Sport en sportief;( paarden treil ) op Radio Kootwijk, ook wandelen in het zonnetje, fietsen, mountainbiken, huifkar huren op Assel, bij ons kan het allemaal!!! [info: sites van staatsbosbeheer.nl en de site travelmadness.nl ]

https://www.wandel.nl/routes/wandelen-bij-radio-kootwijk-op-de-veluwe/ https://www.frankwandelt.nl/gelderland/rondwandeling-hoog-buurlose-heide-radio-kootwijk-staatsbosbeheer
Wandelen rondom zendstation Radio Kootwijk in de Veluwe
GISTERENAVOND TE ZIEN AAN DE AALVERSCHOTENSEWEG

Routes

Radio Kootwijk biedt een wandeling voor jong en oud. Trek de wandelschoenen aan en geniet van de heide, bossen en zandverstuivingen rondom het unieke oude zendstation. Gemarkeerde wandelroutes staan op wandelkaart nr 24 Midden-Veluwe, te koop in de webwinkel van Falk. Met deze kaart op zak kun je natuurlijk ook je eigen route uitstippelen.

Een van de routes die langs Radio Kootwijk gaat is de Heidewandeling (12,5 km). Voor meer routes zie: wandelroutes Veluwe 


Wandelen bij Radio Kootwijk op de Veluwe

Wil je wandelen bij Radio Kootwijk op de Veluwe? Dan is de Heideroute, uitgestippeld door Staatsbosbeheer, een aanrader. Deze 12,5 kilometer lange wandeling gaat over de Hoog Buurlose Heide en langs het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Trek de wandelschoenen aan en geniet van bos, heide en zandverstuivingen rondom het voormalige zenderpark op de Veluwe.

DE DIVERSE WAANDELROUTES AANGEGEVEN GROEN,GEEL,ROOD,2,5,5,EN12,5 KM VANAF DE SCHAAPSKOOI AAN DE AALVERSCHOTENSEWEG AUTOPARKEERPLAATS ( OOK DE LOOP NAARDE SCHAAPSKOOI START HIER )

De afgelopen maanden heb ik verschillende natuurgebieden in Nederland bezocht. Van het Leersumse Veld op de Utrechtse Heuvelrug en Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen in Brabant tot de Brunssummerheide in Limburg en Lentevreugd in Wassenaar. Dit keer zet ik koers naar de Veluwe. Op een zonovergoten dag eind maart ga ik samen met een vriendin wandelen bij Radio Kootwijk.

Voormalig zendstation Radio Kootwijk op de Veluwe

Radio Kootwijk ligt midden op de Veluwe, ten zuidwesten van Apeldoorn. Het dorpje telt iets meer dan honderd inwoners (2020) en is ontstaan dankzij het zenderpark. De bouw van Radio Kootwijk werd gestart rond 1918 om te dienen als communicatieverbinding tussen Nederland en Indonesië (toen nog Nederlands-Indië). Het 48 meter hoge zendstation, ook wel gebouw A genoemd, bestaat uit meerdere gebouwen en is ontworpen door architect Julius Luthmann.

In 1923 werd hoofdgebouw A door P&T – de voorloper van de P.T.T. – als lange golfzender in gebruik genomen. Al snel daarna werd overgestapt op het zenden via de korte golf. Op 7 januari 1929 stelde Koningin Emma de radio-telefoonverbinding met Nederlands-Indië officieel in gebruik. Dat gebeurde met de legendarische woorden: ‘Hallo Bandoeng, hallo Bandoeng hoort u mij?’

De opkomst van satellietverbindingen in de jaren 70 beperkten de zendfunctie van Radio Kootwijk tot lucht- en scheepvaartverkeer. Eind 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht. Wat bleef was de combinatie van het wonderlijke, glorieuze bouwwerk en een ongerepte omgeving. In 2005 werd het iconische zendgebouw opengesteld voor publiek. Sindsdien is het rijksmonument en de omliggende natuur een ware trekpleister voor fietsers, wandelaars en bezoeken aan het monumentale gebouw.

Voormalig zendstation Radio Kootwijk
MONUMENTALE GEBOUW RADIO KOOTWIJK TIP: VOLLEDIG TE BEZICHTIGEN IN SEPTEMBER OP DE NATIONALE MONUMENTEN DAGEN U BENT VAN HARTE WELKOM

Radio Kootwijk bezoeken

Wil je meer weten over de geschiedenis van Radio Kootwijk? Bezoek het voormalige zendstation dan met een gids. Toegang Radio Kootwijk: 5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, kinderen tot 6 jaar gratis (prijspeil 2021).( TE BESTELLEN OP DE SITE VAN STAATSBOSBEHEER.NL; VERGEET NIETOM 5 EURO MEE TE NEMEN OM TE PARKEREN VOOR DE SLAGBOOM RECHTS / DAAR KUNT U OOK UW ELECTRISCHE AUTO EN/OF HYBRIDE OPLADEN )

Wandelen Radio Kootwijk

Na een voorspoedig verlopen reis parkeer ik de auto aan de Hoog Buurloseweg. Hier merken we al snel dat het rustig is in het natuurgebied, want de parkeerplaats is nagenoeg leeg. Vandaag is het prima weer voor een wandeling op de Veluwe. De zon schijnt uitbundig, het is warm voor de tijd van het jaar. De Heideroute is eenvoudig te wandelen door de rode bordjes te volgen. Een kaart heb je dus niet nodig als je gaat wandelen bij Radio Kootwijk.

De bewegwijzerde wandelroute van 12,5 kilometer voert geruime tijd over de golvende Hoog Buurlose Heide met prachtige vergezichten. Na een paar kilometer door het heidegebied volgen we de rode markering door gemengd bos. Het zonlicht wordt gefilterd door de bomen, tjilpende vogels vliegen van boom naar boom en verder is het muisstil.

De Kathedraal van de Veluwe

En weer een paar kilometer verder komt het monumentale zendstation Radio Kootwijk in beeld. De ‘Kathedraal van de Veluwe’ is een opvallende verschijning te midden van de Veluwse natuur. Het bosgebied is niet groot en vrij snel wandelen we weer in het open heidegebied. Allerminst een straf want de zon schijnt en het iconische gebouw lonkt. Voormalig zendstation Radio Kootwijk is de plek waar we in de zon van de meegebrachte bruine boterhammen genieten.

Bij het verlaten van het terrein, slaan we voorbij de slagboom rechts af. Iets verderop gaan we aan de linkerkant van de weg het bos in. De klim door mul zand is een aanslag op de kuiten, maar de inspanningen worden beloond met een fantastisch uitzicht over het gebied. Wat volgt is een slingerend pad door een glooiend, goudgeel landschap. Na enkele kilometers laten we het open heidegebied achter ons, zetten aan voor een laatste klim door het beukenbos en dalen af richting de parkeerplaats.

Gemarkeerde wandelroute Radio Kootwijk

Wandelroute Radio Kootwijk – Heidewandeling op de Veluwe

Het gebied rondom Radio Kootwijk is uitgestrekt en biedt veel variatie. Bos, heide, zandvlakten en panoramische vergezichten. Er staan bankjes langs de route zodat je even kunt zitten om van al het moois te genieten. Wij hebben geen reeën en wilde zwijnen gezien, maar misschien zie jij ze wel tijdens het wandelen bij Radio Kootwijk. De rode paaltjesroute gaat over geasfalteerde fietspaden, onverharde bospaden en door mul zand.

Na mijn wandeling staat één ding vast: in de zomer ga ik terug als de heide in bloei staat. Wandelend door het duingebied genieten van de paarse heidevelden op de Veluwe. Laat de zomer maar komen!

Nog meer tips voor heidewandelingen: Wandelen door de paarse kleurenpracht van de heide? Bekijk ook mijn artikel met de mooiste heidegebieden van Nederland.

Heideroute Hoog Buurlo

Op het westelijke deel van de Veluwe ligt het Kootwijkerzand, de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Bijzonder is dat het Kootwijkerzand groter is dan Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant. Vanaf de Kootwijkerzand uitkijktoren heb je een panoramisch uitzicht over het enorme stuifzandgebied. Zowel de ‘Sahara van de Lage Landen’ als uitkijktoren De Zandloper liggen op een steenworp afstand van Radio Kootwijk. De Heideroute komt echter niet langs beide bezienswaardigheden op de Veluwe, maar leidt je via schaapskooi Hoog Buurlo langs voormalig zendstation Radio Kootwijk weer terug naar Hoog Buurlo.

De wandelroute bij Radio Kootwijk staat erg goed aangegeven. Vierkant rood bordje met een wit, wandelend poppetje volgen. Verkeerd lopen is dan ook geen optie. Je kunt de route in 2,5 uur – zonder pauzes – afleggen. Als je regelmatig stopt en onderweg luncht, doe je er zo’n 3,5 tot 4 uur over. Ben je op zoek naar een mooie wandelroute op de Veluwe? Dan is de Heideroute een aanrader!

Wandelroute Radio Kootwijk
DE HEIDE ROUTE VOLGEN

Gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe

Wie van wandelen houdt kan zijn hart ophalen op de Veluwe. Staatsbosbeheer heeft in het op één na grootste natuurgebied van Nederland verschillende gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Met bos, heide, landgoederen, zandvlakten en spectaculaire uitzichten.

Ook wandelen op de Veluwe? Hieronder vind je enkele mooie wandelroutes:

Rood: Wandelroute Putterbos – 6 kilometer
Paars: Wandelroute ’t Pad van Zus – 12 kilometer
Oranje: Boswachterspad Kootwijk – 18,6 kilometer
Groen: Wandelroute Verscholen dorp – 21 kilometer

Meer wandelroutes vind je op de website van Staatsbosbeheer.

Wandelen Radio Kootwijk

Praktische informatie wandelen Radio Kootwijk

Gemarkeerde wandelroutes Radio Kootwijk: Staatsbosbeheer heeft drie wandelroutes rondom Radio Kootwijk uitgezet. De rondwandelingen variëren van 2 tot 12,5 kilometer. Voor de 2 kilometer lange wandelroute ‘Radio Kootwijk route’ volg je de groene bordjes. De ‘Hoog Buurlo route’ is 4 kilometer lang en gemarkeerd met gele bordjes. De 12,5 kilometer lange ‘Heideroute’ staat aangegeven met rode bordjes.
Startpunt Radio Kootwijk wandelroutes: De gele en rode wandelroute starten vanaf de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Hoog Buurloseweg in Radio Kootwijk. Het startpunt van de groene route is de parkeerplaats achter het voormalige hotel in Radio Kootwijk.
Wandelen Radio Kootwijk met hond: Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Radio Kootwijk parkeren

Wil je de gele of rode route wandelen bij Radio Kootwijk? Gratis parkeren kan op de parkeerplaats aan de Hoog Buurloseweg. Komend vanaf de A1 volg je de borden Radio Kootwijk. Vanaf het viaduct is het ongeveer 2,5 kilometer tot je de parkeerplaats aan de linkerkant van de weg ziet. De route vind je door Google Maps aan te zetten.

Voor de groene route kun je het beste parkeren op de parkeerplaats direct naast Radio Kootwijk. Hier betaal je 5 euro per dag (alleen betalen met pin mogelijk). Liever gratis parkeren? Dan kun je de auto parkeren aan de Hoog Buurloseweg. Houd er wel rekening mee dat het vanaf daar nog zo’n 2 kilometer lopen is naar het startpunt van de groene route.

Tip: Wanneer je gaat wandelen bij Radio Kootwijk, is het raadzaam om goede, hoge wandelschoenen aan te trekken. Dit voorkomt zand in je schoenen wanneer je door mul zand loopt, met name op de zandverstuivingen.

Overnachten op de Veluwe

Wandelen bij Radio Kootwijk? Maak er een weekendje weg van! Hier vind je leuke accommodaties op de Veluwe. Van Kasteel Hoekelum in Bennekom en NH Veluwe Sparrenhorst in Nunspeet tot B&B Hofstede De Groot Laar vlakbij Arnhem en Boutique Hotel Beekhuizen in Velp. Wil je overnachten in de buurt van Hoog Buurlo? Dan kun je het beste een kamer boeken bij Van der Valk Apeldoorn – De Cantharel, op slechts een paar kilometer afstand van het startpunt van de Heideroute.

Liever in een vakantiehuis op de Veluwe overnachten? Boek dan een paar nachtjes in Vakantiepark De Berkenhorst in Kootwijk, Bospark De Schaapskooi in Ede of een luxe Cuber Outdoor Suite in Hoenderloo. Vind je een vakantiepark te grootschalig? Bekijk dan ook eens de vrijstaande natuurhuisjes op de Veluwe.

Meer tips voor wandelen in Nederland? Lees dan ook deze artikelen met mooie wandelroutes in de hoofdrol: