TECHNIEK: HET RADIOTOESTEL IN THEORIE EN PRAKTIJK door A.N.TENNE 1926 in 8 Hoofdstukken.

hfdst 1. ELEKTRICITEITSLEER.

DE PRIMAIRE THEORIE OVER DE STROOM ALS EEN STROOM VAN ELEKTRONEN VIND U TERUG IN HET BOEK VAN DR.E. BUCHNER: ‘MOLECULEN EN ATOMEN’. OVER ALLE OPBOUW VAN ELEMENTEN ALS ATOMEN MET IN DE BUITENSCHIL HUN ELEKTRONEN EN VRIJE ELEKTRONEN. DE OPBOUW VAN DE ATOMEN IS ALLEEN ZICHTBAAR MET EEN ELEKTRONEN MICROSCOOP.

Een elctrische stroom kan worden uitgebeeld als een waterstroom, we zullen dit in de komende hoofdstukken dan ook regelmatig doen. Dan moeten we het ook hebben over elektrische geleiding ( of geleidbaarheid) in b.v. alle metalen met name koper, zilver,aluminium, staal, ijzer,enz.

Zoals bij water hebben wij te maken met een toevoer (de kraan) als de afvoer (gootsteen). Zo ook voor de elektrische stroom moet een toevoer draad ( plus draad) aanwezig zijn als een afvoer draad ( min draad) Ook moet er een bron aanwezig zijn.

In geval van water levert de waterkracht centrale ( of een statisch watervat lees watertoren) de bron. In geval van de stroom de elektrische centrale of een statische bron zoals een accu.

wordt vervolgt morgen……….tot later…………………