COVID-19: Meat Loaf (74), zanger Paradise by the Dashboard Light, is overleden ten gevolge van het corona virus. (bron AD)

De Amerikaanse hitzanger Meat Loaf is op 74-jarige leeftijd overleden. De zanger, geboren als Marvin Lee Aday, overleed gisteravond in het bijzijn van zijn vrouw Deborah.

‘Onze harten zijn gebroken om aan te kondigen dat de ongeëvenaarde Meat Loaf vanavond is overleden’, zo valt te lezen in een officiële verklaring op Facebook. ‘We weten hoeveel hij voor zovelen van jullie betekende en we waarderen echt alle liefde en steun terwijl we door deze tijd van verdriet gaan bij het verlies van zo’n inspirerende kunstenaar en mooie man.’ Volgens het doorgaans goed ingevoerde TMZ stierf hij aan de gevolgen van het coronavirus.

Meat Loaf, pseudoniem van Marvin Lee Aday, had in 1977 een grote hit in Nederland met Paradise By The Dashboard Light. Ook scoorde hij hits met nummers als You Took The Words Right Out Of My Mouth (Hot Summer Night) en I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That). Meat Loafs album Bat Out of Hell is een van de best verkochte albums ooit.

Meat Loaf werd aanvankelijk bekend als acteur. Zo was hij te zien in The Rocky Horror Picture Show (1975). Ook had hij rollen in films als Fight Club en Wayne’s World.

Medische problemen

In 2013 was de zwaarlijvige Amerikaanse zanger voor het laatst in Nederland op het podium te bewonderen. Meat Loaf trad toen op in de IJsselhallen in Zwolle. In die periode kwakkelde Meat Loaf al flink met zijn gezondheid. 

Zo raakte de zanger in 2012 onwel net voordat hij zijn opwachting zou maken in de Britse live tv-show Loose Women. Een jaar daarvoor viel hij flauw tijdens een optreden en in 2009 was hij volledig gedesoriënteerd bij een prijsuitreiking in London.

In 2007 annuleerde Meat Loaf een concert in Rotterdam nadat er een cyste (met vocht gevulde holte) op zijn stembanden werd vastgesteld. 

Jim Steinman

De belangrijkste songwriter van Meat Loaf, Jim Steinman, kwam vorig jaar op 73-jarige leeftijd te overlijden. ,,We waren met hart en ziel bij elkaar. We kenden elkaar niet, we waren elkaar”, zo vatte Meat Loaf hun lange vriendschap samen. ,,Sinds ik Jim ontmoette, was hij het middelpunt van mijn leven. En ik was altijd zijn middelpunt. Bij alles wat hij deed, praatten ze over mij. En bij alles wat ik deed, praatten ze over Jim. Dat maakte mij niet uit. Dat is wat ik wilde.”

Steinman schreef onder meer Meat Loafs grote hits I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That) en Paradise By The Dashboard Light. In de videoclip van het acht minuten durende nummer is overigens een meezingende Karla DeVito te zien, al werd de vrouwelijke stem eigenlijk ingezongen door Ellen Foley. Die wilde niet bekend staan als ‘het achtergrondzangeresje van Meat Loaf‘ en dus wilde ze verder niets te maken hebben met het nummer. ,,Natuurlijk was het wel even slikken toen de clip op televisie verscheen”, gaf ze later toe. ,,Mijn stem, maar met een ander gezicht. Velen dachten dan ook lang dat Karla DeVito de echte zangeres was, maar gelukkig weten de meeste mensen inmiddels beter.”