CHINA GAAT WEER NAAR DE MAAN met de Chang’e-5 missie, die gelanceerd werd op 24 november 2020

De enerverende missie van Chang’e-5 is van start!

China heeft succesvol de volgende maanmissie gelanceerd. Het gaat om de Chang’e-5 missie die aan boord van China’s eigen Lange Mars-lanceerraket het luchtruim koos. Chang’e-5 zal een stapje verder gaan dan zijn voorlopers. Want tijdens de missie wordt er niet alleen een lander naar de maan gestuurd, het is tevens de bedoeling dat op de maan verzamelde materialen terug naar de aarde worden gebracht voor analyse.Voorlopers
Zoals de naam al doet vermoeden is Chang’e-5 niet de eerste Chinese maanmissie. In 2007 plaatsen de Chinezen de satelliet Chang’e 1 in een baan rond de maan. Drie jaar later werd Chang’e 2 in een baan rond de maan geplaatst. In 2013 zetten de Chinezen tijdens de Chang’e 3-missie voor het eerst een lander en rover op het oppervlak. In december 2018 stuurde China vervolgens een lander en rover naar de achterzijde van de maan. Deze zouden oorspronkelijk dienst doen als reserve voor de Chang’e 3-lander en -rover, maar omdat de missie in 2013 goed verliep, kozen de Chinezen ervoor om de reserve-lander en -rover een eigen missie te geven.

Chang’e-5 werd gelanceerd vanaf de lanceerbasis Wenchang, gelegen in het noordoosten van de zuidelijke Chinese provincie Hainan. Nadat de sonde zich een slordige 2200 seconden in de lucht bevond, nestelde het vaartuig zich met succes in de vooraf bepaalde baan. En daarmee is de Chinese bemonsteringsmissie officieel van start.

Change’e 5
Change’e 5 is net zoals zijn voorgangers vernoemd naar de Chinese godin van de maan, Chang’e (嫦娥工程). Het doel van dit project is dan ook vanzelfsprekend: het verkennen van de maan. Change’e 5 bestaat uit vier onderdelen: een orbiter met de terugkeercapsule en een lander met een opstijgtrap. Het ruimtevaartuig heeft een totale massa van zo’n 8200 kilogram en wordt voorzien van stroom door middel van zonnepanelen. Daarnaast is Change’e 5 uitgerust met camera’s, een robotarm en een heus ‘bemonsteringsschepje’.

Bemonstering
En dat laatste is met name interessant. In tegenstelling tot zijn voorgangers zal Change’e 5 dit keer namelijk niet alleen op het maanoppervlak landen, maar – voor het eerst in 44 jaar! – ook onze natuurlijke satelliet bemonsteren. De bedoeling is dat er tijdens de missie zo’n twee kilo aan maanmonsters verzameld worden. Deze zullen vervolgens weer mee terug naar de aarde worden genomen, waar dit materiaal aan een grondige inspectie wordt onderworpen. Op die manier hopen Chinese onderzoekers meer over over de maan te weten te komen, bijvoorbeeld hoe onze natuurlijke satelliet ooit het levenslicht zag.

Mars
De succesvolle lancering van Change’e 5 laat zien hoe ambitieus en serieus de Chinezen zijn als het gaat om de verkenning van de ruimte. Naast de maan, heeft China bijvoorbeeld ook zijn ogen op Mars gericht. Afgelopen juli lanceerde China een Marslander, -rover én -orbiter, die moeten helpen vaststellen of er ooit leven is geweest op Mars of dat er misschien zelfs nog steeds leven te vinden is. Deze Chinese marsmissie heeft de naam Tianwen-1 gekregen, wat zoveel betekent als ‘Vragen aan de Hemel’. China timmert dus hard aan de weg. En wie weet wat we in de toekomst nog meer van de Chinese ruimtevaartorganisatie mogen verwachten.

______________________________________________________________________________

de auteur , bron o.a. het maandblad de Scientist.

Meer weten…
…over het werk van de Chinese ruimtevaartorganisatie en de plannen die er zijn om ook een Chang’e 6,7 en 8 uit te rollen? Lees dan ook eens het uitgebreide achtergrondartikel over de Chinese ruimtevaartorganisatie dat eerder op Scientias.nl verscheen!