What can we expect these times: James Webb telescoop half dit jaar nog actief, Atoom Fusie in Zuid-Frankrijk bouw gestart, Quantum internet in Nederland NU al in 3 steden door de Universiteiten van Nederland.

james webb beyond the stars

1) de nieuwe James Webb ruimte telescope; wat gaat deze doen en waar staat deze voorbij onze maan in het z.g. L2 Lagrange punt!

Webb factsheets

Launch start of this vehicle was on the first Chrismas day in 2021.

De James Webb-ruimtetelescoop is de grootste tot nu toe ( spiegel 8* die van de Hubble) een optische en infraroodtelescoop die gelanceerd is op 25 december 2021 en met de Hubble-ruimtetelescoop gaat samenwerken. NASA heeft in samenwerking met ESA en CSA de telescoop gebouwd en gezamenlijk draagt men zorg voor het onderhoud.

Lanceringsdatum: 24 december 2021Kosten: 10 miljard USD (2016)Lancering: 25 december 2021; 12:20 UTCTelescoop diameter: 6,5 mType telescoop: Korsch telescoopGelanceerd met: Ariane 5-ECA

Mission Exploring the Universe from the solar neighbourhood to the most distant galaxies.

Name The James Webb Space Telescope (Webb) honours NASA’s second administrator, James E. Webb, who headed the agency during part of the Apollo era, from February 1961 to October 1968. The mission was previously known as the Next Generation Space Telescope (NGST).

Partnership Webb is a joint project between NASA, ESA and the Canadian Space Agency (CSA).

Description Webb is a major space observatory often presented as the successor to the very successful NASA/ESA Hubble Space Telescope (HST). It has a large 6.5-metre segmented mirror that will collect almost six times more light than Hubble. It has also been designed to work with infrared light. It will address a broad variety of scientific topics ranging from detecting the first galaxies in the Universe to studying planets around other stars.

Instruments Webb carries four state-of-the-art science instruments: the MIRI mid-infrared camera and spectrograph, the NIRSpec near-infrared spectrograph, the NIRCam near-infrared camera, and the FGS-NIRISS combined fine guidance sensor and near-infrared imager and slitless spectrograph.

Launch The launch readiness date for Webb is no earlier than 25 December 2021 on an Ariane 5 ECA rocket from Europe’s Spaceport in French Guiana.

Journey and orbit After launch and after 1 month on a transfer trajectory, the observatory will operate at approximately 1.5 million kilometres from Earth, in an orbit around the second Lagrange point of the Sun-Earth system, L2.

European contribution  The four major contributions of Europe to the mission are: the provision of the NIRSpec instrument; the provision of the MIRI instrument optical bench assembly; the provision of the launcher; and the provision of manpower to support JWST operation. In return for these contributions, European scientists will get a minimum share of 15% of the total  observing time, like for Hubble.

Webb mission facts

Launch mass: 6200 kg, including observatory, on-orbit consumables and launch vehicle adaptor

The wavelength range covered by Webb’s scientific instruments will be from about 0.6 μm to 28 μm (visible to mid-infrared light). By comparison, the Hubble Space Telescope observes at 0.1-2.5 microns (ultraviolet to the near infrared).

Webb will have a segmented primary mirror with a diameter of 6.5 metres that will collect almost six times more light than the Hubble Space Telescope.

A giant, five layered shield protects the telescope and the instruments from the light and heat of the Sun. At 22 × 12 metres, this is about the size of a tennis court. The shield will keep the telescope and its instruments permanently in the shade where they will cool down to -233ºC.

The mid-infrared instrument MIRI will be cooled down even further, to –266 °C by using an innovative cooling system

Webb scientists have described packing a 6.5-metre telescope equipped with a sun-shield the size of a tennis court into a small rocket fairing with a diameter of five metres as “a bit like designing a ship in a bottle”.

2) Bouw grootste kernfusieproject ter wereld op schema in Zuid-Frankrijk

Bouw grootste kernfusieproject ter wereld van start in Zuid-Frankrijk op 28-07-2020, 21:55.

De bouw van het grootste kernfusieproject ter wereld is vandaag van start gegaan. De 20 miljard euro kostende reactor in Zuid-Frankrijk genaamd Iter is een ambitieus project, waar landen uit de EU aan werken samen met de VS, Japan, China, Zuid-Korea en Rusland.

De kernfusiereactor is een nieuw stadium van de Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor (Iter). Het doel daarvan is het nabootsen van de energie-opwekking van de zon. Daarmee zou de ultieme schone energie opgewekt kunnen worden. “Een kunstmatige zon is een energiebron uit onze dromen”, zei de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Kernfusie is een ander proces dan kernsplijting, waar nu kernenergie mee wordt opgewekt. Bij kernsplijting wordt uranium of plutonium gesplitst, terwijl bij fusie atomen samenkomen. Bij kernfusie is er minder risico en komt geen langdurig radioactief afval vrij.

Kernfusie is al lang onderwerp van discussie: kan het, en kan het iets nuttigs opleveren? Iter moet dat nu gaan bewijzen.

Belofte van vrede

Volgens de initiatiefnemers is het niet alleen het grootste kernfusieproject ter wereld, maar ook het grootste wetenschappelijke project ter wereld. Zo is de ‘tokamak’, een apparaat dat wordt gebruikt voor kernfusie, 30 meter hoog. Het apparaat bestaat uit meer dan een miljoen onderdelen, die in verschillende landen worden geproduceerd.

Aan het project werken 35 landen mee. De Franse president Macron zei dat de reactor “de belofte van vrede” brengt, omdat er zoveel landen aan het project samenwerken voor het algemeen belang. Volgens de Indiase overheid laat het project zien dat de “de wereld uit één familie bestaat”.

“Natuurlijk heeft de pandemie de planning beïnvloed”, zei Bernard Bigot, directeur van Iter. Toch is het werk doorgegaan en heeft geen enkele medewerker van de reactor corona opgelopen, aldus Bigot.

Quantumcommunicatie tussen twee willekeurige plaatsen op aarde

Een toekomstig quantum-internet zal (kwantum)computers over de hele wereld met elkaar verbinden. Het zal het mogelijk maken om informatie te verzenden en ontvangen met behulp van kwantumbits (qubits) die de regels van de kwantummechanica volgen . In de Quantum Internet-divisie is ons doel om technologieën te ontwikkelen om kwantumcommunicatie tussen twee willekeurige plaatsen op aarde mogelijk te maken.

Voor deze radicaal nieuwe technologie zijn al verschillende belangrijke nieuwe en potentieel baanbrekende toepassingen geïdentificeerd. Een van die toepassingen is het bieden van een fundamenteel veilige manier van communiceren, waarbij de privacy wordt gegarandeerd door de wetten van de natuurkunde. Ook kunnen kwantumprocessors worden aangesloten op een kwantumnetwerk om een ​​groot kwantumcomputercluster samen te stellen. Deze benadering wordt netwerkkwantumcomputing genoemd en biedt een natuurlijke weg naar schaalbaarheid, complementair aan het quantumcomputingwerk . Door een kwantuminternet en een genetwerkte kwantumcomputer te combineren, kunnen externe gebruikers/providers veilige kwantumcomputing ‘in de cloud’ uitvoeren. Lees meer over onze verschillende mijlpalen

Onze doelen zijn om:

1

Ontwikkel een volledige controlestack en nieuwe toepassingen voor een kwantuminternet;

2

Voer experimentele demonstraties uit , waarvan sommige al compatibel zijn met bestaande telecominfrastructuur, die de grens van kwantumnetwerken verleggen en nieuwe technieken en inzichten opleveren;

3

Ontwikkel en exploiteer multi-qubit kwantumprocessors voor gebruik in kwantuminternet en netwerkcomputing, met de huidige focus op op diamanten gebaseerde spinqubits.

Ontdek meer!

Wat is een kwantuminternet, en nog belangrijker, waarom hebben we het nodig?

00:00-02:35https://www.youtube-nocookie.com/embed/PCKoT9xcyXI?autoplay=0&controls=0&disablekb=1&playsinline=1&cc_load_policy=0&cc_lang_pref=auto&widget_referrer=https%3A%2F%2Fqutech-nl.translate.goog%2Fresearch-engineering%2Fquantum-internet%2F%3F_x_tr_sl%3Den%26_x_tr_tl%3Dnl%26_x_tr_hl%3Dnl%26_x_tr_pto%3Dsc&noCookie=true&rel=0&showinfo=0&iv_load_policy=3&modestbranding=1&enablejsapi=1&origin=https%3A%2F%2Fqutech-nl.translate.goog&widgetid=1

Onderzoeksgroepen en laboratoria

Afbeelding
Europees project

Coördinator van The Quantum Internet Alliance (QIA)

De Quantum Internet Division is ook de coördinator van The Quantum Internet Alliance (QIA), een samenwerkingsverband van 23 Europese partners uit de academische wereld en de industrie met als doel alle noodzakelijke componenten van een quantuminternet verder te ontwikkelen. Het doel is om concrete stappen te zetten in het bevorderen van de technologie voor realisatie en marktgereedheid. Het project omvat onder meer end-node-hardware, netwerkrepeaterhardware, kwantumnetwerkcontrole en -applicaties, integratie en blauwdrukontwikkeling. Meer informatie en nieuws is te vinden op de QIA-website en op twitter @eu_qia .

. De kwantumtoekomst creëren

QuTech is een samenwerking tussen:

+31 15 27 86 133 secr-qutech@tudelft.nl

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website geven. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat u hiermee instemt. OKNeePrivacybeleid