DE AUTO WINTER-KLAAR ( uit de ANWB kampioen van december 2020 blz. 31 )

Maak je auto winterklaar

Tijdens de winter zijn de omstandigheden voor je auto een stuk zwaarder door lage temperaturen, gladheid en pekel. Met deze tips van de Wegenwacht bereid je je auto voor op de winter en rijd je ’s ochtends zonder problemen weg.

LUISTER GOED NAAR DE BOVENSTAANDE TIPS VAN DE ANWB YOUTUBE FILM

Bereid je auto voor op de winter

Met deze tips van de Wegenwacht rijd je ’s ochtends gewoon weg. Zonder irritatie en tijdsverlies.

  1. Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in. Dit kan met een speciale stick, maar talkpoeder helpt ook al.
  2. Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant. Deze vloeistof is blauw (zie de foto hierboven), de variant die je in de zomer gebruikt – dus zonder antivries – is roze van kleur (en soms geel).
  3. Koop een speciale deken voor de voorruit, zodat je minder hoeft te krabben. Gebruik geen kranten, die kunnen vastvriezen. Ramen krijg je ijsvrij met ruit-ontdooier.
  4. Stel een setje winterspullen samen met ruit-ontdooier, slot-ontdooier (buiten de auto bewaren) en ijskrabbers. Om wegrijden uit diepe sneeuw makkelijker te maken gebruik je een paar matten of een wegrijhulp, een schep en een veger.
  5. De bandenwissel: Wissel je zomerbanden door winterbanden. Zo heb je veel meer grip.
  6. De accu zorgt in de winter voor de meeste problemen. De zelfontlading van de accu gaat namelijk sneller bij koude temperaturen. Zorg dat je niet alleen korte ritjes maakt, want de dynamo kan dan de accu niet voldoende bijladen.
  7. Een handrem kan vastvriezen. Gebruik hem in de winter daarom liever niet. Laat de auto in P of in zijn eerste versnelling staan. Sommige auto’s hebben een elektronische handrem. Omdat zulke systemen niet met kabels maar op stroom werken, zou vorst geen problemen mogen opleveren.
  8. Goed zicht is erg belangrijk. Zorg voor schone ruiten,maak deze schoon met een GLAScleaner, OF GEWOON MET EEN DOEK MET SPIRITUS,die koopt u bij o.a.: Action.Kruitvat,EDA, enz,enz. DEZE BESLAAN DAN MINDER SNEL,VOORAL TIJDENS HET WEGRIJDEN!!! Gebruik de airco om de condens weg te krijgen. Als het te koud is voor de airco zal er ook minder vocht in de lucht zitten, en is de kans op condens stukken kleiner.
  9. De juiste motorolie ( de dikte SAW 30 i.p.v. SAE 40, overleg met uw automerk dealer s.v.p.) ,kan het verschil betekenen tussen een auto die bij vrieskou wél start, of juist niet!!!!!
BEHANDEL UW AUTO DUS MET LIEFDE MET EEN GROTE L; DAN ZULT U GEEN PROBLEMEN TEGEN KOMEN!

Naar het buitenland: Test of /en koop je sneeuwkettingen

Bij het monteren van de winterbanden, kan je tegelijkertijd even de sneeuwkettingen testen. Zorg er ook voor dat je heel goed weet hoe je de sneeuwkettingen moet aanbrengen. Het zou zonde zijn dat je niet meer weet hoe de sneeuwkettingen te monteren, als er gevaarlijk veel sneeuw ligt en je ze absoluut nodig hebt.

Bij naar het buitenland moet u zichzelf indekken en de volgende Hulpmiddelen aanschaffen; want daar kan de pechhulp soms langer duren dan in Nederland!!!
U kunt niet op álles voorbereid zijn. De volgende accessoires helpen u door het donkerste seizoen:

  • Speciale deken tegen het vastvriezen van de voorruit. Gebruik geen kranten. Als die nat worden en vastvriezen, bent u verder van huis.
  • Slotontdooiers, die u buiten de auto bewaart;
  • Matten (reseve cocos matten) om uit de sneeuw weg te rijden;
  • Warme dekens en water voor in de auto, mocht u een keer vast komen te staan;
  • Sneeuwkettingen, vooral handig als u naar een heftig sneeuwgebied op vakantie gaat;
  • IJskrabbers;
  • Zaklamp;
  • Zonnebril voor laaghangende zon;
  • Sneeuwschep en handschoenen;
  • BELANGRIJK: Eten en drinken voor onderweg!!!
  • Gele hesjes in sommigen landen zelfs verplicht voor uw eigen veiligheid!
  • Krik voor eventuele bandenwissel;
  • Start kabels van voldoende dikte en lengte; zeer handig!!!
SLOTEN EN DUREN VASTGEVROREN!

Pechhulp checken
Het zwaartepunt van de pechgevallen ligt in de winter. Oude, maar ook relatief nieuwe auto’s geven er dán ineens de brui aan. Startproblemen – de accu – komen het meest voor. Op een tweede plaats: kleinigheden als vastgevroren sloten en deurrubbers, waardoor u de auto niet uit kunt stappen. Of een bevroren handrem. Op het moment dat u zoiets overkomt, wilt u natuurlijk het liefst zo snel mogelijk geholpen worden. Check daarom hoe het staat met uw pechhulp. Heeft een u lidmaatschap met woonplaatsservice van een wegenhulporganisatie? En hoe zit het met de zakelijke auto’s van uw medewerkers? Check de abonnementen voordat het meest heftige moment van de winter aanbreekt.

Veel van het bovenstaande geld ook voor de motoren,waarmee in de winter doorgereden wordt!!!

Toch bevroren?

Vastgevroren portieren, een dichtgevroren deurslot, een handrem die vastzit; irritante winterproblemen die je snel kunt oplossen. 7 tips om je auto snel te ontdooien, zonder dat er dingen kapot gaan.

  1. Sloten bevroren: gebruik slotontdooier, een zakje warm water of föhn om de sloten te verwarmen.
  2. Deuren dichtgevroren: druk de deuren bij de raamsponningen goed aan zodat het ijs breekt. Werkt dit niet, gebruik dan een zakje warm water of een föhn (niet op de ramen gebruiken).
  3. Handrem bevroren: trek hem extra aan zodat het ijs in de kabel breekt. Werkt dit niet, laat de motor dan 15 minuten draaien. Zo ontdooit de handremkabel vanzelf.
  4. Ruiten bevroren: gebruik een plastic ijskrabber of een flacon ruitontdooier. gebruik geen emmer warm water, daardoor kunnen ruiten barsten.
  5. Ruitontdooier komt ook van pas bij het loshalen van vastgevroren ruitenwissers.
  6. Ruitensproeiers bevroren: leg een zakje warm water op de sproeierkopjes. Is het reservoir (met zomervloeistof) bevroren? Vul het dan aan met warm water zodat het ijs smelt en vergeet het niet te vullen met een antivriesvariant.
  7. Veeg sneeuw van de auto voordat je gaat rijden. Het kan gevaarlijk zijn voor jezelf of andere weggebruikers als het tijdens het rijden loskomt.
  8. Wil de motor niet starten door een lege accu?
  9. Schakel de Wegenwacht in. Zelf aan de slag gaan kan schade aan de elektronica opleveren.

Handig voor de winter:

• Winterbanden: voor grip bij winterse omstandigheden.

• Ruitontdooier: goed alternatief voor de ruitenkrabber.

• Slotontdooier: bewaar de slotontdooier buiten de auto!

• IJsdeken: leg hem op de voorruit voordat het gaat vriezen en je hoeft niet te krabben.

• Plastic ijskrabber, DIEN JE ALTIJD BIJ DE HAND TE HEBBEN!

• Veger: om sneeuw van de auto te vegen.

• Warme dekens: voor als je onderweg met pech komt te staan en moet wachten op hulp.

Ontbreken er nog spullen in jouw winterset?


Vul hem eenvoudig en snel aan in de ANWB webwinkel.

Winterse omstandigheden en ANWB Verkeersinformatie

Ga voorbereid op weg en houd de verkeersinformatie in de gaten voor de actuele situatie op de weg. De ANWB verkeersredactie houdt niet alleen de situatie op de Nederlandse wegen in de gaten, maar ook van verschillende Europese landen door middel van grafische verkeersinformatie, twitterfeed en nieuws.

Handig tijdens de wintersport.
ANWB Verkeer op uw auto radio.