EEN VREEMDE TAAL LEREN? volg een podcast in uw Apple of Android store!

< HOW TO LEARN BETTER DUTCH >

Als je een nieuwe taal leert, versterk je je hersenen. Je geheugen wordt beter, Die extra hersenkracht helpt je ook om sneller beslissingen te nemen. Hoe cool is dat?

Nu is het moment: 8 redenen om een vreemde taal te leren

Waarom wil jij een taal leren?

Een belangrijke succesfactor voor het leren van een taal, is dat je weet waarom je dat wilt. Dat lijkt een makkelijke vraag, maar dat is het vaak niet. Stel dat je je Engels wilt opkrikken. Wat zou je beter kunnen als je goed Engels spreekt? Gesprekken voeren, e-mails schrijven, een praatje maken met Engelstalige collega’s… En hoe zou je je dan voelen? Professioneler? Zelfverzekerd? Probeer je je dit zo concreet mogelijk voor te stellen. Jouw motivatie helpt je om je doel te realiseren.

Zo leerden wij laatst een man kennen, die het geluk had dat zijn werkgever hem een taaltraining Nederlands cadeau had gedaan. Maar zelf zag hij dat niet als een cadeau. Een week weg van het werk en van huis… Hard studeren… En op het werk spreekt toch iedereen Engels? Tot we hem vroegen wat hij in zijn vrije tijd deed. Zijn ogen begonnen te sprankelen toen hij vertelde over zijn Nederlandse vrouw en zijn voetbalteam. Op dat moment ontdekte hij zelf dat hij heel graag een beter contact zou willen hebben met zijn schoonfamilie. Hij vond zijn intrinsieke motivatie, was zijn werkgever dankbaar en maakte een grote sprong in het leren van de Nederlandse taal.

Wil jij een vreemde taal leren, ontdek dan wat jouw motivatie is.

Weg met die twijfels!

Met alleen motivatie ben je er nog niet. Vaak heb je in je hoofd ideeën die je voornemen kunnen saboteren. Een aantal veelvoorkomende saboteurs is de gedachte ‘ik heb geen talenknobbel’ en perfectionisme.

Heb je geen talenknobbel? Dan ben je niet de enige! Die bestaat namelijk niet! Natuurlijk, de een was op school beter in talen dan de ander. Als je bij de anderen hoorde, dan voel je wellicht minder enthousiasme bij het plan om een taal te leren. Maar we hebben goed nieuws voor je: iedereen kan een vreemde taal leren. De manier waarop je op school Engels, Duits of Frans leerde, past misschien helemaal niet bij jou. Voor iedereen is er een manier om makkelijk een taal te leren. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel over hoe techneuten een taal leren.

Wil je graag alles perfect doen? Dat is ingewikkeld als je een taal wil leren. Denk eens aan een kind dat leert praten. De eerste woordjes zijn alleen te ontcijferen door de ouders, daarna zegt een kind een aantal woorden achter elkaar die met een beetje fantasie een prachtige volzin vormen en dat gaat steeds beter. Heb je last van perfectionisme probeer de taal dan eens te benaderen als een kind. Maak fouten en lach erom. Voor jou is het belangrijk om dit te doen in een veilige omgeving. Kies nooit voor een groepsles, maar voor individuele lessen. Niet op de werkvloer, maar op een plek waar jij voor je gevoel veilig kunt experimenteren met de vreemde taal.

Zorg voor steun

Wist je dat je plan om een taal te leren meer kans van slagen heeft als je anderen vertelt over je plan? Daardoor voel je jezelf meer verbonden met je plan. Bovendien zul je extra je best doen omdat je de ander wilt kunnen vertellen dat het is gelukt.

Het is helemaal handig als je het vertelt aan:

  1. Vrienden, familieleden of collega’s die de taal spreken die jij wilt leren. Waarschijnlijk vinden ze het ontzettend leuk dat je geïnteresseerd bent in hun taal en misschien kunnen jullie samen af en toe een paar woordjes met elkaar spreken.
  2. Je manager, zeker als je de taal wilt leren voor je werk of voor een volgende stap in je carrière. Met een beetje geluk vindt je manager het een heel goed plan en wil je werkgever wel betalen voor je training. Als je hier meer over wil weten, lees dan eens dit artikel over het inzetten van opleidingsbudget.

Kies de juiste methode om een taal te leren

Er zijn verschillende manieren om een vreemde taal te leren. Vroeger leerde je een taal vaak uit boekjes, nu zijn daar allerlei apps voor. En dan zijn er mensen die beweren dat je een taal pas echt leert als je een tijdje in een land gaat wonen waar de taal gesproken wordt. En toch zijn er een heleboel mensen die al jaren in een land wonen en de taal nog steeds niet spreken…

Als je de methode kiest die bij jou past, heb je het meeste kans van slagen. We kunnen je een aantal tips geven:

  • Taal leer je vooral van mensen. Van een native speaker leer je de juiste uitspraak. Niet alleen door het te horen, maar ook door te kijken naar de bewegingen van de mond en doordat hij of zij je kan corrigeren totdat je wel de juiste uitspraak hebt. Daarnaast leer je in de omgang met een native speaker de cultuur beter kennen. Ook al zijn de verschillen met je eigen cultuur minimaal, je zult verrast zijn van het effect op je communicatie. Zorg dat je les krijgt van meerdere mensen zodat je de uitspraak beter leert kennen.
  • Apps, websites en boeken kunnen je prima ondersteunen bij het leren van de taal. Door de grote beschikbaarheid van deze middelen is het handig om jezelf doelen te stellen, waardoor je gerichter kunt gaan oefenen met specifieke grammatica of woordenschat.
  • Je kunt kiezen voor groepslessen en individuele lessen. Als je aanschuift bij een groep, weet je dat de taal die je leert algemener van aard is. De les moet immers voor iedereen interessant zijn. Kies je voor privélessen (en een goede taaltrainer) dan zijn de lessen heel specifiek voor jou.
  • Ben je iemand die de discipline heeft om zelf te studeren of past het beter bij jou om tijdens een training te leren en het vervolgens gewoon in de praktijk te gaan gebruiken zonder nog in de boeken te hoeven duiken? Dat is een factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een geschikte taaltraining.

Maak een plan

En dan ben je nu klaar om een plan te maken. Je weet wat je wilt leren en welke methode bij je past. Houd in je plan nog rekening met de volgende factoren:

  • Hoeveel tijd wil je reserveren voor het leren van de taal? Wil je een halfjaar lang een paar uur per week studeren of kies je ervoor om in vijf opeenvolgende dagen de taal te leren?
  • Hoe kan je werkgever je helpen? Denk niet alleen aan financiële zaken zoals opleidingsbudget maar ook de kans om ervaring op te doen met het gebruik van de taal.
  • Welke taalschool of taaltrainer is geschikt voor jou? Het is belangrijk dat je je er helemaal op je gemak voelt. Voor het leren communiceren in een taal moet je ontspannen zijn.
  • Wanneer kun je beginnen? Zorg dat je ruimte hebt in je hoofd en start niet met het leren van een taal langs je werk als je net een aantal nieuwe projecten hebt opgestart. Raadpleeg je agenda of plan een training net zoals je een vakantie zou plannen.


Zet die eerste stap!

Kies een talen App uit uw App store en volg op het gehoor (uw koptelefoon) dagelijks een Talen podcast!