Landing op planetoide Bennu door NASA geslaagd ( bron het blad Scientias ) 21 oktober 2020

Gelukt! Ruimte sonde Osirus-Rex haalt succesvol bodemmateriaal van planetoide BENNU…..……..

Het blijft nog even spannend of er wel voldoende materiaal verzameld is.

De Amerikaanse ruimtesonde OSIRIS-REx is er afgelopen nacht in geslaagd om wat bodemmateriaal van planetoïde Bennu te verzamelen. Het is een prachtige mijlpaal. Want niet alleen zijn er nu belangrijke monsters genomen van een planetoïde op meer dan 320 miljoen kilometer afstand van de aarde, het is tevens voor het eerst dat NASA een dergelijke bemonstering op een planetoïde uitvoert.

Afdaling
Gisteravond rond een uur of acht werden de stuwraketten van OSIRIS-REx opgestart en bewoog de sonde voorzichtig richting het oppervlak van Bennu. De gehele afdaling nam zo’n vier uur in beslag. Op een hoogte van ongeveer 125 meter remde de sonde vervolgens af, waarna elf spannende minuten aanbraken. De reis van OSIRIS-REx naar het oppervlak is namelijk alles behalve een makkie. Het ruimtevaartuig moest zich een weg banen langs een torenhoge rots met de bijnaam Mount Doom, en vervolgens landen in een gebied dat niet groter is dan een kleine parkeerplaats.

Op rolletjes
De missie verliep echter op rolletjes. OSIRIS-REx wist met succes in de Nightingale-krater te landen, één van de weinige toegankelijke gebieden op de met keien bedekte ruimterots. Vervolgens vuurde de sonde een gasfles gevuld met stikstof af waardoor er wat oppervlaktemateriaal werd opgeroerd. Dit materiaal werd vervolgens succesvol door OSIRIS-REx opgevangen.Autonoom
De Amerikaanse ruimtesonde voerde deze tamelijk ingewikkelde missie geheel autonoom uit. Omdat het vaartuig en Bennu zich op een slordige 300 miljoen kilometer van de aarde bevinden, duurt het ongeveer een kwartier voordat radiosignalen die vanuit de aarde naar boven worden gestuurd, bij OSIRIS-REx arriveren. Deze vertraging verhindert de mogelijkheid om de afdaling live, vanaf de grond, te leiden. En daarom voert OSIRIS-REx de handelingen geheel zelfstandig uit. Voorafgaand aan de spannende missie gaf het team alle commando’s in één reeks aan het ruimtevaartuig door. Nadat de start-knop was ingedrukt, voerde OSIRIS-REx deze ordes precies zo uit als opgedragen.

Het team achter de missie kan nu opgelucht ademhalen. Want ondertussen is OSIRIS-REx alweer opgestegen en bevindt zich op veilige hoogte rondom Bennu. “Na meer dan een decennium aan planning is het team dolblij met het succes van de huidige bemonstering,” zegt onderzoeksleider Dante Lauretta. “Ook al hebben we nog wat werk voor de boeg, de succesvolle landing, de afgevuurde gasflessen en de tocht terug omhoog zijn belangrijke prestaties voor het team. Ik kijk ernaar uit om de gegevens te analyseren en de massa van de verzamelde monsters te bepalen.”