Apple gebruikers: Is uw Apple desktop (IMAC) of/en Macbook (PRO) laptop klaar voor het totaal nieuwe besturings-systeem BIG SUR???( en eventueel Parallels 16; welke de mogelijkheid geeft meerdere besturingssystemen te installeren en zowel in dit voorbeeld Linux-DEBIAN, als Windows 10 als ANDROID 8 als Apple software op 1 machine te (laten) draaien!!!

Systeemvereisten voor macOS Big Sur: welke Macs en MacBooks ondersteunen macOS 11?

De systeemvereisten ervoor zijn de afgelopen jaren een mijt gesprongen. Catalina en Mojave kwamen na een beetje opruimen van ondersteuning voor een aantal oudere Macs. Mojave ondersteunde Apple-computers die vanaf 2012 waren gemaakt, terwijl Catalina Macs ondersteunde die vanaf 2012 waren gemaakt.

Dat is verplaatst naar grotendeels 2013-modellen voor Big Sur.

Verdergaand in 2017, draaide High Sierra op veel oudere machines, zelfs terug tot 2009.

Op welke Macs kan macOS 11 Big Sur worden uitgevoerd?

  • MacBook (2015 of nieuwer)
  • MacBook Air (2013 of nieuwer)
  • MacBook Pro (eind 2013 of nieuwer)
  • Mac mini (2014 of nieuwer)
  • iMac (2014 of nieuwer)
  • iMac Pro (vanaf 2017)
  • Mac Pro (2013 of nieuwer)

De vereisten voor compatibiliteit zijn modelmatig met een jaar of zo gestegen sinds de Catalina-upgrade, met in het bijzonder MacBook Air– en MacBook Pro-modellen, die van 2012 naar 2013 zijn gesprongen.

Natuurlijk kan Apple zijn hardware niet voor altijd ondersteunen. Sommige nieuwe functies hebben betere processors nodig om te werken en hoe ouder een machine is, hoe minder krachtig deze meestal is.

PARALLEL SYSTEEM VOOR MAC EN WINDOWS

Eigenschappen van het nieuwe besturingssysteem ( ook wel paralllel 16 geheten!)

Tijdens WWDC20 toonde Apple voor het eerst macOS 11 Big Sur. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem voor je Mac gaat later dit jaar uitgerold worden, en er gaat behoorlijk wat veranderen. Wij hebben alvast de meest interessante nieuwe functies en features voor je op een rij gezet.

Het feit dat Apple ervoor gekozen heeft om Big Sur macOS 11 te noemen, en niet macOS 10.16, geeft al aan dat er behoorlijk wat gaat veranderen. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem is meer dan alleen een nieuwe likje verf. Big Sur brengt namelijk ook een aantal interessante nieuwe functies en verbeteringen met zich mee.

FRISSE LOOK

1. Een frisse look…

Herkenbaar, maar wel fris en overzichtelijk. Dat is de stijl van macOS 11 Big Sur in het kort samengevat. Vensters ogen lichter en de hoeken zijn wat ronder geworden. Daarnaast zijn ook de menu balk, symbolen en icoontjes opgefrist. Kleine aanpassingen die bij elkaar voor een net wat frissere look zorgen. Mocht je benieuwd zijn naar de nieuwe icoontjes, dan kun je ze hier downloaden voor oudere versies van macOS.

2. …en een nieuw geluid

macOS 11 Big Sur ziet er niet alleen anders uit, hij klinkt ook anders. De belangrijkste verandering is dat het opstart deuntje zijn comeback gaat maken. Daarnaast zijn ook andere geluidseffecten aangepast. Benieuwd wat je oren straks te wachten staan, klik dan hier voor een voorproefje.

3. Berichten in macOS 11 Big Sur

De berichten applicatie in macOS 11 Big Sur is nu een Mac Catalyst app. Dit betekent dat je straks ook op je Mac van alle nieuwe iOS 14 functies kunt genieten. Zo kun je makkelijker reageren op specifieke berichten, gesprekken vastzetten, komen er meer opties voor Memoji stickers, wordt de zoekfunctie sterk verbeterd en nog veel meer.

4. Widgets op je Mac

Apple gaat van geen widgets naar overal widgets. Dankzij iOS 14 komen ze naar je iPhone en macOS 11 Big Sur brengt ze naar je Mac. Zo kun je straks je agenda, het weer, je aandelen en nog veel meer nauwlettend in de gaten houden vanaf je bureaublad. In de Bèta moet je het nog doen met een wat beperkt aanbod, maar zodra macOS 11 Big Sur uit is, kunnen alle ontwikkelaars hun eigen widgets maken.

5. Het bedieningspaneel in macOS 11 Big Sur

Met de nieuwe berichten applicatie en widgets delen iOS 14 en Big Sur al twee belangrijke functies, maar daar blijft het niet bij. Ook het bedieningspaneel maakt zijn debuut op de Mac. Net als bij je iPhone kun je vanaf hier je systeemfuncties bedienen. Denk daarbij aan wifi, Bluetooth, de helderheid van je beeldscherm, etc. Daarnaast zie je hier ook hoe vol je batterij nog is en kun AirPlay apparaten beheren.

6. Een flinke update voor Safari

Een belangrijk onderdeel van macOS is Safari. Ook deze browser gaat in Big Sur flink aangepakt worden. Vooral op het gebied van privacy. Zo kun je zien welke sites je proberen te volgen en ben je beter beschermd tegen trackers. Daarnaast heeft ook de iCloud Sleutelhanger een aantal nieuwe functies gekregen. Meer daarover lees je hier.

Ook visueel gaat het er het nodige veranderen. Zo hebben tabbladen een elegante nieuwe look gekregen en werken ze efficiënter. Eén van de nieuwe functies is bijvoorbeeld dat je een voorvertoning krijgt wanneer je over een tabblad beweegt. Handig om het overzicht te houden. En daar blijft het niet bij in de vernieuwde Safari. Zo hebben Safari extensions nu een eigen plek in de App Store, gaat het vertalen van pagina’s nog makkelijker, laden webpagina’s tot wel 50% sneller dan bij Chrome en nog veel meer.

7. Snellere updates zonder gedoe

Net als bij voorgaande versies van macOS gaat ook Big Sur regelmatig nieuw updates krijgen. Op dit moment kan dat updaten van macOS best wat tijd kosten. Gelukkig gaat dit veranderen in macOS 11 Big Sur. Updates worden namelijk sneller en in de achtergrond uitgevoerd. Hij moet nog wel tussentijds opnieuw opstarten, maar je zit niet meer zo lang naar een vollopende balkje te kijken.

8. macOS 11 Big Sur geeft meer inzicht in je batterijverbruik

In Big Sur krijg je meer inzicht in je batterijverbruik. Zo kun je straks tot in detail zien wat je batterij in de afgelopen periode te verduren heeft gehad. Daarnaast komt een populaire functie uit macOS Sierra weer terug. In deze versie uit 2016 kon je namelijk zien hoe lang je nog vooruit kon op je batterij. Deze optie verdween vervolgens, maar maakt dit jaar zijn comeback.

Grafische primeur met Metal

Parallels Desktop 16 maakt een sprong voorwaarts op grafisch gebied door het gebruik van Apple’s Metal API. Het is de eerste virtualisatie­software die Apple’s grafische API ondersteunt. Dit laat zich zien in ondersteuning voor applicaties die OpenGL 3.2 onder Windows 10 vereisen. DirectX 11 op Windows 10 is ook tot 20 procent sneller.

Bij het draaien van een virtuele macOS-machine op macOS valt op dat in Parallels Desktop 16 alles volledig grafisch strak is. Door ondersteuning van Metal is het dock semi-transparant, zoals op een echte Mac. Ook de 3D-functies van Apple Maps werken.

Prestaties en kleine handigheden

Over prestaties gesproken:

Mac Pro-gebruikers kunnen tot 32 vCPU’s en 128 GB vRAM per virtuele machine toewijzen. En als je in plaats daarvan een kleine Mac met weinig opslagruimte hebt, zul je de nieuwe optie waarderen die automatisch ongebruikte ruimte terugwint door een virtuele machine wanneer deze in de sluimerstand wordt gezet.

Aan de softwarekant wordt de modus voor “Niet storen” van macOS gesynchroniseerd met het equivalent in Windows 10. Parallels Desktop 16 kan ook de reismodus van Windows 10 activeren wat overeenkomt met de energiebesparingsmodus van iOS. Aan de hardwarekant worden de multitouch-trackpads van Apple beter ondersteund in Windows 10, met twee nieuwe gebaren voor zoomen en draaien.

Wie nog met papier werkt onder Windows, zal de volledige toegang tot alle functies van Mac-printers, inclusief dubbelzijdig afdrukken en papierformaten van A0 tot enveloppen, kunnen waarderen.

Olifant in de kamer: Apple Silicon

Opvallend genoeg ontbreekt enige vermelding over Apple Silicon, de nieuwe chips voor de Mac die de Intel CPU’s gaan vervangen. We hebben bij Parallels aangedrongen op meer informatie over virtualisatie op Mac-computers met Apple Silicon. Helaas zei het bedrijf daarover op dit moment niets te mogen kunnen melden. We kunnen er echter wel vanuit gaan dat er ook op dit gebied intensief met Apple wordt samengewerkt.

Parallels Desktop 16 is een betaalde upgrade

Parallels Desktop 16 is een betaalde update, tenzij je het abonnement van € 79,99 per jaar hebt. Anders tel je € 99,99 neer voor een nieuwe licentie, of € 49,99 om iedere oudere versie te upgraden. De Pro-editie van het pakket is alleen als abonnement te krijgen. Er is een 14-daagse demoversie beschikbaar om de app te ontdekken.