De nieuwste Corona mutatie ( het Omnikron virus) en vaccineren ( bron o.a. BNR radio)

Er zijn al acht variaties ontstaan na het ontdekken in december 2019 in Wuhan. Dit virus is uit het algemeen ontstaan uit het SARS virus en overleefde via vleermuizen en gordeldieren en besmette daarna de mens.

De laatste Zuid-Afrikaanse variant in in Rhodesie via varkens waar het 2 jaar muteerde en weer naar de mens oversprong. Het is ontdekt bij COVID testen in een teststraat in Zuid-Afrika, waar men 1 streepje kreeg op de uitslag i.p.v. twee.

Door dit verder te laten onderzoeken in het ziekenhuis laboratorium kwam men er achter dat dit een gemuteerd virus was en waarschijnlijk ook besmettelijker was dan de Delta variant.

Over het algemeen wordt in Europa toch aangeraden indien het langer geleden is dat men gevaccineerd is toch de booster-prik te laten halen.

Een goede bron uw antwoorden te vinden is de BNR radio podcast : ‘ VRAAG HET GOMMERS’ te volgen op o.a. de BNR app.via het menu Podcasts.

Uit de RIVM site:

Als een virus zich vermenigvuldigt, kan het steeds een heel klein beetje veranderen. Meestal is die verandering (of: mutatie) zo klein dat het bijna geen invloed heeft op hoe ziek je wordt en hoe het virus zich verspreidt. Soms zorgt een verandering er wel voor dat een virus zich anders gedraagt en bijvoorbeeld makkelijker verspreidt. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houdt veranderingen in het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 en de gevolgen ervan goed in de gaten.

Van virussen is bekend dat ze vaak veranderen. Van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 zijn al duizenden varianten. In het laboratorium onderzoekt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu welke varianten er in Nederland zijn en wat dat betekent voor de verspreiding in Nederland. Dit noemen we kiemsurveillance . Het is vooral belangrijk om te weten of de varianten die rondgaan ook nieuwe eigenschappen hebben die extra risico‚Äôs met zich meebrengen. Bijvoorbeeld omdat ze makkelijker overgedragen worden, omdat mensen er zieker van worden, of omdat de virusvarianten minder goed op vaccinatie reageren.