UIT HET VAKTIJDSCHRIFT ‘ BITS AND CHIPS’ VAN DEC. 2020 DE VOLGENDE ONDERWERPEN:

1. Studenten uit Delft zijn bezig met het ontwikkelen van een bruikbare glas-ruit luidspreker en kregen voor hun inovatie 1e plaats in de James Dyson Award.

Terwijl technologische innovatie in razend tempo blijft versnellen, stapelt de productie van elektronisch afval zich op. In een zoektocht om deze vuilophoping te verminderen, werkte een groep TU Delft-studenten samen om een ​​volledig recyclebaar audiosysteem voor thuis te maken: een luidspreker van glas, waarmee ze een nationale eerste prijs voor de James Dyson Award 2020 kregen.

Terwijl innovatie blijft versnellen, is de vraag naar apparaten en apparaten van de volgende generatie ongekend hoog, waardoor het moeilijk te recyclen is en bijna onmogelijk om elektronica te upgraden die buiten de boot valt – wat het probleem van afvalophoping en milieuschade verergert. Hier wilde een groep van zes studenten Industrieel Ontwerpen (IO) van de Technische Universiteit Delft zich bij de strijd voegen. Hun motivatie kwam in de vorm van de James Dyson Award-briefing, waarin de deelnemers eenvoudigweg werden gevraagd “iets te ontwerpen dat een probleem oplost”.

Uitdaging aanvaard. Hun idee voor inzending: een nieuw en duurzaam luidsprekersysteem voor thuisaudio, gemaakt van zeer recyclebare materialen en gemakkelijk te repareren. Om het echt innovatief te maken, wendden de studenten zich tot de lokale Yes! Delft startup Denoize voor een unieke oplossing om geluid te versterken door trilglas.

SEC Agency James Dyson award 2020 TUDelft // 11-09-2020 // David Stegenga Fotografie

Slim glas

Op het eerste gezicht lijkt het Denoize smart-glassysteem waarschijnlijk niet logisch. Het hele uitgangspunt achter de Delftse startup is om geluidsisolatie te bieden door het tegengaan en elimineren van geluidsgolven die deeltjes in glas – in dit geval ramen – trillen die vervolgens als geluid van binnen worden ervaren.

Om dit te bereiken, plaatst Denoize piëzo-gebaseerde sensoren en actuatoren in het raamkozijn die de binnenkomende golven meten en gebruikt vervolgens computeralgoritmen om de trillingen nauwkeurig tegen te gaan en de ruis actief te onderdrukken – op dezelfde manier als een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking. Met dit systeem voor het meten en tegengaan van de trillingen, kan de slimme glasoplossing van Denoize tot 90 procent ruisonderdrukking bieden in lage frequenties (0 tot 1000 Hz), die verantwoordelijk zijn voor de meeste dagelijkse geluidshinder die mensen binnen ervaren.

SEC Agency James Dyson award 2020 TUDelft // 11-09-2020 // David Stegenga Fotografie

Ammos

Door de technologische innovatie van Denoize om te draaien, wilden de studenten van de TU Delft in plaats daarvan geluid genereren uit het trillende glas. Hun oplossing: Ammos – een thuisluidspreker die een vergelijkbare set actuatoren gebruikt om een ​​dunne glasplaat te laten trillen om geluid te versterken. Door het gebruik van het glas kan de speaker midden tot hoge frequenties (200-20.000 Hz) produceren. Door vervolgens een kleine subwoofer aan de basis van Ammos toe te voegen, kan het audiosysteem voor thuis frequenties tussen 20 en 200 Hz produceren, waardoor de luidspreker een volledig geluidsspectrum krijgt.

Bij de IO-studenten stond het ontwerp evenzeer centraal als de functie. Ja, de nieuwigheid van het gebruik van glas om geluid te maken is cool, maar de recyclebaarheid en herbruikbaarheid waren een sleutelfactor bij het gebruik ervan voor het ontwerp. Met het oog op duurzaamheid wilde het Ammos-team verder groene en milieuvriendelijke materialen gebruiken, zoals bamboe, aluminium en natuurlijk rubber, terwijl het gebruik van zeldzame metalen en lijmen die in andere moderne elektronica voorkomen, worden vermeden.

Om het probleem van elektronisch afval te helpen oplossen, en zo de gehele speaker duurzaam te maken, moest het ontwerp bovendien gericht zijn op gebruiksgemak en repareerbaarheid. Om het nuttig te maken, voegden de studenten Wi-Fi- en Bluetooth-connectiviteit toe, evenals een USB-C en 3,5 mm audio- en stroomkabelondersteuning als ingangen – aantrekkelijk voor een breed scala aan potentiële gebruikers. Het beste nog, in plaats van de luidspreker weg te gooien om een ​​nieuwe te kopen, is deze ontwikkeld om gemakkelijk te worden gedemonteerd en gerepareerd met een enkele schroevendraaier om slechts zes schroeven te verwijderen.

2. Harman Kardon bekend van de betere Luidspreker systemen zoals b.v. Bose, Denon, enz. gebruikt nu Axign chips voor zijn ontwerp van de nieuwe Citation Versterker van 200 Watt per kanaal in klasse D.

MON SAM-200D

Actieve subwoofer module voor het digitale tijdperk
De digitale actieve subwoofer modules met de nieuwste technologie in digitale klasse D van MONACOR, bieden een krachtige bas bij zelfbouwluidsprekers. De componenten worden gekenmerkt door een goede prestatie-efficiëntie en werken energiebesparend. De constructie maakt deze aantrekkelijk geprijsde modellen zeer licht, wat op zijn beurt het totale gewicht van de box vermindert.

Klasse D subwoofer actieve module, 200 W tot 4 Ohm

  • Krachtige actieve module in Klasse D-technologie
  • Variabel laagfilter 40-200 Hz (18 dB)
  • Traploos instelbare faseverschuiver 0-180° voor optimale aanpassing aan de hoofdluidsprekers
  • Line-ingang, par. Line-uitgang
  • Geïntegreerde basversterking van 3 dB bij 40 Hz
  • Hoge vermogensreserves