Wappies (hier de Pappies) worden beboet in Griekenland met €100,- en daardoor alles open!

Wie naar een winkel, restaurant, sport- of zelfs een nachtclub wil, kan in Griekenland ongelimiteerd terecht. Tenminste, als je gevaccineerd bent en je coronapas kunt laten zien.

“Ongevaccineerden zitten vooral thuis”, zegt correspondent Thijs Kettenis die al tien jaar in Athene woont en werkt.

Thessaloniki huidige situatie

Boete voor ongevaccineerden

Griekenland is volgens de correspondent één van de strengste landen in Europa als het aankomt op vaccinatie. “Vanaf half januari geldt er een vaccinatieplicht voor zestigplussers en er gaan geruchten dat dit ook voor vijftigplussers gaat gelden.” Volgens Kettenis staat er op niet-vaccineren een boete van 100 euro die automatisch wordt ingehouden.

Waar de Grieken normaal gesproken niet vies zijn van protest en demonstratie, blijft het nu opmerkelijk stil in het Zuid-Europese land. “75 procent van de volwassenen is gevaccineerd en men reageert gelaten. Ze vinden dit eigenlijk wel fijn zo.”

Als alles maar open kan blijven

Dat komt volgens Kettenis vooral omdat de Grieken blij zijn dat door de vaccinaties en de boosters, alles gewoon open kan blijven. “Het alternatief is thuiszitten en lockdowns en veel Grieken kunnen zich dat niet permitteren.”

Waar Nederland genoeg geld heeft voor steunpakketten, vrezen de Grieken economische rampspoed, zegt Kettenis. “Ze moeten door.”

erwijl het openbare leven gewoon doordraait, is de situatie in de ziekenhuizen zorgwekkend. Negentig procent van de ic’s ligt inmiddels vol. Er zijn volgens Kettenis geen bedden meer en sommigen patiënten worden op de gang beademd. “De zorg is in Griekenland gewoon niet goed.”

Boostercampagne

Wat er wel bovengemiddeld goed gaat is de Griekse boostercampagne. Ruim 33 procent van de volwassenen heeft inmiddels een derde prik gehad. “De overheid communiceert duidelijk via alle kanalen wie er een prik mag halen. Je kunt je hier online voor inschrijven en de digibeten kunnen terecht bij de apotheek.”

Volgens Kettenis kun je heel gemakkelijk een afspraak maken en mag je zelf een vaccin uitkiezen. “Ik ben zelf 42 en heb mijn booster in november al gehad.”

Maatregelen

“De bescheiden en ietwat verlegen Tsiodras is een vaderfiguur voor de Griekse bevolking”, zegt George Pagoulatos van het onderzoeksinstituut Eliamep. “Streng genoeg om gehoor af te dwingen, maar vooral ook menselijk.”

Staatssecretaris Nikos Hardalias is de andere woordvoerder. Hij kondigt de maatregelen aan die te maken hebben met het beschermen van de samenleving in het algemeen. Hij is vooral streng en spreekt de bevolking erop aan als er niet geluisterd wordt naar de maatregelen.

Want die maatregelen worden streng gehandhaafd. Pagoulatos van Eliamep vertelt dat de Griekse regering een sms-systeem heeft ingevoerd om de lockdown af te dwingen. “Als je de straat op wilt, moet je een sms-bericht sturen waarin je aangeeft waarom je je huis wilt verlaten. Het is een gecodificeerd systeem met zes verschillende nummers, ieder nummer staat voor een reden. Daarna krijg je direct een bericht terug – dat is je toelatingspapiertje om de straat op te gaan.” Beschik je daar niet over? Dan krijg je een hoge boete.

——————————————