De nieuwe Corona variant de Omikron ( bron scientias )

Mutaties

De nieuwe coronavariant heeft vermoedelijk minstens 32 mutaties. En daarmee verschilt deze variant behoorlijk van het originele virus dat in Wuhan is ontdekt. “Veel van deze mutaties lijken de binding van neutraliserende antilichamen te beïnvloeden,” vertelt Ravi Gupta, hoogleraar klinische microbiologie aan de Universiteit van Cambridge. “Bovendien is van sommige bekend dat ze het vermogen van virussen om cellen binnen te dringen, vergroten.”

Meer over mutaties
Dat het coronavirus muteert, is overigens niet verrassend. Alle virussen veranderen in de loop van de tijd. En ook van het coronavirus zijn er al duizenden varianten. De meeste van deze mutaties zijn heel klein en hebben daardoor bijna geen invloed op de eigenschappen van het virus. Maar soms zorgt een verandering er wel voor dat een virus zich anders gedraagt. Dit kan betekenen dat het gemuteerde virus zich bijvoorbeeld gemakkelijker verspreidt, of invloed heeft op de ernst van ziekte. Bovendien kan het ook de effectiviteit van onze vaccins beïnvloeden. De WHO en het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) publiceren wekelijks overzichten met zorgelijke varianten (Variants of Concern – VOC), ’interessante’ varianten (Variants of Interest – VOI) en varianten die gevolgd worden (Variants Under Monitoring-VUM). Deze varianten worden zorgvuldig gevolgd en in kaart gebracht vanwege hun (mogelijke) risicovolle kenmerken en mate van verspreiding. Op dit moment heeft de WHO B.1.1.529 te boek staan als ‘te monitoren’.

Wetenschappers van over de hele wereld werken voortdurend nauw samen om nieuwe varianten te identificeren en ze te beoordelen zodra ze ten tonele verschijnen. “B.1.1.529 is de meest significante variant die we tot nu toe zijn tegengekomen,” zegt Jenny Harries van de UK Health Security Agency (UKHSA). Dat heeft er mede mee te maken dat deze variant zich snel lijkt te verspreiden. “Er is dringend onderzoek gaande om meer te weten te komen over de overdraagbaarheid, ernst en de gevoeligheid voor vaccins,” gaat Harries verder. “De resultaten van deze onderzoeken zullen bepalen welke maatregelen op het gebied van de volksgezondheid nodig zullen zijn.”

Chronische infectie
B.1.1.529 dook voor het eerst op in Botswana en verspreidt zich momenteel snel in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng. Ook is het de variant al in Lesotho, Eswatini, Zimbabwe en Namibië gespot. “De cumulatieve mutaties van deze variant wijzen erop dat het is ontstaan in een chronische infectie bij een persoon met een verzwakt immuunsysteem, mogelijk een onbehandelde hiv/aids-patiënt,” zo vermoedt de directeur van het UCL Genetics Institute, Francois Balloux.

Verspreiding

Er zijn verhalen dat dit virus wat een direct afgeleide is van het COVID-19 virus zich 2 jaren in Afrikaanse varkens ( Botswana en Namibië) heeft kunnen muteren en daarna overgedragen is naar de mens. Vergelijk de in de Chinese vleermuis en via het gordeldier overgedragen is naar de mens. Hoe? Eenvouding omdat de mensen van die dieren het vlees hebben gegeten!

Ondertussen in Zuid-Afrika
Dat de nieuwe coronamutatie redelijk snel is opgemerkt, betekent dat Zuid-Afrika een goed systeem heeft waardoor nieuwe varianten snel aan het licht gebracht kunnen worden. Onder andere de Britse regering dankt Zuid-Afrika hiervoor. In Zuid-Afrika zelf wordt er ook al campagne gevoerd om specifiek deze variant te dwarsbomen. Zo worden mensen op het hart gedrukt zich te laten vaccineren, mondkapjes te dragen, hun handen te wassen, afstand te houden en in goed geventileerde ruimtes te verblijven om de verspreiding van het gemuteerde virus te beperken.

De Omnicron ziekte symptomen

De nieuwe variant brengt andere symptomen met zich mee.

Nu we al bijna twee jaar in een pandemie leven, zijn de meesten wel bekend met de bekendste coronavirus-symptomen. Experts menen echter dat de nieuwe Omicron variant ook andere symptomen met zich meebrengt.

Andere symptomen

Wetenschappers zijn druk bezig met het onderzoeken van Omicron, dus er zijn nog veel vragen. Uit eerdere rapporten is echter wel gebleken dat Omicron anders is dan eerdere Covid-varianten. Zo zouden de ernstige symptomen nu veel minder aanwezig zijn. Wetenschappers uit Zuid-Afrika, die de nieuwe variant het eerste ontdekten, hebben laten weten dat de meerderheid van de patiënten die door Omicron werden getroffen, niet aan het zuurstof hoefden. Het lijkt namelijk minder op de longen te slaan.

Women’s Health UK sprak met professor Tim Spector, genetisch epidemioloog aan King’s College London, die onthult naar welke symptomen je nu wél moet uitkijken:

  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Moeheid
  • Loopneus
  • Niezen

Bovenstaande symptomen worden daarna pas gevolgd door de klassieke symptomen van een Covid infectie, al heeft meer dan 50% van de mensen hier op het moment geen last van:

  • Koorts
  • Hoesten
  • Verlies van geur

Milder

Patiënten zouden vooral last hebben van vermoeidheid, maar niet hun smaak en geur verliezen. De symptomen lijken met een pijnlijke keel en hoofdpijn een stuk milder te zijn vergeleken met de andere varianten waar hoge koorts en ademhalingsproblemen bij komen kijken. De professor benadrukt dat het, zoals met alle varianten, uiteraard ook ligt aan je leeftijd en algehele gezondheid. De één kan het dus altijd heftiger ervaren dan een ander.