratis toegang; de entree voor niet-leden bedraagt € 5 per persoon.

Met de waarneming van het Higgs-deeltje in 2012 lijkt de ontwikkeling van ons begrip van de elementaire deeltjes op een bijzonder punt te zijn aangekomen. Enerzijds kunnen we het gedrag van de bekende deeltjes nauwkeurig voorspellen en testen, en hebben we nu een consistent beeld waarin alles past: een triomf! Anderzijds zijn er nog tal van vragen die eenvoudig te stellen zijn maar moeilijk te beantwoorden: waarom 3 generaties van materiedeeltjes? Waar is de antimaterie gebleven? Bestaat donkere materie, en zo ja is er verband met de zogenaamde Super-Symmetrie? Bestaat donkere energie, en zo ja wat is het? Waarom zijn de gewichten van de deeltjes zoals ze zijn? Is er een manier om hier achter te komen? Hoe zit het met zwaartekracht en gravitatiegolven?

In de lezing zal een overzicht gegeven worden van de huidige stand van het Standaard Model van de deeltjes, en ingegaan worden op de belangrijkste van de open vragen.

Top